Ad Hogere Hotelschool

Ad Hotel Management, Associate degree, voltijd

Ben je dienstverlenend ingesteld, houd je van afwisseling en kun je het hoofd koel houden onder grote druk? Ben je op zoek naar een uitdaging in de gastvrijheidsbranche, maar wil je geen vierjarige studie doen? Dan is de associate degree-opleiding Hogere Hotelschool jou op het lijf geschreven! 

 • Haal in 2 jaar een erkend hbo-diploma  
 • Je brengt de theorie meteen in praktijk in het leerbedrijf (Restaurant Stones in Emmen, Notiz Hotel in Leeuwarden).  
 • Na de Ad doorstuderen: stroom naadloos door naar de bachelor opleiding die dan nog 2 jaar duurt
 • Topopleiding volgens Keuzegids Hbo 2021 & 2020.

Online sfeerproeven

Kennismaken met deze opleiding? Je bent van harte welkom op een van de Open Dagen van de Hogere Hotelschool. Meer informatie en aanmelden.

Wat staat je te wachten?

De Associate degree Hotel Management is een internationale studie: de voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. In twee jaar tijd maak je kennis met alles aspecten van de hospitality: gastronomie, catering, evenementen, human resources, marketing, sales en financiën. Je groeit door tot supervisorniveau en verlaat de Hotel Management School met een hbo-diploma op zak. Je kunt zelf kiezen of je in Leeuwarden of in Emmen wilt studeren.

In Emmen in ons Restaurant Stones (en andere leerbedrijven in de omgeving) of in Leeuwarden in ons viersterren Notiz hotel, ga je aan de slag om je leidinggevende kwaliteiten te ontwikkelen, maar waar je ook leert denken op supervisor niveau en onderzoek doet. Je krijgt theorie over bijvoorbeeld bedrijfsvoering maar je mag ook de heerlijkste wijnen proeven tijdens een wijnles. 

Studiekenmerken

Diploma

 • Associate degree

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Emmen
 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Meer informatie?

 • Bezoek de website NHL Stenden Hogeschool voor meer informatie
Bezoek NHL Stenden Hogeschool

Wat kun je worden

Hospitality professionals zijn meer dan ooit nodig! Dit zijn uitdagende maar spannende tijden met veel nieuwe kansen voor de toekomst. Een toekomst die vraagt om vindingrijke professionals die de dynamiek van de hospitality industrie begrijpen en out of the box durven te denken om innovatieve oplossingen te vinden.

Met je diploma kun je alle kanten op: van supervisor in een restaurant of sales- en marketingcoördinator van een hotel tot projectcoördinator bij een congrescentrum of manager bij een evenementenbureau. En ben je avontuurlijk ingesteld? Je kunt over de hele wereld aan de slag!

Als professional in de gastvrijheidsindustrie heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Of je nu een hotel runt, congressen organiseert of je eigen bedrijf begint; met jouw vakkennis en organisatietalent zorg jij ervoor dat de zaken goed draaien.

Beroepen

Je kan bijvoorbeeld aan de slag als:

 • Supervisor van een restaurant
 • Sales- en marketing coördinator van een hotel (keten)
 • Projectcoördinator bij  een congresbureau
 • Assistent eventmanager
 • Adviseur in de financiële sector 
ad_hogere_hotelschool_sfeer

Toelatingseisen

Voor de opleiding Hotel Management Associate degree heb je één van de volgende diploma’s en profielen nodig:

Havo
 • CM + econ of m&o of BE
 • EM + 2e mvt
 • NT + 2e mvt
 • NG + 2e mvt
 • CM
 • EM + 2e mvt
 • NT + 2e mvt
 • NG + 2e mvt
 • Niveau 4

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen van de opleiding Hotel Management? Er worden toelatingstoetsen op gebied van taal en economie aangeboden.

Meer informatie

Intakedagen

Voldoe je aan de toelatingseisen (diploma, profiel en eventuele toetsen) en heb je je aangemeld via Studielink? Dan neem je deel aan de verplichte intake tijdens de selectiedagen. 

Meer informatie over de aanmeldprocedure vind je via de inschrijfpagina van deze opleiding. Wil je weten wanneer de selectiedagen plaatsvinden? Kijk dan op de pagina selectiedagen in Leeuwarden.
Start je liever in Emmen klik dan op de pagina selectiedagen Emmen.

Kom je van Aruba, Bonaire of Curaçao of Sint Maarten en je hebt een Nederlands paspoort, neem dan contact op met Femke.beeren@stenden.com om je selectieprocedure te starten.

Vrijstelling 

Heb je je diploma MOH (Middelbare Hotelschool) niveau 4, dan kun je versneld deze opleiding volgen via onze variant MOH instroom

Heb je geen MOH diploma, maar wel een andere relevante mbo-opleiding afgerond? Dan kun je wellicht vrijstellingen krijgen. Deze kun je aanvragen nadat je de selectiedag succesvol hebt afgerond en vraag je aan bij de examencommissie.

