Hogere Hotelschool - Instroom MOH

Ad Hotel Management, Associate degree, voltijd

Heb jij een diploma Manager Ondernemer Horeca (MOH, voorheen Middelbare Hotelschool) en wil je nu in 1 tot 1,5 jaar* je hbo-diploma halen? Dan is de Hogere Hotelschool, MOH instroom jouw studie!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Je haalt in één tot anderhalf jaar* een erkend hbo-diploma tot supervisorniveau.
 • Je maakt grote kans op een baan in de gastvrijheidsindustrie, een sterk groeiende branche.
 • Je brengt de theorie meteen in praktijk in het leerbedrijf (Stones, Stenden Hotel of partnerhotels).
 • Je doet uitstekende managementervaring op.

*De exacte studieduur is afhankelijk van de studiecontracten met onze mbo partnerhotelscholen die opnieuw moeten worden vastgesteld. Zodra de nieuwe contracten zijn opgesteld, kun je hier meer informatie vinden.

Wat staat je te wachten?

Je neemt deel aan een internationale studie, de voertaal is daarom ook Engels. De opleiding gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. Met een hbo-diploma van Stenden Hotel Management School op zak heb je een uitstekende basis voor een toekomst in de gastvrijheidsindustrie.

Studiekenmerken

Diploma

 • Associate degree

Start studie

 • September

Locatie

 • Emmen
 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 2168
Bekijk alle kosten

Meer informatie?

 • Bezoek de website NHL Stenden Hogeschool voor meer informatie
Bezoek NHL Stenden Hogeschool

Wat kun je worden

Met je Associate degree kun je alle kanten op: van een leidinggevende functie in een hotel, restaurant, recreatiepark, congrescentrum of evenementenbureau tot consultant in de zakelijke dienstverlening. Natuurlijk kun jij ook je eigen horecabedrijf starten. Als professional in de gastvrijheidsindustrie heb je afwisselend en verantwoordelijk werk en heb je volop kansen in binnen- en buitenland.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • Supervisor van een restaurant
 • Sales- en marketing coördinator van een hotel (keten)
 • Projectcoördinator bij een congresbureau
 • Assistent eventmanager
 • Adviseur in de financiële sector
moh_mos_instroom_b_hogere_hotelschool_sfeer

Toelatingseisen

Veranderende toelatingseisen i.v.m. corona
Door het coronavirus zijn sommige zaken rond aanmelding en toelating dit jaar anders dan anders. Check op deze pagina of voor jouw situatie ook afwijkende maatregelen gelden.

Voor de opleiding Ad, Hogere Hotelschool Instroom MOH heb je het volgende diploma en profiel nodig:

MBO
 • Manager Ondernemer Horeca / MOH niveau 4

Voor studenten met een MOH4 vooropleiding is het (afhankelijk van het keuzedeel MBO HBO Hospitality) ook mogelijk om in 3 tot 3,5 jaar* de Bachelor Degree Hogere Hotelschool te halen. Lees meer over de Bachelor Hogere Hotelschool.

*De exacte studieduur is afhankelijk van de studiecontracten met onze mbo partnerhotelscholen die opnieuw moeten worden vastgesteld.

Intake tijdens selectiedag

Voldoe je aan de toelatingseisen (diploma, profiel en eventuele toetsen) en heb je je aangemeld via Studielink? Dan neem je deel aan de verplichte intake tijdens de selectiedagen. 

Meer informatie over de aanmeldprocedure vind je via de inschrijfpagina van deze opleiding. Wil je weten wanneer de selectiedagen plaatsvinden? Kijk dan op de pagina selectiedagen Leeuwarden.
Start je liever in Emmen (via Associate degree route) klik dan op de pagina selectiedagen in Emmen.

Kom je van Aruba, Bonaire of Curaçao of Sint Maarten en je hebt een Nederlands paspoort, neem dan contact op met Femke.beeren@stenden.com om je selectieprocedure te starten.

studeren_lwd

Doorleren

Wil jij je na je Associate degree verder ontwikkelen? Kies dan voor de bachelor Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Daar stap je in de laatste fase van de studie in en word je opgeleid tot manager. De opleidingen sluiten naadloos op elkaar aan. Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van de Stenden Hotel Management School, bachelor degree.

