Grytsje van der Ploeg

Afbeelding
ervaringsverhaal-grytsje-van-de-ploeg.jpg
“Deze opleiding staat landelijk hoog aangeschreven”
Grytsje van der Ploeg
student Accountancy

Grytsje van der Ploeg (22) merkte na haar opleiding bedrijfsadministratie dat ze meer diversiteit wilde. Tijdens een Meeloopdag kwam ze erachter dat de opleiding Accountancy daarvoor de beste plek was. Inmiddels zit ze in haar derde jaar en krijgt ze steeds beter een beeld van wat ze na de opleiding wil doen.

Een verhelderende Meeloopdag

“Voordat ik deze studie koos, heb ik wat research gedaan. Ik ben op een aantal Open Dagen geweest en ik merkte dat iedereen die de opleiding al deed heel positief was, vooral over de docenten van de opleiding. Dat heb ik inmiddels zelf ook gemerkt; docenten staan echt altijd voor je klaar. Verder heb ik een Meeloopdag gedaan. Ik heb veel geleerd van dat dagje in de klas. We kregen les van de docenten en je kon een gesprek met ze aanknopen; ze schetsten een heel duidelijk beeld van wat we konden verwachten. Met de andere Meeloopstudenten kon ik het ook hebben over waarom zij voor Accountancy wilden gaan, terwijl we samen aan een opdracht werkten. Ik heb zo een goed beeld gekregen van de opleiding. Ook vond ik het een aantrekkelijk vooruitzicht dat accountants altijd nodig zullen zijn; het biedt veel perspectief. De opleiding van NHL Stenden stond daarnaast landelijk heel hoog aangeschreven, dus dat was voor mij nog een extra reden om hiervoor te kiezen.”

Een diverse opleiding

“Uiteindelijk koos ik voor Accountancy, omdat het zo divers is; dat is wat ik zocht. Je richt je met accountancy op verschillende klanten en dan is geen enkele dag hetzelfde. Elke periode staat in het teken van een project en een eindproduct die je als accountant ook echt zou maken. En een van de belangrijkste dingen die je leert, is dat je moet begrijpen hoe een bedrijf werkt. Je kijkt dan hoe een bedrijf in elkaar zit en wat hun risico’s zijn bijvoorbeeld. Dat moet je weten voordat je financieel advies kunt geven.”

Persoonlijke groei

“Dat sluit allemaal aan bij de focus van de opleiding: wat kun je verwachten als je straks aan het werk gaat? Naast de vakinhoudelijke kennis heb ik me op persoonlijk vlak ook ontwikkeld. Ik ben dyslectisch, maar door de opleiding is mijn taal- en schrijfvaardigheid een stuk beter geworden, dat vind ik heel fijn. Ook heb ik geleerd om de kwaliteiten te benadrukken van de mensen waar je mee samenwerkt en om me professioneel te gedragen. Ze letten bij de opleiding op de kleinste details. Zo oefenden we een keer de diner-etiquette, waarbij we ons aan de ‘spelregels’ moesten houden. Ik weet nu welke gerechten ik vooral niet moet bestellen bij een zakendiner, haha.”

In de praktijk

“Momenteel kijk ik vooral uit naar mijn stages. Ik heb altijd het idee dat je daar zoveel leert, want je zit er middenin. Met de theorie zit het wel goed, maar ik leer zelf het snelst door het te doen. Uiteindelijk zie ik mezelf voor een accountancy-bureau werken om de fijne kneepjes van het vak te leren. Overigens ben ik nog niet direct een accountant als is afstudeer. Voor mij komt er dan eerst de keuze of ik me wil specialiseren als Registeraccountant of Administratieconsulent. Ik twijfel nog een beetje, maar stiekem denk ik dat ik meer voel voor dat laatste, dat is wat meer gericht op adviesgeven en klantcontact en dat past het best bij me.”

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Accountancy.