Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

B Docent Beeldende Kunst en Vormgeving , Bachelor, voltijd

Je bent graag bezig met tekenen, schilderen, boetseren of fotograferen. Je hebt een ondernemende, onderzoekende en eigenzinnige houding. Je wilt je eigen talenten verkennen en je hebt creatieve ideeën. Je brengt het kunstvak graag over op anderen, of dit nu op een school is, voor een instelling of binnen je eigen onderneming. Herken jij je hierin? Dan is Docent Beeldende Kunst en Vormgeving iets voor jou. 

 • Als je kiest voor de hbo-opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving kies je voor een afwisselend studieprogramma.
 • De opleiding is een combinatie tussen kunstoriëntatie, beeldend werk en didactiek.
 • Je gaat aan de slag in de ateliers met eigen beeldend werk om specifieke materialen en technieken te leren kennen en hanteren. In deze ruime en uitgebreid ingerichte ateliers kun je naar hartenlust aan de slag!
 • Met ruim twintigduizend studenten is Leeuwarden een bruisende studiestad. Je vindt hier betaalbare kamers, gezellige cafés en restaurants met studentenprijzen en verschillende studentenverenigingen. Kortom: alle ingrediënten voor een onvergetelijke studententijd zijn aanwezig!

Wat staat je te wachten?

De opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV) staat bekend om het afwisselende studieprogramma: werken in ateliers, fotograferen op locatie, het samen maken van beeldend werk en educatief materiaal, colleges, kunstgeschiedenis en museumbezoek. De combinatie tussen kunstoriëntatie, beeldend werk en didactiek is kenmerkend voor de opleiding Docent BKV.
 

Studiekenmerken

Start studie

 • september

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019€ 2060,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving?

Docenten met ondernemingszin

Na de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving kun je uiteraard aan de slag als docent. Maar er zijn meer mogelijkheden! Daarom besteedt de opleiding veel aandacht aan cultureel ondernemerschap. Je zoekt, creëert en maakt werk van je mogelijkheden. Je kunt als cultureel ondernemer bijvoorbeeld workshops geven in kunstcentra of het bedrijfsleven, eigen kunstprojecten opzetten of andere creatieve, ondernemende ideeën waarmaken. We laten je veel mogelijkheden zien, de richting kies je zelf!

Na je studie kun je bijvoorbeeld aan de slag als: 

 • docent Beeldende Kunst en Vormgeving
 • docent bij een kunsteducatieve instelling
 • ontwikkelaar educatieve projecten 
 • docent CKV
 • museumdocent
 • of je begint voor jezelf als cultureel ondernemer

Waar kun je aan de slag?

Na de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving kun je uiteraard aan de slag als docent. Maar er zijn meer mogelijkheden! Daarom besteedt de opleiding veel aandacht aan cultureel ondernemerschap. Je kunt als cultureel ondernemer bijvoorbeeld workshops geven in kunstencentra of het bedrijfsleven, eigen kunstprojecten opzetten of andere creatieve, ondernemende ideeën waarmaken. We laten je veel mogelijkheden zien, de richting kies je zelf. 

Hoeveel kans heb je op een baan?

71% van alle afgestudeerden van de hbo-opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving vindt binnen anderhalf jaar een baan op niveau.
 

vt_docentbkv_sfeerpanel

Benodigd diploma

Voor de opleiding Docent BKV heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • N&G;
 • N&T;
 • E&M;
 • C&M.
 • N&G;
 • N&T;
 • E&M;
 • C&M.
 • niveau 4 alle domeinen 

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Ben je 21 jaar of ouder en wil je een bacheloropleiding volgen, maar heb je (nog) geen diploma dat toegang geeft tot deze opleiding? Via een toelatingsonderzoek kun je mogelijk toch toegelaten worden tot de opleiding van jouw keuze.

Binnenkort lees je hier meer over de 21 plus toelating van NHL Stenden.

studeren_lwd

Stage lopen? Dat doe je al vanaf jaar 1!

Vanaf het eerste jaar ga je het werkveld in. Eerst vooral om te kijken en mee te doen. Uiteindelijk stap je in je rol als verantwoordelijke. Je loopt stage in de onderbouw, de bovenbouw en in het buitenschoolse werkveld. 

