Hogere Hotelschool - Instroom MOH

AdB Hotel Management, Associate degree, voltijd

Heb jij een diploma Manager Ondernemer Horeca (MOH, voorheen Middelbare Hotelschool) en wil je nu in 1 tot 1,5 jaar je hbo-diploma halen? Dan is de Hogere Hotelschool, MOH instroom jouw studie!

 • Je haalt in één tot anderhalf jaar een erkend hbo-diploma tot supervisorniveau.
 • Je maakt grote kans op een baan in de gastvrijheidsindustrie, een sterk groeiende branche.
 • Je brengt de theorie meteen in praktijk in het leerbedrijf (café-restaurant, Stenden Hotel of partnerhotels).
 • Je doet uitstekende managementervaring op.

Kennismaken met deze opleiding? Je bent van harte welkom op een van de Open Dagen van de Hogere Hotelschool. Meer informatie en aanmelden.

Wat staat je te wachten?

Je neemt deel aan een internationale studie. De voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. De opleiding gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. Met een hbo-diploma van Stenden Hotel Management School op zak heb je een uitstekende basis voor een toekomst in de gastvrijheidsindustrie.

Studiekenmerken

Diploma

 • Associate degree

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Emmen
 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Meer informatie?

 • Bezoek de website Stenden Hotel Management School voor meer informatie
Bezoek Stenden Hotel Management School

Wat kun je worden

Je kunt alle kanten op: van een managementbaan in een hotel, restaurant, recreatiepark, congrescentrum of evenementenbureau tot consultant in de zakelijke dienstverlening. Natuurlijk kun jij ook je eigen horecabedrijf starten. Je hebt volop kansen in binnen- en buitenland.

Afwisselend werk

Als professional in de gastvrijheidsindustrie heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Of je nu een hotelbedrijf runt, congressen organiseert of leiding geeft aan een financieel team; met jouw vakkennis en gevoel voor organisatie zorg jij ervoor dat de zaken goed draaien.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • supervisor in een restaurant
 • sales- en marketing manager van een hotel
 • projectcoördinator bij een congresbureau
 • teamleider hotelreserveringen
 • adviseur in de financiële sector
moh_mos_instroom_b_hogere_hotelschool_sfeer

Toelatingseisen

Voor de opleiding Ad, Hogere Hotelschool Instroom MOH heb je het volgende diploma en profiel nodig:

MBO
 • Manager Ondernemer Horeca / MOH niveau 4

Voor studenten met een MOH4 vooropleiding is het (afhankelijk van het keuzedeel MBO HBO Hospitality) ook mogelijk om in 3 tot 3,5 jaar de Bachelor Degree Hogere Hotelschool te halen. Lees meer over de Bachelor Hogere Hotelschool.

Selectiedagen

Voldoe je aan de toelatingseisen (diploma, profiel en eventuele toetsen) en heb je je aangemeld via Studielink? Dan neem je deel aan de verplichte intake tijdens de selectiedagen. 

Meer informatie over de aanmeldprocedure vind je via de inschrijfpagina van deze opleiding. Wil je weten wanneer de selectiedagen plaatsvinden? Kijk dan op de pagina selectiedagen in Emmen.
Start je liever in Emmen (via Associate degree route) klik dan op de pagina selectiedagen Leeuwarden.

Kom je van Aruba, Bonaire of Curaçao of Sint Maarten en je hebt een Nederlands paspoort, neem dan contact op met Femke.beeren@stenden.com om je selectieprocedure te starten.

studeren_lwd

Doorleren

Wil jij je na twee jaar studeren verder ontwikkelen? Kies dan voor de bachelor Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Daar stap je in het derde studiejaar in en word je opgeleid tot manager. De opleidingen sluiten naadloos op elkaar aan. Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van de Stenden Management School, bachelor degree.

