
Op zoek naar een deeltijdstudie verpleegkunde op hbo-niveau? Volg de opleiding tot verpleegkundige bij NHL Stenden!
Werk je in de sector Zorg en Welzijn of ligt jouw hart daar, dan kun jij je verder ontwikkelen in de deeltijdstudie Verpleegkunde. Tijdens deze opleiding ontwikkel jij je tot een generalistisch verpleegkundige. Je bent inzetbaar binnen complexe zorgsituaties, maar kunt ook overstijgende taken oppakken.
In 2020 start de opleiding Hbo Verpleegkunde vanuit de locatie Leeuwarden i.s.m. zorgpartners Icare, Tangenborgh en Treant Zorggroep een flexibel deeltijdtraject in de regio Emmen. Ook andere zorg & welzijnsorganisaties in de regio zijn van harte uitgenodigd aan te sluiten. In februari 2020 is deze opleiding gestart, eerst voor medewerkers van de genoemde zorgpartners. In september 2020 is er opnieuw een instroommoment.
Wil je meer weten over deze opleiding? Neem contact op met Bram van der Graaf
De deeltijdopleiding Verpleegkunde is een flexibele opleiding met een afwisselend programma, dat je aanpast aan je eigen situatie en werkplek. Je oriënteert je op het vak verpleegkunde in een studie op hbo-niveau. Ook richt je je op de verschillende beroepsrollen van een verpleegkundige.
Leren op de werkplek is een essentieel onderdeel binnen de opleiding Verpleegkunde. Een praktijkleerplek, al dan niet betaald, is belangrijk om de verschillende modules te kunnen afronden. De lesdag voor deze opleiding is maandag voor locatie Emmen en vrijdag voor de locatie Leeuwarden.
Aanmelden voor een studie doe je via Studielink. Je kunt ook vooraf een oriёntatiegesprek aanvragen.
Tijdens de opleiding Verpleegkunde ligt de focus op het verlenen van zorg in complexe situaties, preventie en het ondersteunen van zelfmanagement. Je leert het beroep van hbo-verpleegkundige en de zorgsector in de volle breedte kennen. Na de studie kun je je inschrijven als BIG-geregistreerd verpleegkundige met een kritisch reflectieve en onderzoekende beroepshouding.
De opleiding is opgebouwd uit acht modules die samen leiden tot een bachelordiploma. Jij hebt de regie over jouw opleiding. Je maakt met je studiecoach afspraken over jouw individuele traject. Bijvoorbeeld of je kunt versnellen op basis van werkervaring en vooropleiding. Of hoe je de werkzaamheden binnen je huidige werkplek kan inzetten binnen de opleiding. Ook zonder relevante werkervaring of stageplaats kan je starten met de opleiding. Hoe dit eruitziet, bespreek je eveneens met je studiecoach.
We waarderen wat jij al kunt en weet. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je mogelijk sneller een leeruitkomst aantonen of deze valideren. Samen met jouw studiecoach kijk je welke route (volgorde van modules) bij jou past. Daarbij kijken we naar wat je al kunt en weet, en wat wij kunnen aanbieden.
De vaste contactdag is op vrijdag (Leeuwarden) en op maandag (Emmen). Op de contactdag kun je begeleidingsmomenten (zogenaamde modulewerkplaatsen) en trainingen volgen en samenwerken met andere studenten, collega’s, docenten en onderzoekers. Veel (flits)colleges bieden we digitaal aan. In de digitale leeromgeving kun je onder andere digitaal materiaal, casuïstiek en verwerkingsopdrachten vinden.
Wil je deze opleiding in februari starten? Lees hier alles over inschrijven.
Voor toelating tot de opleiding heb je een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig. Heb je niet het juiste diploma, maar wel een gelijkwaardig diploma of ben je 21 jaar of ouder? Ook dan zijn er mogelijkheden.
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
Leren op een werkplek is een essentieel onderdeel binnen de opleiding Verpleegkunde. Om een BIG-geregistreerd hbo-verpleegkundige te worden, leer je tijdens de hele opleiding 2.300 uur in de praktijk. Hoe je dit verdeelt over de modules, is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Dit overleg je met een studiecoach.
Je hoeft geen minimum aantal uur per week werkzaam te zijn in de gezondheidszorg. Hoe snel je een module behaalt, hangt af van de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om de leeruitkomst aan te tonen.
Een praktijkleerplek, al dan niet betaald, is belangrijk om de verschillende modules te kunnen afronden. Daarbij is het onder andere van belang dat je er begeleid kunt worden door een hbo-verpleegkundige. Of een plek geschikt is wordt per module door de opleiding bepaald door middel van een ‘werkplekscan’.
Voordat je start met de opleiding wordt er geen werkplekscan uitgevoerd. Per module overleg je met jouw docent en leidinggevende of je de leeruitkomsten op je werkplek kunt behalen. Daarbij wordt gelet op de uit te voeren taken, begeleidingsmogelijkheden, niveau en complexiteit van de zorg. Wanneer jouw werkplek niet aan deze criteria voldoet, kan het nodig zijn dat je bij een andere afdeling of organisatie stage gaat lopen.
