Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

B Docent Beeldende Kunst en Vormgeving , Bachelor, voltijd

Ben je creatief en wil je jouw talenten verder verkennen? Wil je het kunstvak graag overbrengen op anderen? Dan is Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV) de opleiding waar jij je ontwikkelt tot docent met ondernemingszin.

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Topopleiding volgens Keuzegids Hbo 2021, 2020 en 2019.
 • Opleiding met aandacht voor creativiteit én docentschap.
 • Veel projecten uit de praktijk.
 • Werk met specifieke materialen en technieken.
 • Na afloop kun je lesgeven aan alle klassen in het voortgezet onderwijs.

Wat staat je te wachten?

De opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV) is een praktijkgerichte studie met een afwisselend programma. Je gaat bijvoorbeeld werken in ateliers, fotograferen op locatie, het (samen) maken van beeldend werk en educatief materiaal, colleges volgen en musea bezoeken. De combinatie tussen aandacht voor creativiteit en docentschap is kenmerkend voor de opleiding.

Studiekenmerken

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving?

Na de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving kun je aan de slag als docent. Na afloop mag je zelfs aan alle klassen in het voortgezet onderwijs lesgeven. Maar je kunt na je studie ook cultureel ondernemer worden. Je geeft bijvoorbeeld workshops in kunstcentra of het bedrijfsleven, zet eigen kunstprojecten op of maakt andere creatieve ideeën waar. Na je studie kun je bijvoorbeeld aan de slag als: 

 • docent Kunst Beeldende Vakken op het voortgezet onderwijs (onderbouw én bovenbouw), het mbo en praktijkonderwijs 
 • docent Kunst Algemeen 
 • docent Tekenen en Handvaardigheid 
 • docent CKV 
 • museumdocent bij een culturele instelling 
 • ontwikkelaar van educatieve projecten 
 • cultureel ondernemer  
sfeer_docent-beeldende-kunst-en-vormgeving

Benodigd diploma

Voor de opleiding Docent BKV heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • N&G;
 • N&T;
 • E&M;
 • C&M.
 • N&G;
 • N&T;
 • E&M;
 • C&M.
 • niveau 4 alle domeinen 

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

Toelatingsonderzoek

Om je te kunnen inschrijven voor de opleiding Docent BKV moet je eerst een toelatingsonderzoek doen. Het toelatingsonderzoek bestaat uit een gesprek over je portfolio met eigen beeldend werk en de resultaten van de thuiswerkopdracht(en). Meer informatie over het toelatingsonderzoek en de aanmelding vind je hier.

Data toelatingsonderzoek:  
* 13 april 2021
* 14 juni 2021 
* 30 aug 2021
 

Machteld Schoenmaker

“Ik wilde ook mijn eigen stijl verder ontwikkelen. Daar bood de opleiding alle kansen voor.”

Student docent Beeldende Kunst en Vormgeving Lees verder
studeren_lwd

Stage lopen? Dat doe je al vanaf jaar 1!

Vanaf het eerste jaar ga je het werkveld in. Eerst vooral om te kijken en mee te doen. Uiteindelijk stap je in je rol als verantwoordelijke. Je loopt stage in de onderbouw, de bovenbouw en in het buitenschoolse werkveld. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij:

 • het onderwijs: vmbo, havo, vwo, mbo of speciaal onderwijs.
 • musea
 • kunstencentra
 • educatieve afdeling van culturele instellingen

Stage lopen in het buitenland?

De opleiding BKV heeft verschillende partnerinstellingen in het buitenland waar je een minor kunt volgen. Bijvoorbeeld bij kunstacademies in Hong Kong, Italië, Griekenland, Turkije, Noorwegen en Ierland.

Studieopbouw Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Docent BKV is een praktijkgerichte studie met een afwisselend studieprogramma. We leiden je op voor vier verschillende rollen: je rol als docent, als kunstenaar, als onderzoeker en als cultureel ondernemer. Je werkt daarom tijdens de opleiding veel aan praktijkprojecten en beroepsproducten. Dit doe je samen met studenten uit andere vakgebieden en voor externe opdrachtgevers.