Opbouw studie

De Hogere Hotelschool (officieel: Hotel Management, internationale naam: Hospitality Management) is een internationale studie en gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. In twee jaar maak je kennis met al deze gebieden, en wel tot supervisorniveau.  Je hebt dan een Associate degree in Hotel Management.
Momenteel wordt de inhoud van het studieprogramma vernieuwd. Zodra hierover meer bekend is, vind je deze informatie op deze pagina.

Real World Learning

Bij Stenden Hotel Management School sta jij centraal en krijg je alle ruimte om je eigen kijk op de wereld te ontwikkelen. Met Real World Learning helpen we je te ontdekken wie jij kunt zijn in de hospitality branche. Je leert doordacht en weloverwogen te handelen, ook wanneer het even tegenzit. Je krijgt volop de kans om je in te zetten voor echte gasten van echte bedrijven en je groeit zo uit tot een ondernemende professional. Je neemt initiatief en werkt samen met anderen aan innovaties in hospitality. Waar, wanneer en met wie je dat doet, bepaal je voor een groot gedeelte zelf. Eén ding is zeker, je gaat samenwerken met mensen van over de hele wereld. Vanwege de sterke link met de praktijk is de opleiding voor de NVAO ook geaccrediteerd met het speciale keurmerk 'Real World Learning'.

Gastcolleges

Studenten krijgen meer dan 70 gastcolleges en bedrijfspresentaties aangeboden.

Industry Fair

Tijdens deze stagebeurs presenteren meer dan 80 bedrijven uit de sector zich aan de studenten die op stage gaan.

Grand Tour

Er zijn al meer dan 2856 studenten op Grand Tour gegaan om tijdelijk in Indonesië, Thailand, Zuid-Afrika en/of Qatar te studeren.

Nationaliteiten personeel

23% van alle docenten en ondersteuners is internationaal. 51% van de docenten heeft een internationale achtergrond.

Onderzoek

Studenten worden betrokken in toegepast onderzoek via de onderzoeksgroepen van de Academy for International Hospitality Research en tijdens de afstudeerstage.

Specialisatiemogelijkheden

Meer dan 60 NHL Stenden minoren en uitwisselprogramma’s met wereldwijde partneruniversiteiten, maken het studenten mogelijk om hun kennis te verdiepen of verbreden tijdens een semester.

10 maanden stage in het bedrijfsleven

Studenten lopen stage bij één van de 780 hospitalily bedrijven wereldwijd.

Leerbedrijven

Studenten ontwikkelen tijdens het praktijkgedeelte operationele, tactische en managementvaardigheden.

- Indien je het Stenden HMS keuzedeel ‘Mbo-Hbo Hospitality’ niet hebt gevolgd, sla je een half jaar van jaar 1 over en start je met een speciaal introductieprogramma om kennis te maken met het hoger onderwijs en de inhoud van deze Engelstalige studie.  Na een half jaar start jaar 2 voor jou.

- Indien je het Stenden HMS keuzedeel ‘MBO-Hbo Hospitality wel hebt gevolgd, stap je direct in jaar 2 in.

Year 1

 • Period 1 - Guest experience
  > Integrated Applied Marketing
  > Hospitality Applied Research
  > Business English
 • Period 2 - Resources
  > Integrated Applied Resources
  > Financial Accounting
  > Language of Business
 • Period 3 / Period 4
  > Na dit half jaar volgt aansluitend het tweede studiejaar.

Note: Modules are not sequential and may be done in a different order.

Je gaat aan de slag met de dagelijkse aansturing van een bedrijf: het operationele management van een hotel. Je houdt je bezig met bedrijfsprocessen, marketing, budgetteren, personeel aansturen, inkoop, logistiek, onderhandelen en kwaliteitscontrole. Samen met een studiegenoot run je je eigen virtuele hotel. Verder verdiep je jezelf in een 2e moderne vreemde taal. In het Stenden Hotel werk je in de functie van supervisor en geef je leiding aan eerstejaars studenten. Vanaf dit studiejaar kun je voor een periode naar het buitenland, naar een van de international campussites van NHL Stenden. 

