Communication & Multimedia Design

B Communication and Multimedia Design, Bachelor, voltijd

Zoek jij een hbo-opleiding waar jouw creativiteit centraal staat? Waar je aan de slag kunt als designer van afbeeldingen, films, websites of games? Ben jij niet bang om te ontwerpen, te vernieuwen en te ontwikkelen? Dan is de opleiding Communication & Multimedia Design jou op het lijf geschreven.

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Beste opleiding Communication & Multimedia Design volgens Keuzegids Hbo 2021.

 • Ontwerp je eigen studie: bepaal samen met medestudenten hoe je week eruitziet.

 • Verschillende minors, goede aansluiting op mbo-opleidingen en toegang tot allerlei masters.

Wat staat je te wachten?

Als CMD’er ben je een echte multimediaspecialist. Of je nu games wilt ontwikkelen, apps wilt bouwen of motiongraphics wilt ontwerpen: met deze opleiding kan het allemaal. Je werkt tijdens je studie aan verschillende praktijkprojecten en hebt de vrijheid om je eigen studietijd in te delen. De opleiding organiseert regelmatig workshops, gastcolleges en lezingen, die je extra inspiratie geven om je eigen studie te ontwerpen. Daarnaast zorgen we ervoor dat jij altijd met de nieuwste technieken en tools aan de slag kunt.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Beroepen

Als CMD’er ontdek je wat het is om een multimediaprofessional te zijn. Waar je aan het werk gaat, hangt af van je eigen interesse en de specialisaties die je kiest tijdens de studie. Veel oud-studenten beginnen na deze opleiding hun eigen bedrijf, want een tikkie eigenwijs zijn ze wel.

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • App-ontwikkelaar: ontwikkelt nieuwe applicaties aan de hand van analyses uit het bedrijfsleven en wensen van gebruikers. Combineert technische kennis met inlevingsvermogen en vormgevingskwaliteiten. .
 • UX-designer: ontwerpt de optimale gebruikerservaring voor bijvoorbeeld websites, games of applicaties. Ontdekt via onderzoek, eye-tracking analyse en tests wat de gebruiker verwacht.
 • Game-designer: ontwerpt concepten voor games en ontwikkelt ze. Heeft oog voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gameplay en graphics.
 • Video ontwerper: bedenkt audiovisuele producties en is in staat om samen met een team een professioneel product neer te zetten.
b_cmd_sfeer

Toelatingseisen Communication & Multimedia Design?

Voor de opleiding Communication & Multimedia Design heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM + (wisA of wisB)
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

.

“Ik had verwacht dat ik me vooral verder ging ontwikkelen op designgebied, maar daar kwam nog zoveel bij”

Student Communication & Multimedia Design Lees verder

Videobooth-applicatie 3FM

CMD-studenten hebben een videobooth-applicatie opname workflow ontworpen voor 3FM’s Serious Request. De applicatie wordt nog steeds ingezet bij de inzamelingsactie voor het goede doel. Gulle gevers kunnen met de digitale videobooth in een korte boodschap vertellen waarom ze meedoen aan de actie, en zo kan 3FM nog meer geld binnenhalen.

Virtual reality GGZ Friesland

GGZ Friesland heeft in samenwerking met CMD-studenten een methode ontwikkeld om een virtual reality-bril in te zetten bij de behandeling van mensen met een angststoornis.

Aansluitende masters

Wil je je na deze bacheloropleiding nog verder verdiepen in het vakgebied? Kies dan bijvoorbeeld voor de masteropleiding Serious Gaming, Design Driven Innovation of Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn.

studeren_lwd

Studieopbouw

Bij CMD heb je veel ruimte om zelf te bepalen wat je leert. Je kiest vanaf jaar 2 ieder half jaar een minor en werkt aan échte opdrachten uit het werkveld. Samen met je medestudenten organiseer je colleges, bereid je excursies voor en nodig je gastdocenten uit.

Jaar 1

In het eerste jaar leggen we een brede basis, zodat je jouw talenten en interesses kunt ontdekken. Je gaat, in overleg met je docenten, onderzoeken wat jij wilt leren. Daarnaast werk je aan opdrachten uit het bedrijfsleven. Niet de hele dag in de collegezaal, maar samen met je projectgroep direct bezig met het echte werk.

