
Wil jij het verschil maken en mensen in beweging krijgen? Van het scrollen door je tijdlijn tot de post op je deurmat, communicatie is overal. Dagelijks krijg je ontzettend veel berichten op je afgevuurd. Communicatie speelt zowel bewust als onbewust een enorme rol in je leven. Goede communicatie is voor veel bedrijven en organisaties de basis voor succes. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat mensen hun gedrag veranderen? Kijk alleen maar naar alles wat er speelt rondom de coronacrisis.
Wil jij het verschil maken? Dan past de opleiding Communicatie bij jou! Je leert strategisch en creatief te denken. Je leert dus niet alleen de mooiste producten maken (in onze foto- en videostudio), maar ook begrijpen en onderzoeken wat voor verschillende mensen werkt. Hoe krijg je mensen in beweging? Daarom werk je vanaf het eerste jaar meteen samen met echte opdrachtgevers aan actuele opdrachten, waarvoor je onder andere online campagnes bedenkt, creatieve producten maakt, kritisch leert kijken naar media en gelijk waardevolle praktijkervaring opdoet voor je toekomst.
Je leert het communicatievak kennen door direct aan de slag te gaan met opdrachten voor echte opdrachtgevers. Dit doe je vaak in kleine groepen met begeleiding van docenten met relevante praktijkervaring. Samen ga je onder andere on- en offline communicatiemiddelen maken, een evenement organiseren en aan de slag met het maken van de juiste communicatiekeuzes bij uitdagende gedragsproblemen. Je volgt lessen in onderwerpen als gedragsverandering, psychologie, fotografie en online media. Vanaf het tweede jaar heb je vaak een beter beeld waar je interesses en kwaliteiten liggen. Met twee stages, een minor en de mogelijkheid om internationale ervaring op te doen neem je zelf de touwtjes in handen.
Communicatie is belangrijk voor zo’n beetje elke organisatie, of het nu een commerciële onderneming betreft, een bibliotheek of een ziekenhuis. Organisaties functioneren in de samenleving dankzij communicatie en vaak ben jij als communicatiemedewerker een spil in een organisatie. Met een bachelor Communicatie kun je dan ook veel verschillende dingen gaan doen. Zo zijn afgestudeerde studenten van onze opleiding nu aan de slag bij multinationals als Ikea en KLM, maar ook bij bedrijven als Artis, LINDA, Stadsschouwburg De Harmonie, communicatiebureaus als GH+O en TEAM. Maar je vindt ze ook bij de (semi)overheid zoals bijvoorbeeld brandweer, politie, defensie, ziekenhuis (ziekenhuis) en gemeente, provincie en waterschap. En dan hebben we het nog niet eens gehad over afgestudeerde studenten die werken in de (online) media, zoals het Jeugdjournaal, lokale omroep of die een internationale carrière zijn gestart. Met deze brede opleiding ligt de wereld voor je open. Bij ons kun je in een veilig en inclusief leerklimaat werken aan je eigen talenten en ontwikkeling tot communicatieprofessional.
Landelijk gezien vindt 61% van alle afgestudeerden van de hbo-opleiding Communicatie binnen anderhalf jaar een baan op niveau.
Van de studenten die in 2015 hun diploma behaalden bij de opleiding Communicatie, heeft ruim 80 procent een baan op niveau en werkt ruim 63 procent in het communicatievak, als communicatieadviseur, (online) marketeer, evenementenorganisator, vormgever, tekstschrijver of als zelfstandig ondernemer.
Wil je deze opleiding in februari starten? Lees hier alles over inschrijven.
Voor de opleiding Communicatie heb je één van de volgende diploma’s nodig:
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
“Zoals Mark Rutte het volk toespreekt tijdens een persconferentie, Zo wil ik later een organisatie vertegenwoordigen”
Wil jij na de opleiding Communicatie doorstuderen aan de universiteit? Dan kun je in jaar 4 de pre-master volgen. Wanneer je kiest voor de richting Communicatieonderzoek dan volg je de helft van het jaar programmaonderdelen van de pre-master, zodat jij na afronding van je hbo-opleiding sneller je master kunt halen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de master Communication Studies (Universiteit Twente) of voor Communicatie- en Informatiewetenschappen (Rijksuniversiteit Groningen).
