Eva Ancher

Afbeelding
ervaringsverhaal-eva-ancher.jpg
“Bij CMD krijg je veel vrijheid in hoe je de opleiding inricht”
Eva Ancher
Student Communication & Multimedia Design

Eva Ancher (24) is tweedejaarsstudent Communication & Multimedia Design (CMD). Het aantrekkelijke van de opleiding vindt ze dat je voor een groot deel zelf kunt bepalen wat je wilt leren. Daardoor kon ze zich vooral ontwikkelen in het grafisch ontwerpen.

“Bij CMD krijg je veel vrijheid in hoe je de opleiding inricht. Het is niet: dit moet je lezen, dat tentamen moet je maken. Aan het begin vond ik het nog moeilijk me een voorstelling te maken bij zulk onderwijs, want als je geen verplichte lessen en tentamens krijgt, wat dan wel? Gaandeweg werd dat steeds duidelijker.”

Geef zelf je opleiding vorm

“Vanaf het eerste jaar zijn er bepaalde competenties waarbinnen je studiepunten kunt halen, bijvoorbeeld Research & Innovation, Multimedia Design, Concepting of Multidisciplinary Teamwork. Die competenties ontwikkel je vooral tijdens gezamenlijke projecten. Welke studiepunten je in welke periode haalt, deel je helemaal zelf in. Naast een aantal verplichte punten mag je verder zelf invullen waar je je op wilt focussen. Dat maakt deze opleiding zo aantrekkelijk. Je volgt bijvoorbeeld een keer een college programmeren, filmen of grafisch ontwerpen als je dat wilt leren, ook hebben we weleens gastlessen die je kunt bijwonen. Vanaf het tweede jaar kies je elk half jaar een minor. Ik ben zelf vooral geïnteresseerd in grafisch ontwerpen. Daarom richt ik me op het grafische deel van de opleiding en koos ik onder andere voor de minor Branding Advertising & Design. Elke periode sluit je af met assessmentweken, in tegenstelling tot de meeste opleidingen waarbij je de periode afsluit met tentamenweken.”

Echte opdrachtgevers

“Bij alle projecten die je doet, werk je voor echte opdrachtgevers buiten NHL Stenden. Soms krijg je dan een bijzondere kans. Ik werd gevraagd voor een speciaal project voor Windpark Fryslân, waarvoor ik samen met een paar andere studenten de communicatie opzet voor een transformatorstation dat mensen kunnen bezichtigen. We maken een app, hangen infographics op en stellen een lespakket samen. Het was wel even spannend om zo’n grote echte opdracht aan te nemen, maar ik heb het wel gedaan, want zo’n kans krijg je niet snel weer! Iedere student uit dit groepje heeft z’n eigen specialiteit – twee anderen zijn programmeurs, ik en een andere tweedejaarsstudent doen meer het grafisch ontwerpen. Met zo’n samengestelde groep leer je ook weer veel van elkaar.”

“Bij alle projecten die je doet, werk je voor echte opdrachtgevers”

Hechte groep

“Van anderen leren is sowieso vaak het geval bij deze opleiding, want vanaf het tweede leerjaar kun je bij studenten uit alle jaren in de klas komen en iedereen heeft andere minors gevolgd. Een extra voordeel is dat je zo heel veel mensen leert kennen. Er heerst een open sfeer en niet alleen op school heb je contact, maar ook bij borrels en feestjes van de studievereniging. Er wordt van alles georganiseerd en iedereen is heel hecht met elkaar. Toen ik aan de opleiding begon kende ik nog niemand, maar ik werd met open armen ontvangen.”

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Communication & Multimedia Design.