Esther Veenstra

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Mensen zijn zo blij dat je er bent. Ik word vaak op één dag wel dertig keer bedankt”
Esther Veenstra
student Verpleegkunde

Als er iemand thuis een splinter had, stond Esther Veenstra (31) als klein meisje vooraan om te helpen. Dat verpleegkunde haar roeping is ontdekt ze pas jaren later als ze zelf in het ziekenhuis komt te liggen.

Dierenzorg

Als klein meisje zit zorgen voor anderen al in haar bloed, toch kiest Esther voor een hele andere richting. “Na de Havo begon ik met de opleiding Paardenhouderij, maar ik stapte al gauw over naar de Pabo. Na anderhalf jaar kwam ik erachter dat ik geen juf wilde zijn. Ik besloot de opleidingen Dierenartsassistent en Diermanagement versneld te volgen. Tijdens die laatste opleiding zagen docenten dat ik de potentie had om voor de klas te staan en werd ik gevraagd om les te geven op het hbo. Zo rolde ik toch weer het onderwijs in. Hoewel ik het contact met studenten leuk vond, bleef ik twijfelen; is dit waar mijn hart ligt?”

Betoverend

Tijdens haar tweede zwangerschap belandt Esther in de Ziektewet. In die periode ontdekt ze haar roeping. “Ik had last van hyperemesis gravidarum (HG), dat betekent simpel gezegd dat je iedere dag van je zwangerschap extreem misselijk bent. Ik heb wel zeven keer uitgedroogd in het ziekenhuis gelegen. Toen ik daar lag zag ik al die verpleegsters rondlopen en hun ding doen en ik dacht: wat is dit boeiend en afwisselend, dit wil ik ook. Ik vond het bijna betoverend wat ze allemaal deden. Achteraf gezien wilde ik op mijn 16e al verpleegkundige worden, ik had alleen toen niet het juiste profiel en dacht dat het niet voor mij weggelegd zou zijn. Toen de mogelijkheid tot flexibel studeren op mijn pad kwam, werd het voor mij een stuk aantrekkelijker om mijn gezin met een studie te combineren.”

Zorg proeven

“Ik ben nog geen jaar met de flexibele deeltijdopleiding Verpleegkunde bezig en heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze. Het is aanpoten, maar ik vind het zo leuk dat ik altijd wel motivatie kan vinden om met school bezig te zijn. Het meeste bijzondere wat ik tot nu toe geleerd heb is dat je, naast een medische diagnose die een arts stelt, een verpleegkundige diagnose hebt. Iemand krijgt bijvoorbeeld de medische diagnose Alzheimer en als verpleegkundige stel je daarbij vast dat iemand een zelfzorgtekort heeft. Je neemt dan niet per se alle zorg uit handen, maar je zorgt er wel voor dat de patiënt ondersteuning krijgt. Het mooie van de opleiding vind ik dat je écht kunt uitzoeken wat bij je past. Zo zit ik momenteel bij de Thuiszorg en daar krijg ik zoveel uiteenlopende zorgvragen. Uiteindelijk zie ik mezelf, vanwege de dynamiek, toch wel in een ziekenhuis werken. Op welke afdeling en waar precies, dat ga ik nog ontdekken.”

Rollenspel

Esther is naast student en aankomend verpleegkundige ook nog vrouw, moeder en dochter. “Soms is het net een rollenspel. Vandaag ben ik moeder en de andere dag student. Met een dreumes en kleuter thuis is het soms best aanpoten. Daar komt bij dat ik de opleiding versneld wil afronden, in 3 jaar als het even kan,” lacht Esther. “Soms is het best pittig maar ik weet waar ik het voor doe. Helemaal na mijn ervaring bij de Thuiszorg. Mensen zijn zo blij dat je er bent. Ik word vaak op één dag wel dertig keer bedankt.”

Wil jij net als Esther je hart volgen?

Kriebelt het al een tijdje, maar doe je er niets aan? Maak nu werk van je ambities en laat je informeren over al je ontwikkelmogelijkheden met deeltijd en duaal studeren bij NHL Stenden. Ook wanneer je niet veel tijd hebt, is er zoveel mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een professionele cursus of leergang. Laat je inspireren!

Meer informatie