Ieteke Bosma

Afbeelding
Nadine de Ruiter
“Na ruim twintig jaar als doktersassistent school ik me nu om tot docent”
Ieteke Bosma
Deeltijdstudente Leraar Gezondheidszorg & Welzijn

Ieteke Bosma (41) doet de flexibele opleidingsvariant van Leraar Gezondheidszorg & Welzijn. Haar studie combineert ze met een baan als docent die ze al snel vond en een gezin met kinderen (10 en 14).

“Ik heb altijd al voor ogen gehad om voor de klas te staan. Maar op de middelbare school had ik geen zin om de havo te doen en koos ik voor de mavo. Toen ik daarna een mbo-opleiding moest kiezen, werd dat doktersassistent. Het vak van doktersassistent vond ik ook erg mooi, maar ik besefte wel dat ik dit niet tot m’n pensioen wilde doen. Na ruim twintig jaar als doktersassistent school ik me nu daarom alsnog om tot docent. Juist door mijn praktijkervaring kan ik hier iets heel moois van maken, want je kunt iets pas echt goed uitleggen als je het zelf hebt uitgevoerd. In februari startte ik met de opleiding en in juni had ik al een baan als docent bij de opleiding voor doktersassistent aan het Deltion College. Mooier kun je het niet hebben!”

Praktijkopdrachten en onderzoek doen

“Bij deze lerarenopleiding werk je veel met praktijkopdrachten om te laten zien wat je kunt. Voor het vak facilitaire dienstverlening maakten we bijvoorbeeld een facilitair plan voor een organisatie, als het gaat over ADL-zorg maak je een filmpje waarin je aan een student laat zien hoe je iemand in bed wast, en we gingen met een gebiedsteam om tafel over de opzet van een buurtkamer voor eenzame ouderen. Ook interessant was een onderzoek dat ik deed naar verschillende soorten onderwijs in Nederland en Denemarken, waar basis- en middelbaar onderwijs één school zijn en veel meer gewerkt wordt met praktijk. Die nadruk op de praktijk mag er bij ons ook wel meer komen. Ouders vinden vaak dat kinderen naar het hbo moeten, maar word je daarmee een beter mens dan wanneer je voor het beroep timmerman kiest? Ik vind het leuk om daarover gesprekjes aan te knopen met studenten.”

“In februari startte ik met de opleiding en in juni had ik al een baan als docent”

Een dagje meelopen

“Als je ook overweegt om de overstap te maken naar het onderwijs, dan raad ik aan om een dagje mee te lopen met een docent van een opleiding waar je graag les wilt geven. Dat deed ik zelf bij de doktersassistentenopleiding van de Friese Poort, gewoon om te kijken wat er gebeurt op zo’n dag. Zo maak je een weloverwogen keuze en kan het niet tegenvallen. Bekijk ook goed of het past in je schema. Vooral in het eerste jaar kost de opleiding veel tijd. Dat kan best lastig zijn met een baan en gezin erbij. Maar het levert ook veel mooie dingen op. Door het leuke contact met medestudenten krijg ik telkens weer energie om de theorie in de praktijk te brengen en alles wat ik leer te proberen voor de klas.”

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Leraar Gezondheidszorg & Welzijn.

“Juist door mijn praktijkervaring kan ik hier iets heel moois van maken!”