Leisure & Events Management

B Leisure & Events Management, Bachelor, voltijd

Is vrije tijd voor jou meer dan ontspanning en vermaak? Ben jij nieuwsgierig, ondernemend, creatief en houd je van organiseren? Dan is de opleiding Leisure & Events Management jouw studie! Een studie waar je alle kanten mee op kunt in de wereld van evenementen, sport, toerisme, media, recreatie en kunst & cultuur.

 • We werken zeer nauw samen met het werkveld via projecten. Je zet je eigen onderneming op, realiseert evenementen voor opdrachtgevers, of ontwikkelt concepten.
 • Je kunt je specialiseren in evenementen, sport of kunst & cultuur.
 • Je houdt je intensief bezig met duurzaam ondernemerschap en interculturele samenwerking.
 • Je kunt een deel van je opleiding door studie en/of stage in het buitenland volgen.
 • Leisure LAB: innovatieve werkomgeving; naast de Stenden faciliteiten biedt de opleiding werkplekken in creatieve werkomgevingen in Leeuwarden en omgeving.
 • Een (internationale) stage aan het einde van je studie. Dit vergroot jouw kansen op de arbeidsmarkt.
 • Je kunt in februari 2019 al met je opleiding beginnen. 

Wat staat je te wachten?

De opleiding Leisure & Events Management is een echte managementopleiding. Het duurzaam organiseren van waardevolle belevenissen voor individuen, organisaties en gemeenschappen staat centraal. Je leert dat vrijetijdsactiviteiten verder gaan dan alleen pret en vermaak. 

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Arts

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels
 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Leisure & Events Management?

Als professional in vrijetijdsmanagement heb je gevarieerd werk en functioneer je als een spin in het web. Met het hbo-diploma Leisure & Events Management op zak kun je aan de slag in een management-, beleids- of adviesfunctie in de wereld van evenementen, sport, toerisme, media, recreatie, kunst en cultuur.

Je hebt een visie op duurzame vrije tijd, denkt strategisch en multidisciplinair. De bedrijfstak heeft een internationaal karakter. Afgestudeerden komen onder andere terecht bij sportmarketingbureaus, musea, overheidsinstellingen, theaters, poppodia, pretparken, festivals, maar ook bij bedrijven buiten de vrijetijdssector.  Je ontwikkelt bijvoorbeeld nieuwe concepten voor sportevenementen, zorgt voor de programmering optredens bij een groot poppodium en bent verantwoordelijk voor de marketing van een pretpark.

Je kunt onder andere aan de slag als:

 • Eventmanager bij een sportmarketingbureau
 • Programmamanager bij een groot poppodium
 • Manager marketing & communicatie van een pretpark
 • Projectmanager bij een museum
 • Beleidsmedewerker recreatie en toerisme bij de overheid
vt_leisure_and_event_management_sfeer

Toelatingseisen opleiding Leisure & Events Management

Voor de opleiding Leisure & Events Management heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • C&M + econ of m&o*;
 • E&M;
 • N&T;
 • N&G.

* Heb je een havo-diploma met profiel C&M? En heb je geen Economie of M&O in je pakket? Dan moet je een toelatingstoets M&O of Economie met een voldoende afsluiten. Meer informatie over deze toets en bijbehorende cursus en een mogelijkheid om je hiervoor aan te melden vind je op toelatingstoetsen.nl.

 • C&M + econ of m&o*;
 • E&M;
 • N&T;
 • N&G.

* Heb je een vwo-diploma met profiel C&M? En heb je geen Economie of M&O in je pakket? Dan moet je een toelatingstoets M&O of Economie met een voldoende afsluiten. Meer informatie over deze toets en bijbehorende cursus en een mogelijkheid om je hiervoor aan te melden vind je op toelatingstoetsen.nl.

 • mbo-domein niveau 4*

* Voor de mbo-domeinen Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel en Natuur en Leefomgeving gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint.
Meer over het 21+ toelatingsonderzoek
.

Doorstuderen na de opleiding Leisure & Events Management

Wil je je na vier jaar studeren verder specialiseren? Kies dan voor de opleiding Master in International Leisure, Tourism Events Management. De Master International Leisure, Tourism & Events Management duurt 14 maanden.

Accreditaties en keurmerken 

De opleiding Leisure & Events Management heeft de volgende accreditaties en keurmerken: 

 • Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)
 • Bijzonder Kenmerk Duurzame Ontwikkeling (NVAO)
studeren_lwd

Opbouw studie

Leisure & Events Management is een echte managementopleiding, waarbij het bedenken van concepten en het organiseren en regisseren van zinvolle belevenissen in de vrijetijd centraal staan. Je legt een stevige basis op het gebied van marketingcommunicatie, nieuwe verdienmodellen, gebruik van social media, maatschappelijk verantwoord ondernemen en communicatie. Daarnaast doe je kennis en praktijkervaring op in de vrijetijdssectoren. De focus ligt daarbij op evenementen, maar er is ook aandacht voor sport, kunst/cultuur, recreatie, toerisme en media. Bovendien leer jij hoe je al deze kennis kunt toepassen bij het zelfstandig ontwikkelen van een evenement of project.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

Tijdens het eerste semester van het eerste jaar ga je op expeditie. Je vult je Leisure & Events backpack met basiselementen zoals kennis van vrijetijdstheorieën, trends en ontwikkelingen van de sector. Je maakt ook kennis met leisure & events-bedrijven door inspirerende colleges en workshops, het werken aan praktijkopdrachten en door fieldtrips naar spelers uit de industrie zoals het Openlucht Museum Arnhem, het Museum voor Beeld en Geluid, Walibi of de Efteling. Je gaat op ‘urban safari’ en test je organisatorische vaardigheden in een eventgame.

