Hogere Hotelschool

B Hotel Management, Bachelor, voltijd

Hou je van afwisseling en kun je onder grote druk het hoofd koel houden? Ben je dienstverlenend en op zoek naar een uitdaging in de gastvrijheidsindustrie? Vind je het leuk om met mensen uit alle hoeken van de wereld samen te werken? Dan is de Hogere Hotelschool jouw studie!

De Hogere Hotelschool spreekt je aan, maar je vraagt je misschien af waarom je juist deze opleiding aan NHL Stenden zou moeten kiezen. Daar zijn diverse redenen voor te bedenken, wij delen graag de belangrijkste:

 • Je kunt een deel van je opleiding in Zuid-Afrika, Bali, Thailand of Qatar volgen.
 • Je doet ervaring op in een echt, commercieel hotel: het viersterren Stenden Hotel.
 • Je studeert aan de grootste hotelschool van Europa.
 • Je woont niet op een campus, maar waar jij wilt.
 • Je hebt grote kans op een baan vanwege je 10 maanden eindstage.

Kennismaken met deze opleiding? Je bent van harte welkom op een van de Open Dagen van de Hogere Hotelschool. Meer informatie en aanmelden.

Heb je een MOH diploma (Middelbare Hotelschool) dan kom je in aanmerking voor de MOH/MHS instroom. Kijk hiervoor op deze opleidingspagina.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Business Administration

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019€ 2060,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

Met een hbo-diploma van de Hogere Hotelschool op zak heb je een uitstekende basis voor een toekomst in de gastvrijheidsindustrie. Je kunt alle kanten op: van een managementbaan in een hotel, restaurant, recreatiepark, congrescentrum of evenementenbureau tot consultant in de zakelijke dienstverlening. Natuurlijk kun je ook je eigen horecabedrijf starten. Je hebt volop kansen in binnen- of buitenland.

Afwisselend werk

Als professional in de gastvrijheidsindustrie heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Of je nu een hotelbedrijf runt, congressen organiseert, of leiding geeft aan een financieel team; met jouw vakkennis en gevoel voor organisatie zorg jij ervoor dat de zaken goed draaien.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • restaurantmanager
 • sales- en marketingmanager van een hotel
 • coördinator bij een internationaal congresbureau
 • eventmanager
 • adviseur in de financiële sector
vt_hotel_management_sfeer

Benodigd diploma

Voor de opleiding Hogere Hotelschool heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • C&M + economie of m&o;
 • E&M + 2e mvt*;
 • N&T + 2e mvt*;
 • N&G + 2e mvt*.

* Voldoet je Havo profiel aan bovengenoemde voorwaarden, dan ben je per direct toelaatbaar. Heb je niet de genoemde economie/m&o (alleen bij C&M) of tweede moderne vreemde taal in je profiel, dan biedt Stenden Hotel Management School hier twee keer per jaar toelatingstoetsen voor aan. Meer informatie hierover vind je verder onder het kopje Toelatingstoetsen. 

 • C&M;
 • E&M + 2e mvt*;
 • N&T + 2e mvt*;
 • N&G + 2e mvt*.

* Engels wordt beschouwd als je 1e moderne vreemde taal. Talen die dan als een 2e moderne taal worden beschouwd zijn:

 • Duits;
 • Frans;
 • Spaans.
 • niveau 4 *

* Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je aan aanvullende eisen voldoen. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou. Bekijk hier of jij aan de toelatingseisen voldoet. Lees hieronder de informatie over de toelatingstoetsen voor Stenden Hotel Management School.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen van de opleiding Hoger Hotelonderwijs? Stenden Hotel Management School biedt zelf twee keer per jaar toelatingstoetsen aan.

Meer informatie

Selectiedag

Voldoe je aan de toelatingseisen (diploma, profiel en eventuele toetsen) en heb je je aangemeld via Studielink? Dan neem je deel aan de verplichte selectiedag. Op deze dag toetsen we of je over de kwaliteiten beschikt die je in de gastvrijheidsindustrie nodig hebt.

Wil je weten wanneer de selectiedagen plaatsvinden? Kijk dan op de pagina selectiedagen in Leeuwarden.

Kom je van Aruba, Bonaire of Curaçao of Sint Maarten en je hebt een Nederlands paspoort, neem dan contact op met Femke.beeren@stenden.com om je selectieprocedure te starten.