In het derde jaar loop je vier maanden stage. Je werkt op een communicatieafdeling van een bedrijf, bij een communicatieadviesbureau of je loopt stage bij een mediabedrijf. In het vierde jaar zoek je een stageplaats waar je je afstudeeronderzoek kunt uitvoeren.
Je werkzaamheden zijn per stage-adres verschillend en hangen vaak samen met de afstudeerrichting die je hebt gekozen. De opleiding heeft een groot netwerk, je kiest zelf je stageplaats.
Een paar concrete voorbeelden van de afgelopen jaren zijn:
De opleiding Communicatie heeft veel internationale contacten. In het derde jaar kun je een tijdje in het buitenland studeren. Heb je de smaak te pakken? Dan kun je je afstudeerstage in het vierde jaar ook in het buitenland doen!
Een brede basis, dat kenmerkt de eerste twee jaar van de opleiding. Je krijgt een goed overzicht van het communicatievak en leert samenwerken in projectteams aan praktijkopdrachten. In de laatste twee jaar profileer je je door je te verbreden of juist specialiseren in strategische communicatie of creatieve communicatie. Stage, buitenlandervaring en afstuderen, daarna kun je aan het werk!
Er is geen betere leerschool dan de praktijk! Je gaat meteen aan de slag met praktijkopdrachten. Voorbeelden van thema’s en projecten waar je het eerste jaar aan werkt:
Creatieve Communicatie
Je gaat aan de slag met het maken van communicatiemiddelen. Je leert teksten schrijven en ontwerpen en past dit toe bij het maken van bijvoorbeeld posters, flyers, facebookposts, magazines en websites.
Communicatieplanning
Je maakt een communicatieplan aan de hand van een communicatievraagstuk van een opdrachtgever. Bijvoorbeeld: hoe kun je meer vrijwilligers werven voor het Bevrijdingsfestival?
Trendonderzoek
Een campagne maken doe je niet zomaar. Je doet eerst onderzoek naar trends en de omgeving van de organisatie. In dit project leer je hoe je een onderzoek moet opzetten en uitvoeren.
Eventmanagement
Met een evenement laat je mensen iets beleven. Om te leren wat daar allemaal voor nodig is, ga je zelf een evenement opzetten.
Bij de opleiding Communicatie pas je de theorie direct toe in de praktijk. Je werkt in het tweede jaar aan de volgende thema’s en projecten:
In het tweede jaar volg je een keuzevak. Je kunt kiezen uit:
Of je kiest voor visual tools: bij dit vak kies je zelf met welke visuele middelen je aan de slag wilt: grafisch design, video en fotografie en/of ruimtelijk design.
Je doet een opdracht voor een echte opdrachtgever uit de praktijk. Je bedenkt samen met je projectteam een oplossing voor een communicatievraagstuk. Voorbeelden van recente opdrachten zijn:
Samen met je medestudenten werk je twee weken aan het project International Communication. Je gaat een week op excursie in Europa, bijvoorbeeld naar Ierland, Polen of Oostenrijk.
Je gaat vier maanden op stage. Je werkt op een communicatieafdeling van een bedrijf, bij een communicatieadviesbureau of je loopt stage bij een mediabedrijf.
Tijdens je studie kies je voor een verbredende minor. Je kunt kiezen uit:
Psychologie
Ben jij nieuwsgierig naar krachtige beïnvloedingswapens en hoe je deze technieken zelf kan toepassen? Psychologie is de wetenschap die het gedrag van de mens bestudeert. In deze minor leer je hoe je de kennis van (sociale) psychologie kan toepassen in organisaties.