Waar kun je stage lopen?   

Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij:

 • Het onderwijs: vmbo, havo, vwo, mbo of speciaal onderwijs
 • Musea
 • Kunstencentra
 • Educatieve afdeling van culturele instellingen

Buitenlandstage

De opleiding heeft verschillende partnerinstellingen in het buitenland waar je een minor kunt volgen. Bijvoorbeeld bij een kunstacademie in Hong Kong, Italië, Griekenland, Turkije, Noorwegen en Ierland.

 

Studieopbouw Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

De opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV) staat bekend om de afwisseling in het studieprogramma: werken in ateliers, fotograferen op locatie, het samen maken van beeldend werk en educatief materiaal, hoorcolleges, kunstgeschiedenis en museumbezoek.

In de praktijk

Docent BKV is een praktijkgerichte studie. We leiden je op voor vier verschillende rollen: je rol als docent, als kunstenaar als onderzoeker en en als cultureel ondernemer. Je werkt daarom tijdens de opleiding veel aan praktijkprojecten. Dit doe je samen met studenten uit andere vakgebieden en externe opdrachtgevers.

Samen vorm en inhoud geven
Je werkt samen met studenten van andere opleidingen in het Noorden: Docent Theater, Communication & Multimedia Design en het Conservatorium.

Jaar 1

Het eerste jaar heeft een oriënterend karakter. Zo kom je erachter of deze opleiding iets voor je is. Je beoefent de rollen van docent, kunstenaar en cultureel ondernemer. 

Integrale leerlijn

Je werkt in jaar één aan verschillende projecten, waarin je opgedane vaardigheden en theoretische kennis toepast. Je krijgt regelmatig feedback.

Conceptuele leerlijn

Je gaat aan de slag met de theorie van de kunstgeschiedenis, onderwijskunde en pedagogiek. Elke periode wordt afgesloten met een toets of werkstuk.

Vaardigheden leerlijn

Hier leer je specifieke materialen en technieken kennen en hanteren. Je houdt je onder andere bezig met schildertechnieken, fotografie, digitale vormgeving, schetsen en ruimtelijk plastische vormgeving. De periode wordt afgesloten met een werkschouw.

Stage

Je werkt acht weken lang, twee dagen per week met leerlingen van de basisschool of de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Je werkt zelfstandiger dan in jaar één. In de verschillende projecten oefen je de rollen van kunstenaar, cultureel ondernemer en docent steeds meer in samenhang.

Integrale leerlijn

Je oefent afwisselend de rollen van kunstenaar, docent en cultureel ondernemer. De opleiding zorgt voor betekenisvolle situaties. Zo ontwikkel je educatief materiaal voor een opdrachtgever en worden de resultaten daadwerkelijk in de praktijk gebruikt. Je ontwikkelt een eigen artistieke visie.

Conceptuele leerlijn

Je volgt vakken als:

 • vakdidactiek
 • onderwijskunde
 • ontwikkelingspsychologie
 • kunst en cultuur

Vaardigheden leerlijn 

Je werkt met ambachtelijke en experimentele technieken, vaardigheden en materialen. Zo ga je filmen en digitaal bewerken, je gaat aan de slag met grafische technieken en constructieve technieken. Je werkt met materialen als textiel, hout, metaal en kunststoffen.

In de eerste helft van het jaar vervul je de rol van beeldend kunstenaar, doe je een onderwijsstage in de onderbouw, bovenbouw van het vo of loop je stage op het mbo.

Minor

In het derde jaar kies je een minor. Je kunt kiezen uit:​

 • Cultuureducatie
  Je leert aan de hand van praktijkopdrachten (in samenwerking met studenten van andere opleidingen en opdrachtgevers uit het werkveld) educatieve programma’s te ontwikkelen. Je voert onderzoek uit, maakt een ontwerp en voert je ontwerp uit.
   
 • GIST: Groeien, Innoveren, Stimuleren en Tonen
  Bij Buro Beeldwerk draait het om creatief denken en visualiseren. Je ontmoet mensen uit verschillende studierichtingen met wie je ervaringen, kennis en vaardigheden deelt. In deze minor gebruik je de methode van design thinking, een manier van ontwerpen waarbij de gebruiker een belangrijke rol speelt.

