Floor Veuger

Afbeelding
Floor-Veuger
“Logistiek gaat om meer dan vrachtwagens en goederen”
Floor Veuger
Student Logistics Management

Floor Veuger (24) keek altijd al met veel interesse naar vrachtwagens die ze op de weg zag. Wat zou erin zitten en waar gaan ze naartoe? Voor haar was Logistics Management daarom een logische keuze, zodat ze volledig in de logistieke processen kon duiken. Nu ze in het vierde jaar van haar studie zit, heeft ze al een duidelijk beeld van de kant die ze op wil.

“Het begon jaren terug, toen ik nog bij de Albert Heijn werkte. Ik zag veel vrachtwagens komen en weer vertrekken met plastic afval. Hoe werkte dat? Mijn interesse in logistiek was toen al gewekt. Tijdens een voorlichtingsdag voor de opleiding wist ik het meteen: dit is het. Ik was direct verkocht.”

“Tijdens de voorlichtingsdag was ik direct verkocht!”

Met plezier naar college

“Tijdens de opleiding gaat het over veel verschillende logistieke aspecten. Je houdt je niet alleen met logistiek en warehousing bezig, maar ook met bedrijfseconomie en recht. Eerst dacht ik: waar heb ik recht voor nodig? Maar al snel wordt duidelijk dat het een rol speelt bij het hoofdstuk invoerrechten. Wat als er iets met een vrachtwagen gebeurt over de grens; wie is er dan verantwoordelijk? Het gaat om meer dan alleen vrachtwagens en goederen. Er komt veel bij kijken. Al deze aspecten spreken me heel erg aan. Je past de theorie toe in de praktijk, bijvoorbeeld voor een bedrijf waar je echt iets kunt betekenen. Ook leer ik veel van de andere studenten, we kijken kritisch naar elkaars rapporten en daar leer je van. Dat merk ik nu ook in ons project, we doen er wat langer over, maar wat er staat, is goed.”

Praktijkervaring in major

“Voor de verplichte major deden wij een halfjaar lang een project voor Oldenburger|Fritom in Veendam. Zij vroegen ons om te onderzoeken hoe ze de efficiency en quality in hun warehouse konden verhogen. Dus hoe zorg je ervoor dat je het juiste aantal pallets hebt en dat je geen schade oploopt in het warehouse? Uiteindelijk kwamen wij met een aantal praktische oplossingen. We stelden voor om lijnen aan te brengen, zodat de pallets precies goed kunnen staan. Ook adviseerden we om de palletstickers op de voorkant te plaatsen, zodat niet eerst de hele pallet eruit gehaald hoeft te worden om de kijken of het de juiste is. Van tevoren hadden we niet verwacht dat we dit soort dingen moesten oplossen, maar het bleken precies de punten te zijn die de interne medewerkers daar ook al hadden. Ons werk werd meteen bevestigd!”

Stageplek regelen

“Vorig jaar liep ik stage bij Combi Terminal Twente in Hengelo. Ik woonde daar toen en deed de pre-master in Enschede. Elke dag liep ik langs de containers, dat vond ik heel interessant en ik heb ze gewoon gebeld om te kijken of ze een stageplek voor me hadden. Dat hadden ze en mijn opdracht was om een manier te vinden om de uitstoot van het transport voor hun klanten in kaart te brengen. Daaruit kwam een dashboard dat de uitstoot weergeeft over een bepaalde periode, uitgedrukt in het product van de klant. Dus bijvoorbeeld in het aantal liters bier voor een bierfabrikant, of hoeveel stoelen een meubelfabrikant ook had kunnen maken met dezelfde hoeveelheid uitstoot. Echt een hele leuke opdracht.”

“Stages zijn een belangrijke voorbereiding op je carrière”

Productie, warehouse of transport?

“De stages zijn een belangrijke voorbereiding op je carrière. Mijn laatste stage wil ik in de maakindustrie lopen. Dan heb ik alle aspecten van logistiek tijdens mijn opleiding gehad en kan ik een goede keuze maken welke kant ik op wil. Het liefste zou ik alles combineren wat we tot nu toe hebben gedaan. Een productiebedrijf met een eigen warehouse en eigen transport dus, maar meestal heeft een bedrijf maar twee van deze drie onderdelen. Ik heb nog 2,5 jaar om daar een definitieve keuze in te maken, want ik ga na de opleiding eerst voor mijn master!”

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Logistics Management.