
“Toen ik op de middelbare school zat hadden we in de klas een random gesprekje over de binding van plastic. Ik vond het fascinerend hoe je alles kunt uitleggen met scheikunde. Je hebt maar zo’n honderd atomen, hoe kan alles daaruit zijn opgebouwd? Al snel dacht ik: wat is er mooier dan iets aan anderen overbrengen wat je zelf heel leuk vindt? Op de middelbare school stippelde ik mijn route al uit. Via de mbo-opleiding Chemisch Fysisch Analist stroomde ik door naar de bachelor Leraar Scheikunde op NHL Stenden.”
Van mbo naar hbo
“De overstap naar het hbo liet ik een beetje op me afkomen. Het was fijn dat ik al wat voorkennis had. Sommige practicums mocht ik bijvoorbeeld overslaan en ik had al wat werkervaring door mijn stages. Toch heb ik vier collegejaren gedaan over mijn propedeuse, omdat ik één vak niet haalde: basismechanica natuurkunde. Toen zakte de moed me wel in de schoenen. Ik dacht dat ik het nooit zou gaan halen. Maar ik wilde gewoon voor de klas staan en scheikunde geven! Ik heb wel even bij de pakken neergezeten, maar daarna herpakte ik mezelf. Ik kan dit, zolang ik maar in mezelf geloof, dacht ik. Ik gaf aan dat ik het niet begreep en toen zei een andere docent: ik ga je helpen. En toen ineens viel het kwartje.”
“Nu probeer ik alles meer op m’n eigen tempo te doen en niet onder druk. Als ik op schema blijf heb ik alles straks in vijf jaar gehaald. Maar als het zes jaar wordt omdat het even niet zo lekker gaat, is het ook goed. Het fijne aan het hbo is dat je daarin meer vrijgelaten wordt. Als je iets nu niet haalt heb je nog herkansingen, dan doe je er gewoon langer over.”
Zin in stage
“Ik heb heel veel zin in m’n afstudeerstage volgend jaar: het hele jaar lang vier dagen in de week aan de slag. Bij mijn eerste stage, in een havo 3-klas, dacht ik meteen: hier wil ik echt mee doorgaan. De leerlingen gingen mee in m’n verhaal, dat was zo’n leuke ervaring. Veel kinderen vinden scheikunde saai, maar dat motiveert mij juist om ze mee te krijgen. Ik probeer hun aandacht te vangen met spelletjes en interactieve voorbeelden. Het liefst behandel ik het niet als droge stof. Ik pak er bijvoorbeeld het verhaal van Tsjernobyl erbij om iets uit te leggen. Dit is een heftige gebeurtenis waar de meeste leerlingen wel wat van weten. Ik vind het een leuke uitdaging om ze zo toch enthousiast te maken.”
Studietwijfels
“Als je nog twijfelt of je je wel moet inschrijven zou ik zeggen: gewoon doen! Wat kan het voor kwaad om het te proberen? Het contact met de docenten is hier goed, dus als je twijfelt of hulp nodig hebt kun je altijd met ze overleggen. En als het je niet bevalt kun je je makkelijk weer uitschrijven en switchen van opleiding. Maar zelf ga ik echt niet meer stoppen, ik wil nu echt heel graag scheikundedocent worden!”
Ook een onderwijsopleiding volgen aan de nummer 1 onderwijsopleider in Noord-Nederland? Deze opleiding kan je volgen op NHL Stenden in Leeuwarden (voltijd of deeltijd) of als kopopleiding. Meer weten? Neem dan snel een kijkje op de opleidingspagina Bachelor Leraar Scheikunde of bezoek één van onze open dagen.