Year 2

› Career Coach
› Elective activities

 • Period 1 - Hospitality Operations Performance
  > Service Concepts & Operations
  > Revenue Management
  > Business Statistics
 • Period 2 - Hospitality Operations Design
  > Hotel Procedures
  > Hotel Operations Training Simulation
  > Practical Training
 • Period 3 - Languages & Cultures in International Business
  > Conversation
  > Reading/Writing Culture
  > Grammar
  > Communication
 • Period 4 - Hospitality Operations Environment **
  > Operations Environment
  > Law
  > Financial Analysis

 

Note: Modules are not sequential and may be done in a different order.

 

Een deel van jaar drie staat in het teken van strategisch management. Je werkt aan een financiële analyse, omzetverhoging en marktanalyse. Ook doe je een onderzoeksproject ter voorbereiding op je afstudeeropdracht. In de praktijk ga je aan de slag als manager en ben je verantwoordelijk voor een gehele afdeling. In deze fase van je studie kun je je specialiseren door minors te volgen in Leeuwarden, of op een Stenden-locatie in Zuid-Afrika, Bali, Thailand of Qatar. We noemen dat op Grand Tour gaan. Ook kun je je specialiseren bij een van onze vele buitenlandse partneruniversiteiten.

Year 3

› Career Coach

 • Period 1 / Period 2
  > Strategic Management
  > Understanding Research
  > Practical Training
 • Period 3 - Minor 1 or Grand Tour
 • Period 4 - Minor 2 or Grand Tour

Note: Modules are not sequential and may be done in a different order.

Je rondt de opleiding af met een stage en afstudeeropdracht. Je doet onderzoek tijdens een managementstage bij een bedrijf in het binnen- of buitenland. Dit kan in een vier- of vijfsterrenhotel, een cruiseschip, evenementenbureau of een ander hospitality gerelateerd bedrijf, in meer dan 27 landen. Je stage duurt tien maanden, dus je kunt je helemaal verdiepen in je stagebedrijf. Veel studenten vinden direct na de studie een baan bij hun stagebedrijf!

Year 4

› Placement Coach

 • Internship and dissertation***

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisatie

De Hogere Hotelschool is een brede managementopleiding. In het derde en vierde jaar kun jij je specialiseren door minors te volgen: een vakkenpakket dat je volgt ter verbreding en verdieping van je kennis. Zo geef je vorm aan je eigen studie.

Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op een NHL Stenden-locatie in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand of Bali (Grand Tour). Je kunt ook minors van andere opleidingen en hogescholen kiezen zodat je je academische vaardigheden kunt verbreden.

Voorbeelden van minors van de Hogere Hotelschool:

 • Future Proof Hospitality (Nederland)
 • Food & Beverage Management (Nederland)
 • Advanced Winemanagement (Zuid-Afrika)
 • Lodge Management ( Zuid-Afrika)
 • Event Management (alle NHL Stenden locaties)
 • Cruise Management (Nederland)
 • Spa and Health Management (Bali en Thailand)
 • Marketing & Management in Asia (Bali en Thailand)

Probleem Gestuurd Onderwijs

Probleem Gestuurd Onderwijs ofwel: Problem-based learning (PBL) is de huidige leervorm waar je met actief leren leert om problemen op te lossen maar waar ook praktisch denken, omgaan met culturele verschillen, management-, vergader- en presentatievaardigheden aan bod komen.

Je werkt in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je krijgt een probleembeschrijving voorgelegd die je met je medestudenten analyseert. Je levert daarbij vanuit jouw eigen achtergrond en ervaring een bijdrage. Daarnaast ga je aan de slag met je persoonlijke leerdoelen. Hierin word je begeleid door docenten die de praktijk door en door kennen.

Design Based Education (DBE)

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.