Hogere Hotelschool

B Hotel Management, Bachelor, voltijd

Hou je van afwisseling en kun je onder grote druk het hoofd koel houden? Ben je dienstverlenend en op zoek naar een uitdaging in de gastvrijheidsindustrie? Vind je het leuk om met mensen uit alle hoeken van de wereld samen te werken? Dan is de Hogere Hotelschool jouw studie!

De Hogere Hotelschool spreekt je aan, maar je vraagt je misschien af waarom je juist deze opleiding aan NHL Stenden zou moeten kiezen. Daar zijn diverse redenen voor te bedenken, wij delen graag de belangrijkste:

 • Je kunt een deel van je opleiding in Zuid-Afrika, Bali, Thailand of Qatar volgen.
 • Je doet ervaring op in een echt, commercieel hotel: het viersterren Stenden Hotel.
 • Je studeert aan de grootste hotelschool van Europa.
 • Je woont niet op een campus, maar waar jij wilt.
 • Je hebt grote kans op een baan vanwege je 10 maanden eindstage.

Kennismaken met deze opleiding? Je bent van harte welkom op een van de Open Dagen van de Hogere Hotelschool. Meer informatie en aanmelden.

Heb je een MOH diploma (Middelbare Hotelschool) dan kom je in aanmerking voor de MOH/MHS instroom. Kijk hiervoor op deze opleidingspagina.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Arts

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Meer informatie?

 • Bezoek de website Stenden Hotel Management School voor meer informatie
Bezoek Stenden Hotel Management School

Loopbaan

Met een hbo-diploma van de Hogere Hotelschool op zak heb je een uitstekende basis voor een toekomst in de gastvrijheidsindustrie. Je kunt alle kanten op: van een managementbaan in een hotel, restaurant, recreatiepark, congrescentrum of evenementenbureau tot consultant in de zakelijke dienstverlening. Natuurlijk kun je ook je eigen horecabedrijf starten. Je hebt volop kansen in binnen- of buitenland.

Afwisselend werk

Als professional in de gastvrijheidsindustrie heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Of je nu een hotelbedrijf runt, congressen organiseert, of leiding geeft aan een financieel team; met jouw vakkennis en gevoel voor organisatie zorg jij ervoor dat de zaken goed draaien.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • restaurantmanager
 • sales- en marketingmanager van een hotel
 • coördinator bij een internationaal congresbureau
 • eventmanager
 • adviseur in de financiële sector
b_hogere_hotelschool_sfeer

Benodigd diploma

Voor de opleiding Hogere Hotelschool heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • C&M + economie of m&o;
 • E&M + 2e mvt*;
 • N&T + 2e mvt*;
 • N&G + 2e mvt*.

* Voldoet je Havo profiel aan bovengenoemde voorwaarden, dan ben je per direct toelaatbaar. Heb je niet de genoemde economie/m&o (alleen bij C&M) of tweede moderne vreemde taal in je profiel, dan biedt Stenden Hotel Management School hier twee keer per jaar toelatingstoetsen voor aan. Meer informatie hierover vind je verder onder het kopje Toelatingstoetsen. 

 • C&M;
 • E&M + 2e mvt*;
 • N&T + 2e mvt*;
 • N&G + 2e mvt*.

* Engels wordt beschouwd als je 1e moderne vreemde taal. Talen die dan als een 2e moderne taal worden beschouwd zijn:

 • Duits;
 • Frans;
 • Spaans.
 • niveau 4 *

* Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je aan aanvullende eisen voldoen. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou. Bekijk hier of jij aan de toelatingseisen voldoet. Lees hieronder de informatie over de toelatingstoetsen voor Stenden Hotel Management School.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen van de opleiding Hoger Hotelonderwijs? Stenden Hotel Management School biedt zelf twee keer per jaar toelatingstoetsen aan.

Meer informatie

Selectiedag

Voldoe je aan de toelatingseisen (diploma, profiel en eventuele toetsen) en heb je je aangemeld via Studielink? Dan neem je deel aan de verplichte selectiedag. Op deze dag toetsen we of je over de kwaliteiten beschikt die je in de gastvrijheidsindustrie nodig hebt.

Wil je weten wanneer de selectiedagen plaatsvinden? Kijk dan op de pagina selectiedagen in Leeuwarden.

Kom je van Aruba, Bonaire of Curaçao of Sint Maarten en je hebt een Nederlands paspoort, neem dan contact op met Femke.beeren@stenden.com om je selectieprocedure te starten.

Vrijstelling

Heb jij je diploma MOH (Middelbare Hotelschool) niveau 4, dan kun je versneld deze opleiding volgen via onze variant Instroom MHS en in 3 of 3,5 jaar afstuderen. Heb je een andere relevante mbo-opleiding afgerond? Dan kun je misschien vrijstellingen krijgen. Deze kun je aanvragen als je door de selectie bent gekomen.