In het tweede semester ga je nog meer je eigen pad bepalen. Je start een eigen bedrijf en leert hierdoor wat er bij ondernemen allemaal komt kijken. Jij bepaalt zelf of je een product of dienst op de markt zet, of dat je bijvoorbeeld kiest voor het organiseren van een event. Hierdoor leer je alle aspecten van ondernemen door en door kennen. In dit semester is het einddoel een event waarbij leisure centraal staat.

Verdieping leerstof

In jaar twee leer je hoe je de vrijetijdsmarkt vanuit een tactisch managementperspectief kunt bekijken. Je maakt kennis met alle aspecten rondom de organisatie van een evenement of project. Je organiseert zelf een evenement of project voor een opdrachtgever uit je toekomstige werkterrein. Je gaat op excursie om in gesprek te gaan met de bedenkers van belevenisconcepten. Daarnaast leer je over projectmanagement, HRM, storytelling, imagineering, conceptontwikkeling en onderzoek. Gedurende een half jaar loop je één dag in de week stage bij een bedrijf uit de vrijetijdssector. Hiermee wordt de link naar de praktijk extra geborgd. 

Specialisatie en buitenlandse kansen

Je houdt je bezig met strategisch management en voert een onderzoeksopdracht uit in een organisatie in je toekomstige werkterrein. Verder ga je een half jaar vrij invullen met minors om je te specialiseren. Je kiest jouw specialisatie: Sport Management, Event Management of Kunst en Cultuur Management. Je kunt er ook voor kiezen een deel van je opleiding te volgen op één van onze campus sites in Qatar, Zuid-Afrika, Thailand of Bali. Dit noemen we op Grand Tour gaan. Ook kun je voor een halfjaar op exchange gaan bij één van onze partners. Uiteraard kun je ook voor één van de vele andere minoren kiezen die NHL Stenden biedt.

Stage en afstuderen

Je rondt je opleiding af met een stage van acht maanden en een afstudeeropdracht. Dit kan in het binnen- en buitenland. Onze studenten lopen onder andere stage bij RAI Amsterdam, Hugo Boss, NOC*NSF, TUI, Nederlands Dans Theater en nog veel meer. Na je stage en afstuderen ben je klaar voor het echte werk! 

Praktijk en Onderzoek

Om onderzoeksgegevens en kennis binnen het onderwijs en werkveld te delen zijn drie lectoraten en hun kenniskringen verbonden aan de opleiding. Deze lectoraten zijn: 

 • Duurzame Innovatie in de Regionale Kenniseconomie
 • Mariene Wetlands Studies
 • Scenarioplanning

Tijdens je studie werk je regelmatig aan opdrachten van één van deze lectoraten. Daarnaast maakt de opleiding Bachelor Leisure & Events Management deel uit van het Centre of Expertise Leisure, Tourism en Hospitality (CELTH).

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

In de laatste anderhalf jaar van je opleiding ga jij je specialiseren in een vrijetijdssector: event management, sport, kunst en cultuur of toerisme. In twee minors, je stage en je scriptie verdiep je je in de sector van jouw keuze.

Event Management

Een semester lang werk je aan een belangrijke vaardigheid van de leisure manager: het organiseren van evenementen en projecten. Bedrijven en organisaties zetten evenementen steeds intensiever in om klanten aan zich te binden. Je volgt twee Engelstalige modules, die je afsluit met een certificaat van de brancheverenigingen. Je doet kennis op het gebied van projectmanagement, marketing, financiën, conceptualisering en programmering van events op. Tijdens het semester ga je ook op internationale fieldtrip. 

Sport Management

Als je je specialiseert in sportmanagement, wordt de sportsector je werkterrein. Je volgt twee minoren Sportmanagement. Deze zijn afgeleid van het landelijk competentieprofiel Sportmanagement. Je behaalt hiermee alle specifieke startkwalificaties die voor de sportsector van belang zijn. Je sluit de studie af met een stage en een afstudeeropdracht binnen de sportsector. Onderwerpen die onder andere aan de orde komen zijn: de bewegingscultuur, de organisatie van de sport en sportbeleid, de positieve effecten van sport, de economische impact van sportevenementen en veel meer. Uiteraard wordt er ook aandacht aan sportclinics gegeven. Zo ga je bijvoorbeeld aan de slag met floorball, ultimate frisbee, cricket en badminton. Ook werk je aan drie cases op het gebied van sport marketing, sponsoring en sport events. 

Kunst en Cultuur Management

Je verdiept je in het managen van cultuurorganisaties zoals musea, theaters, culturele centra en poppodia. Je leert over bedrijfsvoering, programmering, financieel beheer, subsidies en marketing. Je gaat op kunstreis naar een buitenlandse stad en bedenkt zelf een project of onderzoek dat je gaat uitvoeren. Meer informatie over de specialisatie Kunst en Cultuur Management.

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

leisure-management-sic-2018

Nieuwsgierig hoe de opleiding Leisure Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.