Jaar 1

Het eerste jaar heeft een oriënterend karakter. Zo kom je erachter of deze opleiding iets voor je is. Je beoefent de rollen van docent, kunstenaar en cultureel ondernemer. Elke periode sluit je een leerlijn af met het maken van een beroepsproduct die je verzamelt in je portfolio.

Atelier

Je werkt in jaar één aan verschillende projecten, waarin je opgedane vaardigheden en theoretische kennis toepast. Je krijgt regelmatig feedback.

Theorie

Je gaat aan de slag met de theorie van de kunstgeschiedenis, onderwijskunde en pedagogiek. Elke periode wordt afgesloten met een toets of werkstuk.

Vaardigheden

Hier leer je specifieke materialen en technieken kennen en hanteren. Je houdt je onder andere bezig met tekenen, fotografie en ruimtelijke plastische vormgeving.

Stage

Je werkt acht weken lang, twee dagen per week met leerlingen van het mbo of de onder- en bovenbouw van het vo. Na de kennismaking ga je aan de slag met observatieopdrachten en help je met het begeleiden van groepjes leerlingen of neem je (delen van) een les over.

Stage 

Je werkt acht weken, twee dagen per week in het mbo en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Tijdens deze stageperiode werk je er naar toe dat je zelf lessen of workshops ontwerpt en uitvoert. .  

Je werkt zelfstandiger dan in jaar één. In de verschillende projecten oefen je de rollen van kunstenaar, cultureel ondernemer en docent steeds meer in samenhang.

Atelier

Je oefent afwisselend de rollen van kunstenaar, docent en cultureel ondernemer. De opleiding zorgt voor betekenisvolle situaties. Zo ontwikkel je educatief materiaal voor een opdrachtgever en worden de resultaten daadwerkelijk in de praktijk gebruikt. Je ontwikkelt een eigen artistieke visie.

Conceptuele leerlijn

Je volgt vakken als:

 • Vakdidactiek
 • Onderwijskunde
 • Kunst en Cultuur

Vaardigheden leerlijn 

Je gaat aan de slag met ambachtelijke en experimentele technieken, vaardigheden en materialen. Zo ga je filmen en editen, schilderen, grafisch vormgeven en je gaat aan de slag met constructieve technieken. Je werkt met materialen als textiel, hout, metaal en kunststof.

In de eerste helft van het jaar vervul je de rol van beeldend kunstenaar, doe je stage in de onderbouw, bovenbouw van het vo of of de buitenschoolse kunsteducatie.

Minor

In het derde jaar kies je een minor. Je kunt kiezen uit minoren via kiesopmaat.nl of een buitenlandminor doen. De minoren die de opleiding aanbiedt zijn:

 • Cultuureducatie
  Je leert aan de hand van praktijkopdrachten (in samenwerking met studenten van andere opleidingen en opdrachtgevers uit het werkveld) educatieve programma’s te ontwikkelen. Je voert onderzoek uit, maakt een ontwerp en voert je ontwerp uit.
   
 • GIST: Groeien, Innoveren, Stimuleren en Tonen
  G.I.S.T. biedt een stimulerende omgeving voor studenten van diverse opleidingen. Vanuit een artistieke invalshoek stimuleert G.I.S.T. jouw intrinsieke motivatie en geeft ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, co-creatie en ondernemerschap. Eigen ambitie uitdagen en versterken. Dit gaat leiden tot vernieuwende invalshoeken en spannende cross-overs tussen verschillende vakgebieden. In de tweede helft van de minor ga je op zoek naar een podium voor je ideeën en producten en test en verbeter je ze om ze uiteindelijk samen extern te tonen. Vanuit het atelier werken en leren studenten van en met elkaar. Je krijgt frisse invloeden van (gast)docenten, lezingen, tentoonstel¬lingen, excursies, stages en toeval.

Afstuderen

In het vierde jaar loop je zelfstandig stage en ontwikkel je je tot een startbekwaam docent. Daarnaast maak je je eigen beeldend werk. Je relateert je werk aan de beeldende kunst, de beroepspraktijk en de maatschappelijke context. Aan de hand van onderzoek kijk je kritisch naar je professioneel handelen. Docenten van de opleiding en deskundigen uit het werkveld begeleiden en beoordelen je.