Beginnen op het mbo

Heb je je havo-diploma maar wil je liever op het mbo beginnen? Dan kun je bij een aantal mbo scholen het diploma Manager Ondernemer Horeca (MOH) in twee jaar halen. Daarna stroom je in het tweede jaar van de Hogere Hotelschool in van NHL Stenden (via MOH instroom). Je haalt dan in 5 jaar je mbo- én hbo-diploma. Je dient dan wel het ‘keuzedeel/aansluitmoduul Stenden mbo-hbo hospitality’ op je mbo school te hebben gevolgd.

studeren_lwd

Een wereld aan mogelijkheden

De hospitality branche heeft een internationaal karakter, je studie daarom ook. Een deel van de opleiding is dan ook in het buitenland te volgen. Zo studeer je en zie je tegelijkertijd meer van de wereld. Dit kan op één van onze campus sites in Thailand, Qatar, Bali of Zuid-Afrika. Dit is de zogeheten Grand Tour. Bijna de helft van de hotelschoolstudenten maakt gebruik van deze unieke mogelijkheid. Met de Grand Tour ontwikkel jij jezelf tot ‘wereldburger’. Stageplaatsen hebben we over de gehele wereld. Stenden Hotel Management School biedt onbegrensde mogelijkheden.

Opbouw studie

De Hogere Hotelschool (officieel: Hotel Onderwijs, internationale naam: Hospitality Management) is een internationale studie. De voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. De opleiding gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. In vier jaar maak je kennis met al deze gebieden. Je mag je dan Bachelor of Business Administration noemen.

In de praktijk

Door 20 weken praktijk te lopen tijdens de eerste drie jaar van je studie, heb je de mogelijkheid om de geleerde theorie meteen om te zetten in de praktijk. Je doet werkervaring op operationeel, supervisor- en managerniveau op in een echt commercieel viersterrenhotel, het Stenden Hotel. Je leert alle facetten van een hotel kennen, krijgt leidinggevende ervaring en opereert als manager van een gehele afdeling.

Bij Stenden Hotel Management School sta jij centraal en krijg je alle ruimte om je eigen kijk op de wereld te ontwikkelen. Met Real World Learning helpen we je te ontdekken wie jij kunt zijn in de hospitality branche. Je leert doordacht en weloverwogen te handelen, ook wanneer het even tegenzit. Je krijgt volop de kans om je in te zetten voor echte gasten van echte bedrijven en je groeit zo uit tot een ondernemende professional. Je neemt initiatief en werkt samen met anderen aan innovaties in hospitality. Waar, wanneer en met wie je dat doet, bepaal je voor een groot gedeelte zelf. Eén ding is zeker, je gaat samenwerken met mensen van over de hele wereld. Vanwege de sterke link met de praktijk is de opleiding voor de NVAO ook geaccrediteerd met het speciale keurmerk 'Real World Learning'.

Gastcolleges

Studenten krijgen meer dan 70 gastcolleges en bedrijfspresentaties aangeboden.

Industry Fair

Tijdens deze stagebeurs presenteren meer dan 80 bedrijven uit de sector zich aan de studenten die op stage gaan.

Grand Tour

Er zijn al meer dan 2856 studenten op Grand Tour gegaan om tijdelijk in Indonesië, Thailand, Zuid-Afrika en/of Qatar te studeren.

Nationaliteiten personeel

23% van alle docenten en ondersteuners is internationaal. 51% van de docenten heeft een internationale achtergrond.

Onderzoek

Studenten worden betrokken in toegepast onderzoek via de onderzoeksgroepen van de Academy for International Hospitality Research en tijdens de afstudeerstage.

Specialisatiemogelijkheden

Meer dan 60 NHL Stenden minoren en uitwisselprogramma’s met wereldwijde partneruniversiteiten, maken het studenten mogelijk om hun kennis te verdiepen of verbreden tijdens een semester.

10 maanden stage in het bedrijfsleven

Studenten lopen stage bij één van de 780 hospitalily bedrijven wereldwijd.

Leerbedrijven

Studenten ontwikkelen tijdens het praktijkgedeelte operationele, tactische en managementvaardigheden.

Momenteel wordt de inhoud van het studieprogramma vernieuwd. Zodra hierover meer bekend is, vind je deze informatie op deze pagina.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisatie

De Hogere Hotelschool is een brede managementopleiding. In het derde en vierde jaar mag jij je specialiseren door minors te volgen:  een vakkenpakket dat je volgt ter verbreding en verdieping van je kennis. Zo geef je vorm aan je studie.

Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op een NHL Stenden-locatie in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand of Bali (Grand Tour). Je kunt ook minors van andere opleidingen en hogescholen kiezen zodat je je academische vaardigheden kunt verbreden. Voorbeelden van minors van de Hogere Hotelschool:

 • Future Proof Hospitality (Nederland)
 • Food & Beverage Management (Nederland)
 • Advanced Winemanagement (Zuid-Afrika)
 • Lodge Management ( Zuid-Afrika)
 • Event Management (alle Stendenlocaties)
 • Cruise Management (Nederland)
 • Spa and Health Management (Bali en Thailand)
 • Marketing & Management in Asia (Bali en Thailand)

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Studie in Cijfers Hoger Hotelonderwijs