Locaties

STUDEREN IN EMMEN OF LEEUWARDEN
In Emmen volg je kleinschalig en persoonlijk onderwijs. Doordat je met ongeveer 50 studenten instroomt, is de sfeer op school erg persoonlijk. De theorie en praktische toepassing zijn sterk met elkaar verbonden. Je doet veel ervaring op bij regionale evenementen (VIP lounge voetbalstadion FC Emmen,VPB Ondernemersbeurs, Hello Festival etc.). In het eigen leerbedrijf restaurant Stones werk je samen met mbo-studenten van het Drenthe college; een echte werkveldsituatie en uniek concept. Jouw externe praktijk volg je bij hotels en vakantieparken in de regio tot aan 5-sterren hotel The Grand Amsterdam.

Op onze locatie in Leeuwarden werk je in onze eigen leerbedrijven zoals het toprestaurant Wannee en het commerciële en trendy 4-sterren Stenden Hotel. In deze interculturele omgeving leer je met meer dan 50 nationaliteiten. Je kunt er voor kiezen om je stage te volgen in deze dynamische internationale leeromgeving of daarbuiten.

Doorleren

Wil jij je na twee jaar studeren verder ontwikkelen? Kies dan voor de bachelor Hotel Management in Leeuwarden. Daar stap je in de laatste fase van de studie in en word je opgeleid tot manager. De opleidingen sluiten naadloos op elkaar aan. Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van de Management School, bachelor degree.

studeren_algemeen

Opbouw studie

De Hogere Hotelschool (officieel: Hotel Management, internationale naam: Hospitality Management) is een internationale studie en gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. In twee jaar maak je kennis met al deze gebieden, en wel tot supervisorniveau.  Je hebt dan een Associate degree in Hotel Management.

In de praktijk

Je doet werkervaring op verschillende niveaus op in een echt commercieel viersterrenhotel (in Emmen in hotels in de omgeving, in Leeuwarden in het eigen Stenden Hotel). Je leert alle facetten van een hotel kennen en krijgt leidinggevende ervaring.

Het studieprogramma van de voltijd Ad Hotel Management is gebaseerd op Design Based Education. Jouw persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden staan hierin centraal. Om deze ontwikkeling goed te kunnen ondersteunen krijg je vanaf de eerste dag een studiecoach die je zal begeleiden bij je studie en waar je je studievoortgang mee bespreekt. Je leert het meeste buiten het klaslokaal. Zo werk je vaak in groepjes aan echte projecten vanuit. Met je groep ontwerp, creëer, evalueer en herontwerp je echte projecten vanuit de hospitalitybranche. Het studieprogramma bestaat uit vier semesters van elk 30 European Credits.

Schema studieprogramma

De opleiding

Studie-introductie
Semester 1. Basics of Hospitality

a. Foundation of hospitality: Begrijp en beleef de gastvrijheidsbranche
b. Host of the World: Word een ware gastheer/-vrouw
c. Unlock yourself: Krijg inzicht in je eigen kracht en pak je verantwoordelijkheid

Semester 2. Hospitality the next level
a. The HRM monitor: Verdiep je in personeelszaken en herken talent
b. Market your business: Zet (online) marketingcampagnes op
c. Cultural Awareness:Werk met verschillende culturen

Semester 3. Create and optimize your hospitality business  
a. Start up your own business: Begin voor jezelf en positioneer je bedrijf
b. Quality Keeper: Bewaak de kwaliteit van je service
c. Your Future Career: Plan je carrière

Semester 4. Business Innovation  
a. Business Development & Research: Innoveer en verbeter bedrijfsprocessen en producten
b. Be an advisor: Word een professionele gesprekspartner op managementniveau

Hostmanship

Hostmanship vormt het hart van onze opleiding en overstijgt het begrip hospitality. Het weerspiegelt een mentaliteit; de motivatie om dienstverlening, oprechte aandacht en leiderschap te combineren tot een inspirerende uitkomst. Dit gaat niet alleen op voor onze studenten, maar ook voor en medewerkers.

Ambitie

Onze ambitie is om studenten aan de arbeidsmarkt over te dragen die klaar zijn voor de toekomst en die de ‘game changers’ in de hospitality industrie worden. Jonge professionals met een stevig fundament waarmee zij strategisch kunnen anticiperen op verandering en een positieve bijdrage kunnen leveren aan de wereld van morgen. Deel jij deze ambitie?

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Meer informatie over tekstopmaak Tekstopmaak Filtered HTML Titel

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Design Based Education

Elke hogeschool heeft een eigen onderwijsconcept. Het onderwijsconcept is de manier waarop scholen het onderwijs inrichten, het maakt duidelijke hoe de school het onderwijs vorm en de inhoud geeft. NHL Stenden heeft Design Based Education (DBE) als onderwijsconcept.

Design Based Education betekent dat we je niet alleen opleiden in de schoolbanken. We stimuleren je juist om te ontdekken wat er in de praktijk gebeurt. Jij gaat aan de slag met actuele vraagstukken uit het werkveld. Daarbij werk je intensief samen met medestudenten én met organisaties en bedrijven.

Lees meer over DBE

Nieuwsgierig hoe de opleiding Hogere Hotelschool het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.