Vrijstelling

Heb jij je diploma MOH (Middelbare Hotelschool) niveau 4, dan kun je versneld deze opleiding volgen via onze variant Instroom MHS en in 3 of 3,5 jaar afstuderen. Heb je een andere relevante mbo-opleiding afgerond? Dan kun je misschien vrijstellingen krijgen. Deze kun je aanvragen als je door de selectie bent gekomen.

studeren_lwd

Heb je je havo-diploma maar wil je liever op het mbo beginnen? Dan kun je bij een aantal scholen de Middelbare Hotelschool (mbo) in twee jaar halen. Daarna stroom je in het tweede jaar van de Hogere Hotelschool in van NHL Stenden (via MHS instroom). Je haalt dan in 5 jaar je mbo- én hbo-diploma. Je dient dan wel het ‘keuzedeel/aansluitmoduul Stenden mbo-hbo hospitality’ op de Middelbare Hotelschool te hebben gevolgd.

Opbouw studie

De Hogere Hotelschool (officieel: Hotel Onderwijs, internationale naam: Hospitality Management) is een internationale studie. De voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. De opleiding gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. In vier jaar maak je kennis met al deze gebieden. Je mag je dan Bachelor of Business Administration noemen.

Jaar 1

Kennismaking met gastvrijheidsindustrie

In het propedeusejaar maak je kennis met de gastvrijheidsindustrie. Hoe zorg je ervoor dat een gast tevreden naar huis gaat? Je verdiept je in personeelsbeleid, marketing en financieel management van een hotel. Je krijgt theorie, maar gaat ook tien weken lang in de praktijk aan de slag in ons viersterren Stenden Hotel. In dit echte, commerciële hotel leer je alle afdelingen van een hotel kennen.

Aan de slag als supervisor

Je maakt de stap naar de dagelijkse aansturing: het operationele management van een hotel. Je houdt je bezig met bedrijfsprocessen, marketing, budgetteren, personeel aansturen, inkoop, logistiek, onderhandelen en kwaliteitscontrole. Samen met een studiegenoot run jij je eigen virtuele hotel. Verder verdiep je jezelf in een tweede moderne vreemde taal. In het Stenden Hotel klim je op naar de functie van supervisor en geef je leiding aan eerstejaars studenten. Vanaf dit studiejaar kun je voor een periode naar het buitenland, naar een van de International Campussites van NHL Stenden.

Strategisch management en specialisatie

Een deel van jaar drie staat in het teken van strategisch management. Je werkt aan een financiële analyse, omzetverhoging en marktanalyse. Ook doe je een onderzoeksproject ter voorbereiding op je afstudeeropdracht. In de praktijk ga je aan de slag als manager en ben je verantwoordelijk voor een gehele afdeling. In deze fase van je studie kun jij je specialiseren door minors te volgen in Leeuwarden, of op een Stenden-locatie in Zuid-Afrika, Bali, Thailand of Qatar. We noemen dat op Grand Tour gaan. Ook kun je je specialiseren bij een van onze vele buitenlandse  partneruniversiteiten.

Managementstage en afstuderen

Je rondt de opleiding af met een stage en afstudeeropdracht. Je doet onderzoek tijdens een managementstage bij een bedrijf in het binnen- of buitenland. Dit kan in een vier- of vijfsterrenhotel, een cruiseschip, evenementenbureau of een ander hospitality gerelateerd bedrijf, in meer dan 27 landen. Je stage duurt tien maanden, dus je hebt genoeg tijd om je goed te verdiepen in je stagebedrijf. Veel studenten vinden direct na de studie een baan bij hun stagebedrijf!

Specialisatie

De Hogere Hotelschool is een brede managementopleiding. In het derde en vierde jaar mag jij je specialiseren door minors te volgen:  een vakkenpakket dat je volgt ter verbreding en verdieping van je kennis. Zo geef je vorm aan je studie.

Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op een NHL Stenden-locatie in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand of Bali (Grand Tour). Je kunt ook minors van andere opleidingen en hogescholen kiezen zodat je je academische vaardigheden kunt verbreden. Voorbeelden van minors van de Hogere Hotelschool:

 • Future Proof Hospitality (Nederland)
 • Food & Beverage Management (Nederland)
 • Advanced Winemanagement (Zuid-Afrika)
 • Lodge Management ( Zuid-Afrika)
 • Event Management (alle Stendenlocaties)
 • Cruise Management (Nederland)
 • Spa and Health Management (Bali en Thailand)
 • Marketing & Management in Asia (Bali en Thailand)

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Studie in Cijfers Hoger Hotelonderwijs