“Samen studerend aan de keukentafel - wij hebben veel aan elkaar gehad”
We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Download de FAQ.
Tijdens de opleiding tot verpleegkundige volg je acht modules die je zelf als bouwstenen combineert. Twee van deze modules zijn gericht op oriëntatie. Je oriënteert je op het beroep van verpleegkundige en op het studeren op hbo-niveau. De overige zes modules zijn gericht op de verschillende beroepsrollen van een hbo-verpleegkundige. In alle modules neemt onderzoekend vermogen en professioneel gedrag een belangrijke plaats in.
Je maakt kennis met de breedte van het beroep. De zorgverlenersrol en het verpleegkundig proces staan centraal in deze module. Ook komen preventie, basiskennis anatomie, fysiologie, pathologie, psychologie, sociologie & reflectie en verpleegtechnische vaardigheden aan bod.
Naast directe zorgverlening en coördinatie van zorg staan in deze module verpleegkundig leiderschap, sociale vaardigheden en de overstijgende taken van de hbo-verpleegkundige centraal. Er is ook aandacht voor studeren op hbo-niveau, waaronder verslaglegging.
In deze module ligt het accent op de rol van gezondheidsbevorderaar en de invloed van gedrag op gezondheid. Daarnaast ontwikkel je een preventieve interventie voor een patiënt of patiëntencategorie in je praktijk.
Als hbo-verpleegkundige handel je op basis van de nieuwste inzichten. Je leert hoe je resultaten van wetenschappelijk onderzoek interpreteert en toepast. Daarnaast leer je hoe je de patiënt, familie en je collega's hierbij betrekt.
In deze module behandel je de rol van professional en kwaliteitsbevorderaar. Je hebt oog voor de verschillende perspectieven op kwaliteit van de zorg. Je analyseert deze en stuurt aan op kwaliteitsverbetering.
In je rol als organisator toon je verpleegkundig leiderschap in je handelen en in de samenwerking met anderen. Je hebt oog voor de veiligheid van zorgvragers en medewerkers.
In deze module staat de rol van zorgverlener centraal en de integratie van andere rollen in je verpleegkundig handelen. Je ontwikkelt je verder naar startbekwaam hbo-verpleegkundige vanuit een onderbouwde visie op het verpleegkundig beroep. Je verantwoordt en onderbouwt je handelen en realiseert een vernieuwing of verbetering in de zorg voor een patiënt.
In deze module richt je je voornamelijk op de rollen van reflectieve EBP-professional en kwaliteitsbevorderaar. Je formuleert een advies voor het vernieuwen of verbeteren van de verpleegkundige beroepspraktijk. Je ontwikkelt dit in samenwerking met belangrijke stakeholders en past hierbij de onderzoekscyclus toe.
Bij de deeltijdbachelor Verpleegkunde zorg je voor een optimale balans tussen studie, werk en privé. Werk aan praktijkgerichte opdrachten en leer van docenten, coaches, experts uit het werkveld en studiegenoten. De opgedane kennis en vaardigheden pas je direct toe in de praktijk. Dat is pas winst.
Blended learning
Bij flexibel onderwijs kun je op verschillende manieren leren:
Deze combinatie van leermethodes noemen we blended learning. Zo haal je het beste uit drie werelden.
Met een flexibele deeltijdopleiding geef je zelf richting aan jouw studie, jij staat namelijk aan het roer. Dit betekent dat je zelf de koers bepaalt, de snelheid, de tijdsduur en je eindbestemming.
Zo ziet flexibel onderwijs eruit
Vrijheid in deeltijd
Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit acht modules. Je kunt zelf voor een deel de volgorde van de modules bepalen en in meerdere modules tegelijk werken. We valideren wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Zo richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.
Studiecoach
Bij het flexibele deeltijdonderwijs van NHL Stenden krijg je goede studiebegeleiding. Tijdens de hele studie word je begeleid door een studiecoach waarmee je ook samen een leerarrangement opstelt. Iedere module start met een intake om te bepalen wat jij aan het eind laat zien en welke leeractiviteiten je doet op school, thuis of op de werkplek.
Nieuwsgierig hoe de opleiding Verpleegkunde het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.
Deze studie is een flexibele opleiding. Het leertraject wordt afgestemd op jouw ervaring en behoefte. Hierdoor is de opleiding goed te combineren met jouw werk en privésituatie!
Flexibele opleidingen worden aangeboden vanuit de regeling ‘experimenten flexibilisering hoger beroepsonderwijs voor volwassenen’. Voor deze geaccrediteerde deeltijd- en duale opleidingen zal de komende jaren specifieke aandacht worden gegeven aan het zo flexibel mogelijk aanbieden van de opleiding voor werkenden.