Leisure & Events Management

B Leisure & Events Management, Bachelor, voltijd

Is vrije tijd voor jou meer dan ontspanning en vermaak? Ben jij nieuwsgierig, ondernemend, creatief en houd je van organiseren? Kies dan voor de opleiding Leisure & Events Management!

 • Zet samen met medestudenten je eigen onderneming op en realiseer evenementen voor opdrachtgevers
 • Je werkt vanaf het begin aan opdrachten uit de praktijk.
 • Specialiseer je in evenementen, sport of kunst & cultuur
 • Doe je stage of een deel van je studie in het buitenland

Wat staat je te wachten?

De opleiding Leisure & Events Management is een echte managementopleiding. Het duurzaam organiseren van waardevolle belevenissen voor mensen, organisaties en gemeenschappen staat centraal. Je leert dat vrijetijdsactiviteiten verder gaan dan alleen pret en vermaak.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Arts

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels
 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden?

Als professional in vrijetijdsmanagement heb je gevarieerd werk en functioneer je als een spin in het web. Met het hbo-diploma Leisure & Events Management op zak kun je aan de slag in een management-, beleids- of adviesfunctie.

Afgestudeerden komen onder andere terecht bij sportmarketingbureaus, musea, overheidsinstellingen, theaters, poppodia, pretparken en festivals, maar ook bij bedrijven buiten de vrijetijdssector. Je ontwikkelt bijvoorbeeld nieuwe concepten voor sportevenementen, zorgt voor de programmering bij een groot poppodium of bent verantwoordelijk voor de marketing van een pretpark.

Beroepen

Je kunt onder andere aan de slag als:

 • Eventmanager bij een sportmarketingbureau
 • Programmamanager bij een groot poppodium
 • Manager marketing & communicatie van een pretpark
 • Projectmanager bij een museum
 • Beleidsmedewerker recreatie en toerisme bij de overheid
vt_leisure_and_event_management_sfeer

Toelatingseisen opleiding Leisure & Events Management

Voor de opleiding Leisure & Events Management heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • C&M + econ of m&o*;
 • E&M;
 • N&T;
 • N&G.

* Heb je een havo-diploma met profiel C&M? En heb je geen Economie of M&O in je pakket? Dan moet je een toelatingstoets M&O of Economie met een voldoende afsluiten. Meer informatie over deze toets en bijbehorende cursus en een mogelijkheid om je hiervoor aan te melden vind je op toelatingstoetsen.nl.

 • C&M + econ of m&o*;
 • E&M;
 • N&T;
 • N&G.

* Heb je een vwo-diploma met profiel C&M? En heb je geen Economie of M&O in je pakket? Dan moet je een toelatingstoets M&O of Economie met een voldoende afsluiten. Meer informatie over deze toets en bijbehorende cursus en een mogelijkheid om je hiervoor aan te melden vind je op toelatingstoetsen.nl.

 • mbo-domein niveau 4*

* Voor de mbo-domeinen Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel en Natuur en Leefomgeving gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

Foto student Katrine Ratmane

“Als NHL Stenden Ambassadeur sta ik in contact met potentiële internationale studenten en heb ik de mogelijkheid om mijn passie met hen te delen.”

Doorstuderen? Doe een master!

Wil je je na vier jaar studeren verder specialiseren? Kies dan voor master International Leisure, Tourism & Events Management. Deze duurt 14 maanden.

Accreditaties en keurmerken

De opleiding Leisure & Events Management heeft de volgende accreditaties en keurmerken: 

 • Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)
 • Bijzonder Kenmerk Duurzame Ontwikkeling (NVAO)
studeren_lwd

Studieopbouw

Tijdens de opleiding Leisure & Events Management staat het bedenken van concepten en het organiseren en regisseren van zinvolle belevenissen in de vrije tijd centraal. Je legt een stevige basis op het gebied van marketingcommunicatie, nieuwe verdienmodellen, het gebruik van sociale media, maatschappelijk verantwoord ondernemen en communicatie. Daarnaast doe je kennis en praktijkervaring op in de vrijetijdssectoren. De focus ligt daarbij op evenementen, maar er is ook aandacht voor sport, kunst&cultuur, recreatie, toerisme en media.

