Ad Hogere Hotelschool

Ad Hotel Management, Associate degree, voltijd

Hou je van afwisseling en kun je onder grote druk het hoofd koel houden? Ben je dienstverlenend en op zoek naar een uitdaging in de gastvrijheidsbranche? Vind je het leuk om met mensen uit alle hoeken van de wereld samen te werken? Maar vind je vier jaar studeren te veel? Dan is de Associate degree-opleiding Hogere Hotelschool (in Emmen of Leeuwarden) jouw studie! 

 • Je haalt in twee jaar een erkend hbo-diploma tot supervisorniveau. 
 • Je maakt grote kans op een baan in de gastvrijheidsindustrie, een sterk groeiende branche. 
 • Je brengt de theorie meteen in praktijk in het leerbedrijf (café-restaurant, Stenden Hotel of partnerhotels). 
 • Je doet uitstekende managementervaring op. 
 • 91% van de studenten raden de Hogere Hotelschool in Emmen aan. 

Kennismaken met deze opleiding? Je bent van harte welkom op een van de Open Dagen van de Hogere Hotelschool. Meer informatie en aanmelden.

Wat staat je te wachten?

Je neemt deel aan een internationale studie. De voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. De opleiding gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. In twee jaar maak je kennis met al deze gebieden en klim je op tot supervisorniveau. Met een hbo-diploma van NHL Stenden Hotel Management School op zak heb je een uitstekende basis voor een toekomst in de gastvrijheidsindustrie.

Studiekenmerken

Diploma

 • Associate degree

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Emmen
 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019€ 2060,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden

Met je diploma kun je alle kanten op: van een managementbaan in een hotel, restaurant, recreatiepark, congrescentrum of evenementenbureau tot de zakelijke dienstverlening. En dat in binnen- en buitenland.

Afwisselend werk

Als professional in de gastvrijheidsindustrie heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Of je nu een (afdeling van een) hotelbedrijf runt, congressen organiseert of je eigen bedrijf begint; met jouw vakkennis en gevoel voor organisatie zorg jij ervoor dat de zaken goed draaien.

Beroepen 

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als: 

 • supervisor in een restaurant 
 • sales en marketing coördinator van een hotel 
 • projectcoördinator bij een congresbureau 
 • teamleider hotelreserveringen 
 • adviseur in de financiële sector
vt_ad_hotel_management_sfeer

Toelatingseisen

Voor de opleiding Stenden Hotel Management School Associate degree heb je één van de volgende diploma’s en profielen nodig:

Havo
 • C&M met economie of m&o;
 • E&M, met 2e mvt;
 • N&T, met 2e mvt;
 • N&G, met 2e mvt.

Aanvullende eisen

Voldoet je havo profiel aan bovengenoemde voorwaarden, dan ben je per direct toelaatbaar. Heb je niet de genoemde economie/m&o (alleen bij C&M) of tweede moderne vreemde taal in je profiel, dan biedt Hotel Management School hier twee keer per jaar toelatingstoetsen voor aan. Meer informatie hierover vind je verder onder het kopje Toelatingstoetsen. Voldoet je havo profiel aan bovengenoemde voorwaarden, dan ben je per direct toelaatbaar.

 • C&M;
 • E&M + 2e mvt;
 • N&T + 2e mvt;
 • N&G + 2e mvt.
 • mbo-domein niveau 4*

Aanvullende eisen

Voldoet je havo-profiel aan bovengenoemde voorwaarden, dan ben je per direct toelaatbaar. Heb je niet de genoemde vakken Economie/M&O (alleen bij C&M) of tweede moderne vreemde taal in je profiel, dan biedt Hotel Management School hier twee keer per jaar toelatingstoetsen voor aan. Meer informatie hierover vind je verder onder het kopje Toelatingstoetsen.

Kom je van Aruba, Bonaire, Curaçao of Sint Maarten en heb je een Nederlands paspoort? Neem dan contact op met Femke.beeren@stenden.com om je selectieprocedure te starten.

Selectiedagen

Voldoe je aan de toelatingseisen (diploma, profiel en eventuele toetsen) en heb je je aangemeld via Studielink? Dan neem je deel aan de verplichte intake tijdens de selectiedagen. 

Meer informatie over de aanmeldprocedure vind je via de inschrijfpagina van deze opleiding. Wil je weten wanneer de selectiedagen plaatsvinden? Kijk dan op de pagina selectiedagen in Leeuwarden.
Start je liever in Emmen (via Associate degree route) klik dan op de pagina selectiedagen Emmen.

Kom je van Aruba, Bonaire of Curaçao of Sint Maarten en je hebt een Nederlands paspoort, neem dan contact op met Femke.beeren@stenden.com om je selectieprocedure te starten.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen van de opleiding Hoger Hotelonderwijs? Stenden Hotel Management School biedt zelf twee keer per jaar toelatingstoetsen aan.

Meer informatie

Vrijstelling 

Heb je je diploma MOH (Middelbare Hotelschool) niveau 4, dan kun je versneld deze opleiding volgen via onze variant Middelbare Hotelschool instroom. Je haalt dan in 1 tot 1,5 jaar je Associate degree Hotel Management. 

Heb je geen middelbare hotelschool, maar wel een andere relevante mbo-opleiding afgerond? Dan kun je wellicht vrijstellingen krijgen. Deze kun je aanvragen nadat je de selectiedag succesvol hebt afgerond en vraag je aan bij de examencommissie. 

Doorleren

Wil jij je na twee jaar studeren verder ontwikkelen? Kies dan voor de bachelor Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Daar stap je in het derde studiejaar in en word je opgeleid tot manager. De opleidingen sluiten naadloos op elkaar aan. Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van de Stenden Management School, bachelor degree.

studeren_algemeen

Opbouw studie

De Hogere Hotelschool (officieel: Hotel Management, internationale naam: Hospitality Management) is een internationale studie en gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. In twee jaar maak je kennis met al deze gebieden, en wel tot supervisorniveau.  Je hebt dan een Associate degree in Hotel Management.

Jaar 1

Kennismaking met gastvrijheidsindustrie 

In het propedeusejaar maak je kennis met de gastvrijheidsindustrie. Hoe zorg je ervoor dat jouw gast tevreden naar huis gaat? Je verdiept je in personeelsbeleid, marketing en financieel management van een hotel. Je krijgt theorie, maar gaat ook tien weken in de praktijk aan de slag in het nieuwe café-restaurant Stones of in een van de vele partnerhotels in Emmen en omgeving. Hier leer je alle afdelingen van een hotel kennen. 

Aan de slag als supervisor en afstuderen 

Je maakt de stap naar de dagelijkse aansturing: het operationele management. Je houdt je bezig met bedrijfsprocessen, marketing, budgetteren, personeel aansturen, inkoop, logistiek, onderhandelen en kwaliteitscontrole. Samen met een studiegenoot run jij je eigen virtuele hotel. Verder verdiep je je in een tweede moderne vreemde taal. In het leerbedrijf klim je op naar de functie van supervisor en geef je leiding aan eerstejaars studenten. Je rondt je studie af met een innovatievoorstel bij een bedrijf in de gastvrijheidsindustrie. Na je afstuderen kun je aan de slag als professional of direct doorstromen naar het bachelorprogramma in Leeuwarden.

Specialisaties

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Hogere Hotelschool het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.