Iris Huisintveld

Afbeelding
ervaringsverhaal-iris
“De Docent opleiding Beeldende Kunst en Vormgeving is zoveel meer dan alleen docentschap.”
Iris Huisintveld
Student Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Iris Huisintveld (19), ontdekte haar eigen verborgen creatieve talenten in haar opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Daarnaast leert ze hoe ze leerlingen ‘out of the box’ kan laten denken.  

“De zoektocht naar een opleiding was voor mij een uitdaging. Ik was onzeker over de richting die ik op wilde. Het enige wat ik 100% zeker wist: ik wil docent worden. Ik heb gekeken naar verschillende richtingen: Pabo en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Maar, omdat je bij Docent Beeldende Kunst en Vormgeving les kan geven aan zowel jonge kinderen en tieners was dit voor mij de winnaar. Daarnaast sluit deze opleiding veel beter aan bij mijn eigen persoonlijke interesses. Vanaf jongs af aan vind ik het heerlijk om te schilderen en tekenen. Het geeft mij ontzettend veel rust. Voor mij is deze opleiding de ideale match. Mijn passie voor schilderen en tekenen kan ik inzetten om kinderen ‘out of the box’ te laten denken.” 

Veelzijdige vakken 

“De opleiding is ontzettend veelzijdig. Je leert niet alleen hoe je een goede docent kan zijn, maar je leert ook veel over het vakgebied Beeldende kunst. Zo heb ik ontdekt dat ik naast mijn passie voor schilderen ook erg goed ben in ruimtelijke vormgeving. Deze kennis heb ik toegepast in een van mijn projecten bij dbieb. Hier hebben we een beeldend product gemaakt die kinderen stimuleert om meer te lezen. We hebben ervoor gekozen een kartonnen boom te maken, geïnspireerd op één van de boeken. Het boek, De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton, had de kinderjuryprijs 2020 gewonnen. De boom was gevuld met allemaal boeken. De kinderen konden zelf door de boom heenlopen en er boeken uithalen.” 

Theorie omzetten naar de praktijk  

“Je gaat tijdens je opleiding met regelmaat de praktijk in. We doen veel opdrachten voor echte opdrachtgevers en je loopt elk jaar stage. Hierdoor krijg je een goed beeld van het werkveld waarin je na je studie aan de slag gaat. Zelf heb ik stagegelopen bij MBO Friese Poort. Ik heb hier voor de klas gestaan en mijn eigen lessen opgezet. Mijn doel? De muziekstudenten op een beeldende manier begrippen aanleren. Door gebruik te maken van foto’s konden de muziekstudenten de begrippen op een visuele manier leren. Zo leerden de studenten op een andere manier dan ze gewend waren. Waardoor ze heel anders gingen kijken naar de begrippen. Ik kreeg ontzettend veel energie van mijn stage. Ik vond het leuk om de lessen op te zetten en om voor de klas te staan. Ik heb nu al zin in mijn volgende stage! 

Kortom voor mij is de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving zoveel meer dan alleen docentschap. Het gaat om het uitdagen van de leerlingen én jezelf.”  

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.