Bekijk verschillende voorbeelden van beeldend werk waarmee studenten zijn afgestudeerd. 

Met één been in de praktijk

Tijdens de opleiding werk je aan praktijkprojecten. Hieronder vind je een greep van projecten van de afgelopen jaren:

vt_docent_bkv_project_art_trip

Art Trip (Hoofd- en bijzaken)

Tijdens het project Hoofd- en bijzaken neem je onder andere deel aan de Art Trip. Art Trip is een dag waarop ruim 800 leerlingen van 4 havo en 4 en 5 atheneum kennis maken met diverse instellingen in Leeuwarden op het terrein van kunst en cultuur. Studenten dBKV organiseren daarvoor workshops over het portret; liefde en energie.

vt_docent_bkv_project_brussel

8e Dag/Uitwisseling Brussel (Greep uit de stad)

Het doel van het project Greep uit de stad is het maken van een beeldend artistiek werk, gemaakt voor de stad, geïnspireerd door de stad en zijn bewoners en gebruikers. De stedelijke omgeving kan de binnenstad van Leeuwarden zijn, zoals tijdens het LF2018-project de 8e dag. Maar ook wordt tijdens een uitwisseling naar Brussel gewerkt met hetzelfde thema, maar dan in een andere stedelijke context.

vt_docentbkv_project2

Exposeren in het Fries Museum (Student en podium)

In samenwerking met het Fries Museum en de Leeuwarder Courant maak je een tentoonstelling van de topwerken uit de eindexamenwerken van vmbo, havo en vwo. De tentoonstelling vindt plaats in het Fries Museum.

vt_docent_bkv_project_in_de_maak

Ontwerp je souvenirs voor het LF2018-project Sense of Place i.s.m. It Erfskip (In de maak/toegepaste vormgeving)

Voor een opdrachtgever ontwerp je een prototype van een souvenir. Hierbij hou je rekening met de wensen en eisen van de opdrachtgever, bijvoorbeeld met betrekking tot de zichtbare relatie met Fryslân (ambachten of landschap), het materiaalgebruik (duurzaam en kwalitatief), en de productie (oplage, verpakking, kost- en verkoopprijs).

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Toelatingsonderzoek

Om je te kunnen inschrijven voor de opleiding Docent BKV moet je eerst een toelatingsonderzoek doen. Het toelatingsonderzoek bestaat uit een gesprek over je portfolio met eigen beeldend werk en de resultaten van de thuiswerkopdracht(en). Meer informatie over het toelatingsonderzoek en de aanmelding vind je hier.

Meld je aan voor het Toelatingsonderzoek

Voorbereidingstraject

Om toegelaten te worden tot het kunstonderwijs moet je een toelatingsexamen doen. Bij het toelatingsonderzoek is je portfolio van groot belang. Omdat het best lastig is een portfolio samen te stellen bieden wij, onder professionele begeleiding van onze docenten en studenten, een voorbereidingstraject aan. Dit traject is niet verplicht, het toelatingsexamen wel.

Meld je aan voor het Voorbereidingstraject

Workshops

In zes workshopavonden kun je vanuit verschillende invalshoeken aan de slag met uiteenlopende technieken en materialen. Aan het einde van het voorbereidingstraject heb je beeldende producten gemaakt die je kunt gebruiken voor je portfolio en het toelatingsonderzoek voor de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. 

 • 10 februari 2021
 • 17 februari 2021
 • 3 maart 2021
 • 10 maart 2021
 • 17 maart 2021
 • 24 maart 2021

Portfoliocheck

Tijdens de Open Dagen en Open Avonden van NHL Stenden is er gelegenheid voor een individuele portfoliocheck door een student of docent. Tijdens deze check bekijken we samen met jou je werk. We adviseren je dan over een goede voorbereiding op het toelatingsexamen. Ga je naar een Open Dag of Open Avond waar onze opleiding aanwezig is? Kom dan vooral langs en neem je portfolio mee! 

Bekijk onze evenementen

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.