Locaties

STUDEREN IN EMMEN OF LEEUWARDEN

In Emmen, associatie degree route, volg je kleinschalig en persoonlijk onderwijs. Doordat je met ongeveer 50 studenten instroomt, is de sfeer op school erg persoonlijk. De theorie en praktische toepassing zijn sterk met elkaar verbonden. Je doet veel ervaring op bij regionale evenementen (VIP lounge voetbalstadion FC Emmen,VPB Ondernemersbeurs, Hello Festival etc.). In het eigen leerbedrijf restaurant Stones werk je samen met mbo-studenten van het Drenthe college; een echte werkveldsituatie en uniek concept. Jouw externe praktijk volg je bij hotels en vakantieparken in de regio tot aan 5-sterren hotel The Grand Amsterdam.

Op onze grootschalige locatie in Leeuwarden, bachelor en associate degree, werk je in onze eigen leerbedrijven zoals het toprestaurant Wannee en het commerciële en trendy 4-sterren Stenden Hotel. In deze interculturele omgeving leer je met meer dan 50 nationaliteiten. Je kunt er voor kiezen om je stage te volgen in deze dynamische internationale leeromgeving of daarbuiten.

Opbouw studie

De Hogere Hotelschool (officieel: Hotel Management, internationale naam: Hospitality Management) is een internationale studie en gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. In twee jaar maak je kennis met al deze gebieden, en wel tot supervisorniveau.  Je hebt dan een Associate degree in Hotel Management.
Momenteel wordt de inhoud van het studieprogramma vernieuwd. Zodra hierover meer bekend is, vind je deze informatie op deze pagina.

Studieprogramma

Binnen het studieprogramma van de Hogere Hotelschool sta jij centraal, dus zijn je persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden leidend. Om deze ontwikkeling goed te kunnen ondersteunen krijg je vanaf de eerste dag een studiecoach die je zal begeleiden bij je studie en waar je je studievoortgang mee bespreekt. Naast een persoonlijke studiecoach word je ook gekoppeld aan een vaste groep medestudenten, zodat je van elkaar kunt leren.

De opleiding:

Studie-introductie
Semest 1. Basic op Hospitality

a. Foundation of hospitality: Begrijp en beleef de gastvrijheidsbranche
b. Host of the World: Word een ware gastheer/-vrouw
c. Unlock yourself: Krijg inzicht in je eigen kracht en pak je verantwoordelijkheid

Semester 2. Hospitality the next level
a. The HRM monitor: Verdiep je in personeelszaken en herken talent
b. Market your business: Zet (online) marketingcampagnes op
c. Cultural Awareness: Werk met verschillende culturen

Semester 3. Create and optimize your hospitality business  
a. Start up your own business: Begin voor jezelf en positioneer je bedrijf
b. Quality Keeper: Bewaak de kwaliteit van je service
c. Your Future Career: Plan je carrière

Semester 4. Business Innovation  
a. Business Development & Research: Innoveer en verbeter bedrijfsprocessen en producten
b. Be an advisor: Word een professionele gesprekspartner op managementniveau

Hostmanship

Hostmanship vormt het hart van onze opleiding en overstijgt het begrip hospitality. Het weerspiegelt een mentaliteit; de motivatie om dienstverlening, oprechte aandacht en leiderschap te combineren tot een inspirerende uitkomst. Dit gaat niet alleen op voor onze studenten, maar ook voor en medewerkers.

Ambitie

Onze ambitie is om studenten aan de arbeidsmarkt over te dragen die klaar zijn voor de toekomst en die de ‘game changers’ in de hospitality industrie worden. Jonge professionals met een stevig fundament waarmee zij strategisch kunnen anticiperen op verandering en een positieve bijdrage kunnen leveren aan de wereld van morgen. Deel jij deze ambitie?

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Design Based Education (DBE)

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan real-life vraagstukken.

Je leerdoelen staan daarbij centraal en je leert door te experimenteren en oplossingen te testen in de (inter)nationale praktijk. Onze docenten kennen je, begeleiden je daarbij en zullen je voorzien van feedback. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat.