
Ben je creatief en wil je jouw talenten verder verkennen? Wil je het kunstvak graag overbrengen op anderen? Dan is Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV) de opleiding waar jij je ontwikkelt tot docent met ondernemingszin.
De opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV) is een praktijkgerichte studie met een afwisselend programma. Je gaat bijvoorbeeld werken in ateliers, fotograferen op locatie, samen beeldend werk en educatief materiaal maken, colleges volgen en musea bezoeken. Je krijgt een uitdagende combinatie van kunstoriëntatie, beeldend werk én didactiek.
Na de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving kun je aan de slag als docent. Na afloop mag je zelfs aan alle klassen in het voortgezet onderwijs lesgeven. Maar je kunt na je studie ook cultureel ondernemer worden. Je geeft bijvoorbeeld workshops in kunstcentra of het bedrijfsleven, zet eigen kunstprojecten op of maakt andere creatieve ideeën waar. Na je studie kun je bijvoorbeeld aan de slag als:
Voor de opleiding Docent BKV heb je één van de volgende diploma’s nodig:
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
Om je te kunnen inschrijven voor de opleiding Docent BKV moet je eerst een toelatingsonderzoek doen. Het toelatingsonderzoek bestaat uit een gesprek over je portfolio met eigen beeldend werk en de resultaten van de thuiswerkopdracht(en). Meer informatie over het toelatingsonderzoek en de aanmelding vind je hier.
Data toelatingsonderzoek:
* 6 april 2020
* 15 juni 2020
* 25 aug 2020
“Ik wilde ook mijn eigen stijl verder ontwikkelen. Daar bood de opleiding alle kansen voor.”
Vanaf het eerste jaar ga je het werkveld in. Eerst vooral om te kijken en mee te doen. Uiteindelijk stap je in je rol als verantwoordelijke. Je loopt stage in de onderbouw, de bovenbouw en in het buitenschoolse werkveld. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij:
De opleiding BKV heeft verschillende partnerinstellingen in het buitenland waar je een minor kunt volgen. Bijvoorbeeld bij kunstacademies in Hong Kong, Italië, Griekenland, Turkije, Noorwegen en Ierland.
Docent BKV is een praktijkgerichte studie met een afwisselend studieprogramma. We leiden je op voor vier verschillende rollen: je rol als docent, als kunstenaar, als onderzoeker en als cultureel ondernemer. Je werkt daarom tijdens de opleiding veel aan praktijkprojecten. Dit doe je vaak samen met studenten uit andere vakgebieden en externe opdrachtgevers.
Het eerste jaar heeft een oriënterend karakter. Zo kom je erachter of deze opleiding iets voor je is. Je beoefent de rollen van docent, kunstenaar en cultureel ondernemer.
Je werkt in jaar één aan verschillende projecten, waarin je opgedane vaardigheden en theoretische kennis toepast. Je krijgt regelmatig feedback.
Je gaat aan de slag met de theorie van de kunstgeschiedenis, onderwijskunde en pedagogiek. Elke periode wordt afgesloten met een toets of werkstuk.
Hier leer je specifieke materialen en technieken kennen en hanteren. Je houdt je onder andere bezig met schildertechnieken, fotografie, digitale vormgeving, schetsen en ruimtelijk plastische vormgeving. De periode wordt afgesloten met een werkschouw.
Je werkt acht weken lang, twee dagen per week met leerlingen van de basisschool of de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Je werkt acht weken, twee dagen per week in het mbo en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Tijdens deze stageperiode werk je er naar toe dat je zelf lessen of workshops ontwerpt en uitvoert.
Je werkt zelfstandiger dan in jaar één. In de verschillende projecten oefen je de rollen van kunstenaar, cultureel ondernemer en docent steeds meer in samenhang.
Je oefent afwisselend de rollen van kunstenaar, docent en cultureel ondernemer. De opleiding zorgt voor betekenisvolle situaties. Zo ontwikkel je educatief materiaal voor een opdrachtgever en worden de resultaten daadwerkelijk in de praktijk gebruikt. Je ontwikkelt een eigen artistieke visie.
Je volgt vakken als:
Je werkt met ambachtelijke en experimentele technieken, vaardigheden en materialen. Zo ga je filmen en digitaal bewerken, je gaat aan de slag met grafische technieken en constructieve technieken. Je werkt met materialen als textiel, hout, metaal en kunststoffen.
In de eerste helft van het jaar vervul je de rol van beeldend kunstenaar, doe je stage in de onderbouw, bovenbouw van het vo of of de buitenschoolse kunsteducatie.
In het derde jaar kies je een minor. Je kunt kiezen uit minoren via kiesopmaat.nl of een buitenlandminor doen. De minoren die de opleiding aanbiedt zijn:
In het vierde jaar loop je zelfstandig stage en ontwikkel je je tot een startbekwaam docent. Daarnaast maak je je eigen beeldend werk. Je relateert je werk aan de beeldende kunst, de beroepspraktijk en de maatschappelijke context. Aan de hand van onderzoek kijk je kritisch naar je professioneel handelen. Docenten van de opleiding en deskundigen uit het werkveld begeleiden en beoordelen.
Bekijk verschillende voorbeelden van beeldend werk waarmee studenten zijn afgestudeerd.
Tijdens de opleiding werk je aan praktijkprojecten. Hieronder vind je een greep van projecten van de afgelopen jaren:
Tijdens het project Hoofd- en bijzaken neem je onder andere deel aan de Art Trip. Art Trip is een dag waarop ruim 800 leerlingen van 4 havo en 4 en 5 atheneum kennis maken met diverse instellingen in Leeuwarden op het terrein van kunst en cultuur. Studenten dBKV organiseren daarvoor workshops over het portret; liefde en energie.
Het doel van het project Greep uit de stad is het maken van een beeldend artistiek werk, gemaakt voor de stad, geïnspireerd door de stad en zijn bewoners en gebruikers. De stedelijke omgeving kan de binnenstad van Leeuwarden zijn, zoals tijdens het LF2018-project de 8e dag. Maar ook wordt tijdens een uitwisseling naar Brussel gewerkt met hetzelfde thema, maar dan in een andere stedelijke context.
In samenwerking met het Fries Museum en de Leeuwarder Courant maak je een tentoonstelling van de topwerken uit de eindexamenwerken van vmbo, havo en vwo. De tentoonstelling vindt plaats in het Fries Museum.
Voor een opdrachtgever ontwerp je een prototype van een souvenir. Hierbij hou je rekening met de wensen en eisen van de opdrachtgever, bijvoorbeeld met betrekking tot de zichtbare relatie met Fryslân (ambachten of landschap), het materiaalgebruik (duurzaam en kwalitatief), en de productie (oplage, verpakking, kost- en verkoopprijs).
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Om je te kunnen inschrijven voor de opleiding Docent BKV moet je eerst een toelatingsonderzoek doen. Het toelatingsonderzoek bestaat uit een gesprek over je portfolio met eigen beeldend werk en de resultaten van de thuiswerkopdracht(en). Meer informatie over het toelatingsonderzoek en de aanmelding vind je hier.
Meld je aan voor het Toelatingsonderzoek
Om toegelaten te worden tot het kunstonderwijs moet je een toelatingsexamen doen. Bij het toelatingsonderzoek is je portfolio van groot belang. Omdat het best lastig is een portfolio samen te stellen bieden wij, onder professionele begeleiding van onze docenten en studenten, een voorbereidingstraject aan. Dit traject is niet verplicht, het toelatingsexamen wel.
In zes workshopavonden kun je aan de slag met verschillende invalshoeken. Daarbij komen uiteenlopende technieken aan bod. Aan het einde van het voorbereidingstraject hebben de deelnemers beeldende producten gemaakt die zij kunnen inzetten voor hun portfolio en toelating tot de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. De workshopavonden vinden plaats op de volgende dagen:
Tijd: van 18.30 tot 21.00 uur. Kosten deelname: € 50,-
Meld je aan voor het Voorbereidingstraject
Tijdens de Open Dagen en Open Avonden van NHL Stenden is er gelegenheid voor een individuele portfoliocheck door een student of docent. Tijdens deze check bekijken we samen met jou je werk. We adviseren je dan over een goede voorbereiding op het toelatingsexamen. Ga je naar een Open Dag of Open Avond waar onze opleiding aanwezig is? Kom dan vooral langs en neem je portfolio mee!
De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.
Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.