Leisure & Events Management

B Leisure & Events Management, Bachelor, voltijd

Is vrije tijd voor jou meer dan ontspanning en vermaak? Ben jij nieuwsgierig, ondernemend, creatief en houd je van organiseren? Dan is de opleiding Leisure & Events Management jouw studie!

Leisure and Events Management is een studie met een nieuwe opleidingsnaam. De opleiding heette hiervoor Leisure Management.

 • we werken zeer nauw samen met het werkveld via projecten. Je zet vanaf dag één je eigen onderneming op, realiseert evenementen voor opdrachtgevers, of ontwikkelt concepten.
 • Je kunt je specialiseren in Evenementen, Sport of Kunst & Cultuur.
 • Je houdt je intensief bezig met duurzaam ondernemerschap en interculturele samenwerking.
 • Je kunt een deel van je opleiding door studie en/of stage in het buitenland volgen.
 • Leisure LAB: innovatieve werkomgeving; naast de Stenden faciliteiten biedt de opleiding werkplekken in creatieve werkomgevingen in Leeuwarden en omgeving.
 • Een (internationale) stage aan het einde van je studie. Dit vergroot jouw kansen op de arbeidsmarkt.

Wat staat je te wachten?

De opleiding Leisure Management is een echte managementopleiding. Het duurzaam organiseren van waardevolle belevenissen voor individuen, organisaties en gemeenschappen staat centraal. Je leert dat vrijetijdsactiviteiten verder gaan dan alleen pret en vermaak. 

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Arts

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels
 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019€ 2060,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Leisure & Events Management?

Als professional in vrijetijdsmanagement heb je gevarieerd werk en functioneer je als een spin in het web. Met het hbo-diploma Leisure & Events Management op zak kun je aan de slag in een management-, beleids- of adviesfunctie in de wereld van evenementen, sport, toerisme, media, recreatie, kunst en cultuur.

Je hebt een visie op duurzame vrije tijd, denkt strategisch en multidisciplinair. De bedrijfstak heeft een internationaal karakter. Afgestudeerden komen onder andere terecht bij sportmarketingbureaus, musea, overheidsinstellingen, theaters, poppodia, pretparken, festivals, maar ook bij bedrijven buiten de vrijetijdssector.  Je ontwikkelt bijvoorbeeld nieuwe concepten voor sportevenementen, zorgt voor de programmering optredens bij een groot poppodium en bent verantwoordelijk voor de marketing van een pretpark.

Je kunt onder andere aan de slag als:

 • eventmanager bij een sportmarketingbureau
 •  programmamanager bij een groot poppodium
 •  marketing- en communicatiemanager van een pretpark
 •  projectmanager bij een museum
 •  beleidsmedewerker recreatie en toerisme bij de overheid
vt_leisure_and_event_management_sfeer

Toelatingseisen opleiding Leisure Management

Voor de opleiding Leisure & Events Management heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • C&M + econ of m&o*;
 • E&M;
 • N&T;
 • N&G.

* Heb je een havo-diploma met profiel C&M? En heb je geen Economie of M&O in je pakket? Dan moet je een toelatingstoets M&O of Economie met een voldoende afsluiten. Meer informatie over deze toets en bijbehorende cursus en een mogelijkheid om je hiervoor aan te melden vind je op toelatingstoetsen.nl.

 • C&M + econ of m&o*;
 • E&M;
 • N&T;
 • N&G.

* Heb je een vwo-diploma met profiel C&M? En heb je geen Economie of M&O in je pakket? Dan moet je een toelatingstoets M&O of Economie met een voldoende afsluiten. Meer informatie over deze toets en bijbehorende cursus en een mogelijkheid om je hiervoor aan te melden vind je op toelatingstoetsen.nl.

 • mbo-domein niveau 4*

* Voor de mbo-domeinen Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel en Natuur en Leefomgeving gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint.
Meer over het 21+ toelatingsonderzoek
.

Doorstuderen na de opleiding Leisure & Events Management

Wil je je na vier jaar studeren verder specialiseren? Kies dan voor de opleiding Master in International Leisure and Tourism Studies. De Master in International Leisure and Tourism Studies duurt 14 maanden. Stenden biedt je de mogelijkheid om een Dual Award te behalen. Naast de Stenden Master kun je je inschrijven voor een Master of Science (MSc) International Leisure and Tourism Studies, een internationaal aansprekende titel, aangeboden via de University of Derby, Groot-Brittannië.

studeren_lwd

Opbouw studie

Tijdens de opleiding Leisure & Events Management leer je dat vrijetijdsactiviteiten verder gaan dan alleen pret en vermaak. Daarnaast leg je een stevige basis op het gebied van marketing, bedrijfseconomie, nieuwe media, projectmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen en communicatie. Binnen de opleiding is er een link met actuele thema’s als zorg, healthy ageing en welzijn

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In de propedeusefase maak je kennis met de ontwikkelingen binnen de vrijetijdseconomie. Je leert over de vrijetijdsmarkt en service management in het algemeen. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar de operationele kant van bedrijven in de vrijetijdssector. Je leert over de verschillende sectoren waaruit de vrijetijdsmarkt bestaat. Ook is er veel aandacht voor Marketing en Management op het gebied van vrije tijd. Een belangrijk onderdeel van het eerste jaar is Jong Ondernemen, waarbij je het hele jaar aan de slag gaat met het opzetten van een eigen onderneming. Een voorbeeld hiervan is het project Drive into the movie. Ook ga je drie dagen op werkveldbezoek bij belangrijke spelers uit de Leisure-industrie.

