Hogere Hotelschool

B Hotel Management, Bachelor, voltijd

Zit dienstverlening jou in het bloed? Wil je een uitdagende en afwisselende baan waarbij je samenwerkt met mensen uit de hele wereld? Dan is de Hogere Hotelschool echt iets voor jou!

 • Studeer aan de grootste hotelschool van Europa
 • Volg een deel van je opleiding in Zuid-Afrika, Thailand, Bali of Qatar
 • Doe praktijkervaring op in het viersterren Stenden Hotel
 • Je woont niet op campus, maar waar jij wilt
 • Grotere kans op baan vanwege je 10 maanden eindstage

Kennismaken met deze opleiding? Je bent van harte welkom op een van de Open Dagen van de Hogere Hotelschool. Meer informatie en aanmelden.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Arts

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Meer informatie?

 • Bezoek de website Stenden Hotel Management School voor meer informatie
Bezoek Stenden Hotel Management School

Jouw loopbaan

Een hbo-diploma Hotel Management van Stenden Hotel Management School is een uitstekende basis voor een toekomst in de gastvrijheidsindustrie. Wil je aan het werk als manager in een hotel of restaurant, ga je als eventmanager aan de slag of word je consultant in de zakelijke dienstverlening? Het kan allemaal. Plannen om je eigen horecabedrijf te starten of een avontuur in het buitenland aan te gaan? Ook daar ben je prima op voorbereid.

Afwisselend werk

Als professional in de gastvrijheidsindustrie heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Of je nu een hotelbedrijf runt, congressen organiseert, of leiding geeft aan een financieel team: met jouw vakkennis en organisatievaardigheden zorg jij ervoor dat de zaken goed draaien.

b_hogere_hotelschool_sfeer

Benodigd diploma

Voor de opleiding Hogere Hotelschool heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • C&M + economie of m&o;
 • E&M + 2e mvt*;
 • N&T + 2e mvt*;
 • N&G + 2e mvt*.

* Voldoet je Havo profiel aan bovengenoemde voorwaarden, dan ben je per direct toelaatbaar. Heb je niet de genoemde economie/m&o (alleen bij C&M) of tweede moderne vreemde taal in je profiel, dan biedt Stenden Hotel Management School hier twee keer per jaar toelatingstoetsen voor aan. Meer informatie hierover vind je verder onder het kopje Toelatingstoetsen. 

 • C&M;
 • E&M + 2e mvt*;
 • N&T + 2e mvt*;
 • N&G + 2e mvt*.

* Engels wordt beschouwd als je 1e moderne vreemde taal. Talen die dan als een 2e moderne taal worden beschouwd zijn:

 • Duits;
 • Frans;
 • Spaans.
 • niveau 4 *

* Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je aan aanvullende eisen voldoen. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou. Bekijk hier of jij aan de toelatingseisen voldoet. Lees hieronder de informatie over de toelatingstoetsen voor Stenden Hotel Management School.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen van de opleiding Hoger Hotelonderwijs? Stenden Hotel Management School biedt zelf twee keer per jaar toelatingstoetsen aan.

Meer informatie

Selectiedag

Voldoe je aan de toelatingseisen (diploma, profiel en eventuele toetsen) en heb je je aangemeld via Studielink? Dan neem je deel aan de verplichte selectiedag. Op deze dag toetsen we of je over de kwaliteiten beschikt die je in de gastvrijheidsindustrie nodig hebt.

Wil je weten wanneer de selectiedagen plaatsvinden? Kijk dan op de pagina selectiedagen in Leeuwarden.

Kom je van Aruba, Bonaire of Curaçao of Sint Maarten en je hebt een Nederlands paspoort, neem dan contact op met Femke.beeren@stenden.com om je selectieprocedure te starten.

Vrijstelling

Heb jij je diploma MOH (Middelbare Hotelschool) niveau 4, dan kun je versneld deze opleiding volgen via onze variant Instroom MHS en in 3 of 3,5 jaar afstuderen. Heb je een andere relevante mbo-opleiding afgerond? Dan kun je misschien vrijstellingen krijgen. Deze kun je aanvragen als je door de selectie bent gekomen.

Beginnen op het mbo

Heb je je havo-diploma maar wil je liever op het mbo beginnen? Dan kun je bij een aantal mbo scholen het diploma Manager Ondernemer Horeca (MOH) in twee jaar halen. Daarna stroom je in het tweede jaar van de Hogere Hotelschool in van NHL Stenden (via MOH instroom). Je haalt dan in 5 jaar je mbo- én hbo-diploma. Je dient dan wel het ‘keuzedeel/aansluitmoduul Stenden mbo-hbo hospitality’ op je mbo school te hebben gevolgd.