Jaar 1

Semester 1

Tijdens het eerste semester volg je colleges en workshops, maar je werkt ook aan praktijkopdrachten en gaat op excursie naar bedrijven in de vrijetijdssector zoals het Openlucht Museum Arnhem, het Museum voor Beeld en Geluid, Walibi of de Efteling. Je doet kennis op van vrijetijdstheoriën, trends en ontwikkelingen van de sector. Ook test jij je organisatorische vaardigheden in een event game.

Semester 2

Je start een eigen bedrijf en leert hierdoor wat er allemaal bij ondernemen komt kijken. Jij bepaalt zelf of je een product of dienst op de markt zet of een evenement gaat organiseren.  Het einddoel van dit semester is het ontwikkelen en organiseren van een event waarbij leisure centraal staat.

Je leert je hoe je de vrijetijdsmarkt vanuit een tactisch managementperspectief kunt bekijken. Je zet zelf een evenement of project op voor een opdrachtgever en maakt zo kennis met alle aspecten rondom de organisatie. Daarnaast leer je over projectmanagement, HRM, storytelling, imagineering, conceptontwikkeling en onderzoek. Je loopt een half jaar lang 1 dag per week stage bij een bedrijf in de vrijetijdssector.

Je houdt je bezig met strategisch management en voert een onderzoeksopdracht uit binnen een organisatie in je toekomstige werkterrein. Verder kies je een specialisatie: Sport Management, Event Management of Kunst en Cultuur Management. Je vult een half jaar aan vrije ruimte in met minors die aansluiten bij jouw interesses. Een deel van dit jaar kun je studeren op één van onze internationale campussen in Qatar, Zuid-Afrika, Thailand of Bali. Ook kun je er voor kiezen om op exchange bij een van onze partneruniversiteiten te gaan.

Je rondt je opleiding af met een stage in binnen- of buitenland van 8 maanden en een afstudeeropdracht. Onze studenten lopen onder andere stage bij RAI Amsterdam, Hugo Boss, NOC*NSF, TUI en het Nederlands Dans Theater.

Praktijk en Onderzoek

Om onderzoeksgegevens en kennis binnen het onderwijs en werkveld te delen zijn drie lectoraten en hun kenniskringen verbonden aan de opleiding. Deze lectoraten zijn: 

 • Duurzame Innovatie in de Regionale Kenniseconomie
 • Mariene Wetlands Studies
 • Scenarioplanning

Tijdens je studie werk je regelmatig aan opdrachten van één van deze lectoraten. Daarnaast maakt de opleiding Bachelor Leisure & Events Management deel uit van het Centre of Expertise Leisure, Tourism en Hospitality (CELTH).

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!

Ontdek X-Honours

Specialisaties

In de laatste anderhalf jaar van je opleiding ga jij je specialiseren in een vrijetijdssector: event management, sport of kunst & cultuur. Tijdens twee minors, je stage en je scriptie verdiep je je in de sector van jouw keuze.

Event Management

Een semester lang werk je aan een belangrijke vaardigheid van de leisure manager: het organiseren van evenementen en projecten. Bedrijven en organisaties zetten evenementen steeds intensiever in om klanten aan zich te binden. Je volgt twee Engelstalige modules en leert meer over projectmanagement, marketing, financiën, conceptualisering en de programmering van evenementen. Je gaat ook op een internationale excursie.

Sport Management

Je volgt twee minors Sportmanagement en behaalt hiermee alle specifieke startkwalificaties die voor de sportsector van belang zijn. Onderwerpen die aan de orde komen zijn de bewegingscultuur, sportbeleid, de positieve effecten van sport en de economische impact van sportevenementen. Uiteraard is er ook aandacht voor sportclinics en werk je aan drie projecten op het gebied van sportmarketing, sponsoring en sportevenementen.

Kunst en Cultuur Management

Je verdiept je in het managen van cultuurorganisaties zoals musea, theaters, culturele centra en poppodia. Je leert over bedrijfsvoering, programmering, financieel beheer, subsidies en marketing. Verder ga je op kunstreis naar een buitenlandse stad en bedenk je zelf een project of onderzoek dat je gaat uitvoeren

Grand Tour of Exchange

Wil je graag een deel van je studie bij een hogeschool over de grens volgen? Je kunt er dan ook voor kiezen om op Grand Tour of op Exchange te gaan bij een van onze partneruniversiteiten.

 

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Leisure Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.