Verdieping leerstof

In jaar twee leer je hoe je de vrijetijdsmarkt vanuit een tactisch management perspectief kunt bekijken. Je maakt kennis met alle aspecten rondom de organisatie van een evenement of project. Je organiseert zelf een evenement of project voor een opdrachtgever uit je toekomstige werkterrein. Ook ga je op excursie naar Disneyland Parijs om daar in gesprek te gaan met bedenkers van belevenissen en van hen te leren. Daarnaast leer je over projectmanagement, HRM, storytelling, imagineering, conceptontwikkeling en onderzoek. Gedurende een half jaar loop je één dag in de week stage bij een bedrijf uit de vrijetijdssector. Hiermee wordt de link naar de praktijk extra geborgd. 

Specialisatie en buitenlandse kansen

Je houdt je bezig met strategisch management en voert een onderzoeksopdracht uit in een organisatie in je toekomstige werkterrein. Daarnaast kies je jouw specialisatie: Sport Management, Event Management of Kunst en Cultuur Management. Je kunt er ook voor kiezen een deel van je opleiding te volgen op één van onze campus sites in Qatar, Zuid-Afrika, Thailand of Bali. Dit noemen we op Grand Tour gaan. Ook kun je voor een halfjaar op exchange gaan bij één van onze partners.

Stage en afstuderen

Je rondt je opleiding af met een stage van acht maanden en een afstudeeropdracht. Dit kan in het binnen- en buitenland. Onze studenten lopen onder andere stage bij RAI Amsterdam, Hugo Boss, NOC*NSF, TUI, Nederlands Dans Theater en nog veel meer. Na je stage en afstuderen ben je klaar voor het echte werk! 

Tijdens het derde jaar van de opleiding kun je op exchange. Student Yordi laat je in onderstaande vlog zien hoe hij zich voorbereidt op zijn exchange naar Kroatië. 

Praktijk en Onderzoek

In de hele opleiding werk je veel in je toekomstige werkterrein. Vanaf dag één krijg je met de praktijk te maken. Zo zet je in het eerste jaar een eigen bedrijf op. Hierdoor krijg je met alle aspecten van het ondernemerschap te maken. In jaar twee organiseer je een event of project voor een werkgever uit het werkveld. Ook ga je in dit jaar gedurende een half jaar één dag per week op stage. Ook lever je een bijdrage aan onderzoeken in een van de lectoraten van Leisure & Events Management. 

Om onderzoeksgegevens en kennis binnen het onderwijs en werkveld te delen zijn drie lectoraten en hun kenniskringen verbonden aan de opleiding. Deze lectoraten zijn: 

 • Duurzame Innovatie in de Regionale Kenniseconomie
 • Mariene Wetlands Studies
 • Scenarioplanning

Daarnaast maakt de opleiding Associate degree Leisure & Events Management deel uit van het Centre of Expertise Leisure, Tourism en Hospitality (CELTH).

Specialisaties

In de laatste anderhalf jaar van je opleiding ga jij je specialiseren in een vrijetijdssector: sport, events, kunst en cultuur, of toerisme. In twee minors, je stage en je scriptie verdiep je je in de sector van jouw keuze.

Sport Management

Als je je specialiseert in sportmanagement, wordt de sportsector je werkterrein. Je volgt twee minoren Sportmanagement. Deze zijn afgeleid van het landelijk competentieprofiel Sportmanagement. Je behaalt hiermee alle specifieke startkwalificaties die voor de sportsector van belang zijn. Je sluit de studie af met een stage en een afstudeeropdracht binnen de sportsector. Onderwerpen die onder andere aan de orde komen zijn: de bewegingscultuur, de organisatie van de sport en sportbeleid, de positieve effecten van sport, de economische impact van sportevenementen en veel meer. Uiteraard wordt er ook aandacht aan sportclinics gegeven. Zo ga je bijvoorbeeld aan de slag met floorball, ultimate frisbee, cricket en badminton. Ook werk je aan drie cases op het gebied van sport marketing, sponsoring en sport events. 

Event Management

Een semester lang werk je aan een belangrijke vaardigheid van de leisure manager: het organiseren van evenementen en projecten. Bedrijven en organisaties zetten evenementen steeds intensiever in om klanten aan zich te binden. Je volgt twee Engelstalige modules, die je afsluit met een certificaat van de brancheverenigingen. Je doet kennis op het gebied van projectmanagement, marketing, financiën, conceptualisering en programmering van events op. Tijdens het semester ga je ook op internationale fieldtrip. 

Kunst en Cultuur Management

Je verdiept je in het managen van cultuurorganisaties zoals musea, theaters, culturele centra en poppodia. Je leert over bedrijfsvoering, programmering, financieel beheer, subsidies en marketing. Je gaat op kunstreis naar een buitenlandse stad en bedenkt zelf een project of onderzoek dat je gaat uitvoeren. Meer informatie over de specialisatie Kunst en Cultuur Management.

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Studie in cijfers Leisure Management

Nieuwsgierig hoe de opleiding Leisure Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.