Hogere hotelschool testimonial Yorick Vlaar

“Toen ik terug kwam uit Zuid-Afrika was ik extra gemotiveerd mijn studie af te ronden en werd het tijd voor weer een nieuwe stap.”

studeren_lwd

Een wereld aan mogelijkheden

De hospitality branche heeft een internationaal karakter, je studie daarom ook. Een deel van de opleiding is dan ook in het buitenland te volgen. Zo studeer je en zie je tegelijkertijd meer van de wereld. Dit kan op één van onze campus sites in Thailand, Qatar, Bali of Zuid-Afrika. Dit is de zogeheten Grand Tour. Bijna de helft van de hotelschoolstudenten maakt gebruik van deze unieke mogelijkheid. Met de Grand Tour ontwikkel jij jezelf tot ‘wereldburger’. Stageplaatsen hebben we over de gehele wereld. Stenden Hotel Management School biedt onbegrensde mogelijkheden.

Lees meer over de internationale mogelijkheden bij Hogere Hotelschool.

Opbouw studie

De Hogere Hotelschool (officieel: Hotel Management, internationale naam: Hospitality Management) is een internationale studie. De voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. De opleiding gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. Na de studie mag jij je Bachelor of Arts in Hotel Management noemen.

Real World Learning

Bij Stenden Hotel Management School sta jij centraal en krijg je alle ruimte om je eigen kijk op de wereld te ontwikkelen. Met Real World Learning helpen we je te ontdekken wie jij kunt zijn in de hospitality branche. Je leert doordacht en weloverwogen te handelen, ook wanneer het even tegenzit. Je krijgt volop de kans om je in te zetten voor echte gasten van echte bedrijven en je groeit zo uit tot een ondernemende professional. Je neemt initiatief en werkt samen met anderen aan innovaties in hospitality. Eén ding is zeker, je gaat samenwerken met mensen van over de hele wereld. Vanwege de sterke link met de praktijk is de opleiding voor de NVAO ook geaccrediteerd met het speciale keurmerk 'Real World Learning'.

Gastcolleges

Studenten krijgen meer dan 70 gastcolleges en bedrijfspresentaties aangeboden.

Industry Fair

Tijdens deze stagebeurs presenteren meer dan 80 bedrijven uit de sector zich aan de studenten die op stage gaan.

Grand Tour

Er zijn al meer dan 2856 studenten op Grand Tour gegaan om tijdelijk in Indonesië, Thailand, Zuid-Afrika en/of Qatar te studeren.

Nationaliteiten personeel

23% van alle docenten en ondersteuners is internationaal. 51% van de docenten heeft een internationale achtergrond.

Onderzoek

Studenten worden betrokken in toegepast onderzoek via de onderzoeksgroepen van de Academy for International Hospitality Research en tijdens de afstudeerstage.

Specialisatiemogelijkheden

Meer dan 60 NHL Stenden minoren en uitwisselprogramma’s met wereldwijde partneruniversiteiten, maken het studenten mogelijk om hun kennis te verdiepen of verbreden tijdens een semester.

10 maanden stage in het bedrijfsleven

Studenten lopen stage bij één van de 780 hospitalily bedrijven wereldwijd.

Leerbedrijven

Studenten ontwikkelen tijdens het praktijkgedeelte operationele, tactische en managementvaardigheden.

In dit propedeusejaar maak je kennis met de gastvrijheidsindustrie. Hoe zorg je ervoor dat een gast tevreden naar huis gaat? Je verdiept je in personeelsbeleid, marketing en financieel management van een hotel. Je krijgt theorie, maar gaat ook tien weken in de praktijk aan de slag in ons viersterren Stenden Hotel. In dit echte, commerciële hotel leer je alle afdelingen van een hotel kennen.

Year 1

› Study Coach
› Elective activities

 • Period 1 - Guest Experience:
  › Integrated Applied Marketing
  › Hospitality Applied Research
  › Business English
 • Period 2 - Resources:
  › Integrated Applied Resources
  › Financial Accounting
  › Language of Business
 • Period 3 - Hospitality Operations:
  › The Hospitality Industry
  › Hospitality Foundation
  › Hospitality Finance
 • Period 4 - Real World Learning in Practice:
  Practical Training at NHL Stenden Hotel, restaurant, bar and conference facilities.

Note: Modules are not sequential and may be done in a different order.