Minor Creative cultural communication
In deze minor staat het opzetten van een marketingcommunicatiestrategie voor een organisatie in het cultuurwerkveld centraal. Eerst analyseer je de organisatie, alle communicatie-uitingen van die organisatie en de omgeving van de organisatie. Op basis van de analyse ontwerp je een strategie waarbij sprake is van creatieve integratie van de verschillende communicatiemiddelen.
Minor Online journeys
Na het volgen van deze minor ben je in staat om op te treden als (junior) gesprekspartner van álle professionals
in het domein van online data gedreven communicatie. Strategie en content is voor jou voortaan bekend terrein en
je kunt online trajecten begeleiden en deels zelf invullen waar het aankomt op strategie en content.
Je bent op de hoogte van de laatste online ontwikkelingen en je hebt naar eigen keuze ook een specialisatie
gevonden.
Je kunt ook een half jaar in het buitenland gaan studeren of een minor volgen bij een andere opleiding.
In het vierde jaar kies je een afstudeerprofiel:
Ook heb je vrije keuzeruimte. Daarin kun je vakken, trainingen of workshops volgen die jij interessant vindt. Je kunt daarvoor ook ‘shoppen’ bij andere opleidingen.
Je hoeft niet altijd te kiezen voor een minor van jouw eigen opleiding. NHL Stenden Hogeschool biedt ook minors aan van andere opleidingen waarvoor je kunt kiezen. Minors die studenten Communicatie veel kiezen zijn:
Wil jij je verdiepen in een vak buiten NHL Stenden Hogeschool? Via de site ‘Kies op Maat’ kun je als hbo-student minors volgen van andere hogescholen in Nederland. Als je voldoet aan de toegangseisen van een minor en je krijgt toestemming van beide hogescholen, dan kun je de minor volgen. Bekijk het aanbod van Kies op Maat.
Het hele vierde jaar staat in het teken van het afstuderen. In het begin van het jaar zoek je een stageplaats waar je je afstudeeropdracht kunt uitvoeren. Je schrijft een communicatieadvies en sluit je studie af in een eindassessment waarmee je laat zien dat je klaar bent voor de praktijk. Na je afstuderen kun jij een breed portfolio laten zien aan toekomstige werkgevers. Hiermee toon je aan dat je beschikt over een flinke dosis praktijkervaring.
Tijdens de bacheloropleiding Communicatie staat de praktijk centraal. Hier werk je aan in de praktijkprojecten. Voorbeelden van praktijkprojecten van de afgelopen jaren zijn:
Op festivals komen vaak honderden of duizenden mensen af. Die zorgen met elkaar voor veel overlast door het maken van lawaai en rommel. Studenten schreven een communicatieplan voor een bekend festival en bedachten hoe je communicatie kunt inzetten om die overlast zoveel mogelijk te beperken.
Communicatiestudenten ontwikkelden en produceerden ‘Sexy Fryslân', een innovatief en onderscheidend tv-format voor Omrop Fryslân. De afleveringen zijn te zien via omropfryslan.nl/programma/sexy-fryslan.
Gehandicapte sporters krijgen weinig aandacht en daardoor is er te weinig stimulans voor mensen met een beperking om op niveau te sporten en bewegen. Studenten schreven sponsorvoorstellen voor zes Friese parasporters.
Het crossmediale platform De Ruis.nl wil hét studentenplatform zijn over ontwikkelingen in het communicatievak. Communicatiestudenten beheren en vullen de site, maken een eigen magazine en organiseren een live event.
Stadsschouwburg De Harmonie wil meer interactie met hun bezoekers. Daarom wil de schouwburg mensen die vaak het theater bezoeken een online plek geven om met elkaar te praten over voorstellingen. Communicatiestudenten zetten hiervoor een Facebookcommunity op.
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan real life vraagstukken. Je kiest in deze ateliers passende opdrachten, experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Je leert door te proberen en te doen. Goede feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en om je oplossing aan te scherpen.