Afstuderen

In het vierde jaar doe je een onderzoek dat gekoppeld is aan je eindstage op de werkplek. Daarnaast maak je eigen artistiek werk dat je exposeert met je groep.

Beeldend werk

Vanuit onderzoek kom je tot eigen beeldend werk. Je relateert je werk aan de beeldende kunst en aan de praktijk. Je geeft een visie op je vak. Docenten van de opleiding en deskundigen uit het werkveld begeleiden en beoordelen.

Met één been in de praktijk

Hier werk je aan praktijkprojecten. Hieronder vind je een greep van projecten van de afgelopen jaren:

vt_docent_bkv_project_art_trip

Art Trip (Hoofd- en bijzaken)

Tijdens het project Hoofd- en bijzaken neem je onder andere deel aan de Art Trip. Art Trip is een dag waarop ruim 800 leerlingen van 4 havo en 4 en 5 atheneum kennis maken met diverse instellingen in Leeuwarden op het terrein van kunst en cultuur. Studenten dBKV organiseren daarvoor workshops over het portret; liefde en energie.

vt_docent_bkv_project_brussel

8e Dag/Uitwisseling Brussel (Greep uit de stad)

Het doel van het project Greep uit de stad is het maken van een beeldend artistiek werk, gemaakt voor de stad, geïnspireerd door de stad en zijn bewoners en gebruikers. De stedelijke omgeving kan de binnenstad van Leeuwarden zijn, zoals tijdens het LF2018-project de 8e dag. Maar ook wordt tijdens een uitwisseling naar Brussel gewerkt met hetzelfde thema, maar dan in een andere stedelijke context.

vt_docentbkv_project2

Exposeren in het Fries Museum (Student en podium)

In samenwerking met het Fries Museum en de Leeuwarder Courant maak je een tentoonstelling van de topwerken uit de eindexamenwerken van vmbo, havo en vwo. De tentoonstelling vindt plaats in het Fries Museum.

vt_docent_bkv_project_in_de_maak

Ontwerp je souvenirs voor het LF2018-project Sense of Place i.s.m. It Erfskip (In de maak/toegepaste vormgeving)

oor een opdrachtgever ontwerp je een een prototype van een souvenir. Hierbij hou je rekening met de wensen en eisen van de opdrachtgever, bijvoorbeeld met betrekking tot de zichtbare relatie met Fryslân (ambachten of landschap), het materiaalgebruik (duurzaam en kwalitatief), en de productie (oplage, verpakking, kost- en verkoopprijs).

Toelatingsonderzoek

Om je te kunnen inschrijven voor de opleiding Docent BKV moet je eerst een toelatingsonderzoek doen. De datum waarop je toelatingsonderzoek kunt doen, zodat je per september 2018 kunt starten is:

 • 9 april
 • 18 juni
 • 28 augustus

Meld je aan voor het Toelatingsonderzoek

Voorbereidingstraject

Om toegelaten te worden tot het kunstonderwijs moet je een toelatingsexamen doen. Bij het toelatingsonderzoek is je portfolio van groot belang. Omdat het best lastig is een portfolio samen te stellen bieden wij, onder professionele begeleiding van onze docenten en studenten, een voorbereidingstraject aan. Dit traject is niet verplicht, het toelatingsexamen wel.

Workshops

In zes workshopavonden kun je aan de slag met verschillende invalshoeken. Daarbij komen uiteenlopende technieken aan bod. Aan het einde van het voorbereidingstraject hebben de deelnemers beeldende producten gemaakt die zij kunnen inzetten voor hun portfolio en toelating tot de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. De workshopavonden vinden plaats op de volgende dagen:

 • woensdag 14 februari 2018
 • woensdag 21 februari 2018
 • woensdag 7 maart 2018
 • woensdag 14 maart 2018
 • woensdag 21 maart 2018
 • woensdag 28 maart 2018

Tijd: van 18.30 tot 21.00 uur. Kosten deelname: € 50,-

Meld je aan voor het Voorbereidingstraject

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

docent_beeldende_kunst_en_vormgeving