Je maakt de stap naar de dagelijkse aansturing: het operationele management van een hotel. Je houdt je bezig met bedrijfsprocessen, marketing, budgetteren, personeel aansturen, inkoop, logistiek, onderhandelen en kwaliteitscontrole. Samen met een studiegenoot run je je eigen virtuele hotel. Verder verdiep je jezelf in een 2e moderne vreemde taal. In het Stenden Hotel klim je op naar de functie van supervisor en geef je leiding aan eerstejaars studenten. Vanaf dit studiejaar kun je voor een periode naar het buitenland, naar een van de international campussites van NHL Stenden.

Year 2

› Study Coach
› Elective activities

 • Period 1 - Hospitality Operations Design:
  › Service Concepts & Operations
  › Revenue Management
  › Business Statistics
 • Period 2 - Hospitality Operations Performance:
  › Hotel Procedures
  › Hotel Operations Training Simulation
  › Practical Training
  › Language of Business
 • Period 3 - Hospitality Operations Environment:
  › Operations Environment
  › Law
  › Financial Analysis
 • Period 4 - Languages & Cultures in International Business:
  › Conversation
  › Reading/Writing
  › Culture
  › Grammar
  › Communication
  (Choice: Spanish, French, German, Mandarin, Russian, Dutch)

Note: Modules are not sequential and may be done in a different order.

Een deel van jaar drie staat in het teken van strategisch management. Je werkt aan een financiële analyse, omzetverhoging en marktanalyse. Ook doe je een onderzoeksproject ter voorbereiding op je afstudeeropdracht. In de praktijk ga je aan de slag als manager en ben je verantwoordelijk voor een gehele afdeling. In deze fase van je studie kun je je specialiseren door minors te volgen in Leeuwarden, of op een Stenden-locatie in Zuid-Afrika, Bali, Thailand of Qatar. We noemen dat op Grand Tour gaan. Ook kun je je specialiseren bij een van onze vele buitenlandse partneruniversiteiten.

Year 3

› Study Coach

 • Period 1 / Period 2
  › Strategic Management
  › Hospitality Operations Management
  › Psychology of management of organisations
  › Understanding Research
 • Period 3 - Minor 1
  › Grand Tour
  › Exchange semester
  › NHL Stenden minor
 • Period 4 - Minor 2
  › Grand Tour
  › Exchange semester
  › NHL Stenden minor

Note: Modules are not sequential and may be done in a different order.

Je rondt de opleiding af met een stage en afstudeeropdracht. Je doet onderzoek tijdens een managementstage bij een bedrijf in het binnen- of buitenland. Dit kan in een vier- of vijfsterrenhotel, een cruiseschip, evenementenbureau of een ander hospitality gerelateerd bedrijf, in meer dan 27 landen. Je stage duurt tien maanden, dus je kunt je helemaal verdiepen in je stagebedrijf. Veel studenten vinden direct na de studie een baan bij hun stagebedrijf!

Year 4

› Placement Coach

 • Internship and Bachelor Thesis

 

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisatie

De Hogere Hotelschool is een brede managementopleiding, maar in het derde en vierde jaar kun je je specialiseren. Je volgt dan minors naar keuze. Dat kan in Leeuwarden, maar ook op een NHL Stenden-locatie in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand of Bali. Het is ook mogelijk om minors van andere opleidingen en hogescholen te kiezen, om zo je academische vaardigheden te verbreden. Minors die de Hogere Hotelschool aanbiedt zijn:

 • Future Proof Hospitality (Nederland)
 • Food & Beverage Management (Nederland)
 • Advanced Winemanagement (Zuid-Afrika)
 • Lodge Management ( Zuid-Afrika)
 • Event Management (alle Stendenlocaties)
 • Cruise Management (Nederland)
 • Spa and Health Management (Bali en Thailand)
 • Marketing & Management in Asia (Bali en Thailand)

Probleem Gestuurd Onderwijs

Probleem Gestuurd Onderwijs ofwel: Problem-based learning (PBL) is de huidige leervorm waar je met actief leren leert om problemen op te lossen maar waar ook praktisch denken, omgaan met culturele verschillen, management-, vergader- en presentatievaardigheden aan bod komen.

Je werkt in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je krijgt een probleembeschrijving voorgelegd die je met je medestudenten analyseert. Je levert daarbij vanuit jouw eigen achtergrond en ervaring een bijdrage. Daarnaast ga je aan de slag met je persoonlijke leerdoelen. Hierin word je begeleid door docenten die de praktijk door en door kennen.

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.