Tijdens de rest van je studie verbreed en verdiep je je kennis. Je werkt aan projecten die alles te maken hebben met de minors die je kiest. Samen met studenten uit andere jaren en docenten vorm je een community. Met die hechte club organiseer je colleges, bespreek je werk, nodig je gastdocenten uit en bereid je excursies voor.

In het 3e jaar van je studie loop je ongeveer 5 maanden lang stage. Bijvoorbeeld bij een reclamebureau, gamestudio, culturele instelling of productiebedrijf, of bij een omroep zoals BNN, VPRO of RTL. Jij kiest wat past bij jouw toekomst. Je kunt ook stagelopen of studeren in het buitenland, wat eigenlijk een must is voor jou als toekomstige multimediaprofessional.

In het laatste jaar ben je bezig met jouw afstudeerproject. Je bepaalt zelf hoe dat eruitziet. In 3 tot 5 maanden tijd ontwikkel je een product waarmee je aantoont dat je op hbo-niveau denkt en werkt. Jouw stijl, jouw product, jouw toekomst en jouw visitekaartje. Je sluit de afstudeerperiode af met een onderzoek en een presentatie van je gemaakte werk.

Je kunt binnen CMD verschillende minors kiezen om jezelf verder te ontwikkelen. Hieronder beschrijven we er een paar, maar er is meer om uit te kiezen.

Game Development & 3D

In deze minor werken studenten samen met docenten aan het oplossen van communicatie- en multimediaproblemen. Je leert daarbij veel over bijvoorbeeld 2D- en 3D-modeling en design, concep art, karakteranimatie en programmeren.

Hierbij worden technieken ingezet op het gebied van 2D/3D visualisatie en/of game mechanics. Daarbij leren we gezamenlijk veel over diverse onderwerpen zoals: 2D en 3D modeling en design, concept art, karakter animatie, programmeren, augmented- en virtual reality (AR/VR), storytelling, world building, prototypes, etc.

Tijdens deze minor maak je een computerspel. Je bepaalt samen met je medestudenten hoe het spel eruit gaat zien, van het concept tot het eindproduct. Je kunt ook aan de slag met verhalende animaties, technische visualisaties en andere applicaties.

The Next Web

Je leert vernieuwende websites en apps maken. Er wordt veel aandacht besteed aan design, usability en programmeren.

Art ’n’ Sound

In deze minor wordt de nadruk gelegd op de combinatie muziek, geluid en vormgeving. Je maakt onder andere soundtracks voor films en games en vaak in een internationale omgeving. Je werkt samen met partners als Welcome to the Village en Indietopia.

Minors van andere hogescholen

Wil jij je verdiepen in een vak buiten NHL Stenden Hogeschool? Via Kies op maat kun je als hbo-student minors volgen van andere hogescholen in Nederland. Je moet dan wel voldoen aan de toegangseisen van een minor en toestemming krijgen van beide hogescholen.

Met één been in de praktijk

Bij de opleiding Communication & Multimedia Design leer je praktijkgestuurd. Je krijgt opdrachten van echte bedrijven en aangesloten partners. Je gaat zelf of in samenspraak met je docent op zoek naar de theorie die je nodig hebt om een goed product af te leveren en je te verdiepen. De opdrachten zijn divers en wisselen voortdurend, maar enkele voorbeelden uit eerdere jaren zijn:

Videobooth-applicatie 3FM

Binnen CMD hebben studenten in opdracht van Corrino Media Group een videobooth-applicatie ontworpen voor 3FM’s Serious Request. De applicatie wordt nog steeds ingezet bij de inzamelingsactie voor het goede doel. Gulle gevers konden met de digitale videobooth in een korte boodschap vertellen waarom ze meededen aan de actie, en zo kon 3FM nog meer geld binnenhalen. 

Virtual reality GGZ Friesland

GGZ Friesland heeft in samenwerking met CMD-studenten een methode ontwikkeld om een virtual reality-bril in te zetten bij de behandeling van mensen met een angststoornis. De CMD’ers ontwikkelden een programma waarbij gebruik wordt gemaakt van de Oculus Rift, een virtual reality-bril die oorspronkelijk ontwikkeld is voor gamers en 360-graden driedimensionaal is.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

studie in cijfers