Master Kunsteducatie

M Kunsteducatie (joint degree), Master, deeltijd

Ben jij werkzaam in de sectoren kunst, onderwijs of welzijn en wil jij je verder ontwikkelen als professional in de kunsteducatie? En zoek je naar een opleiding die je kunt combineren met je huidige baan? Dan is de master Kunsteducatie in deeltijd iets voor jou!

 • Topopleiding volgens de Keuzegids Masters 2018
 • Maatwerk voor jouw persoonlijke situatie
 • Starten in februari of september

Wat staat je te wachten?

Ben je op zoek naar verandering in je werk? Wil je doorgroeien, bijleren of je specialiseren? De deeltijdmaster Kunsteducatie kun je eenvoudig combineren met je werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen. Heb je al een relevante vooropleiding of werkervaring, dan kun je de master misschien zelfs versneld afronden.

De studie bestaat uit 4 modules. Daarin staan de respectievelijke rollen van kunstenaar, educator en onderzoeker centraal. Tijdens de laatste module gebruik je de verworven kennis en inzichten om een persoonlijke visie te ontwikkelen op vraagstukken in de kunst en kunsteducatie.
 

Studiekenmerken

Diploma

 • Master

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Groningen

Taal

 • Nederlands

Studieduur

2 jaar

Studie dagen

De lestijd is maandag 10.00-17.00 en dinsdag 9.00-11.00 uur (alleen 1e semester)

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Jouw loopbaan

Met een masterdiploma van deze studie ben jij in staat om innovatief, onderzoekend en vakoverstijgend te denken. Je kunt niet alleen kunsteducatieve projecten ontwikkelen, maar ze ook sterk onderbouwen vanuit kunstpedagogisch perspectief. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als coördinator kunstvakken in het middelbaar onderwijs, als onderzoeker in de cultuureducatie of als cultureel ondernemer.

Onderwijsprogramma

De normale studieduur van de opleiding is 2 jaar. Elk jaar omvat 30 EC’s (studiepunten).

Het aantal lesuren voor de opleiding is gemiddeld 8 uur per week. In totaal geldt een gemiddelde studielast van 20 uur per week. Het daadwerkelijk aantal uren dat je aan zelfstudie besteedt, verschilt per persoon.

Deze masteropleiding wordt gezamenlijk uitgevoerd met de Hanzehogeschool (Academie Minerva en Prins Claus Conservatorium). Masterstudenten maken gebruik van de expertise van lectoraten uit beide hogescholen. Op het gebied van kunsttheorie en -filosofie wordt er samengewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen.

De vaste lesdag is maandag van 10.00 tot 17.00 uur. Deze lessen volg je bij Academie Minerva in Groningen. Tijdens het eerste half jaar volg je daarnaast colleges bij de Rijksuniversiteit Groningen op dinsdagochtend. Ook zijn er twee keer per jaar projecten op een zaterdag, zoals excursies en workshops.

m_kunsteducatie_sfeer

Toelatingeisen masteropleiding Kunsteducatie

De masteropleiding Kunsteducatie is een deeltijdstudie voor mensen die in de kunsteducatie werken. Voor toelating tot de opleiding heb je een bachelordiploma nodig.

Ben jij één van de onderstaande professionals? Dan kun jij je aanmelden voor deze master:

 • kunstvakdocenten met een bachelor-opleiding
 • kunstenaars die geschoold zijn op pedagogisch en didactisch gebied
 • professionals in de kunsteducatie die beschikken over aantoonbaar relevante werkervaring op bachelor-niveau.

Voorafgaand aan je inschrijving voeren we een intakegesprek, waarbij we kijken naar je vooropleiding, beroepservaring en motivatie. Ook toetsen we je vermogen tot kritische reflectie en vakoverstijgend denken. We vragen je dan om in het kort te beschrijven wat je visie op kunsteducatie is. Je kunt je hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar masterkunsteducatie@org.hanze.nl. Via dit mailadres kun je ook meer informatie opvragen. Als je je curriculum vitae mailt, plannen we graag een oriënterend gesprek met je in.

Het onderwijs kan flexibel aangeboden worden. Jij bepaalt dan zelf je studietempo door de aangeboden modules in 2 jaar, 2,5 jaar of 3 jaar te volgen. De 2,5-jarige studieroute start in februari.

 

Studieopbouw

Het onderwijs van de masteropleiding is opgedeeld in 4 modules die wij ‘werkplaatsen’ noemen. Daarin staat telkens 1 rol centraal: die van kunstenaar, educator of onderzoeker. Je wordt uitgedaagd om met jouw rol te experimenteren of van rol te wisselen. In elke werkplaats worden theorie, praktijk en onderzoek met elkaar verbonden. Je bestudeert kernteksten uit kunstfilosofie, -geschiedenis en -pedagogiek. Onderzoeks- en managementvaardigheden worden in korte workshops getraind.

Masterwerkplaatsen

Kunsttheorie en artistieke processen

In deze masterwerkplaats staan de kunstenaar en artistieke competentie centraal. Je krijgt hoorcolleges over de geschiedenis en theorie van kunsten, cultuur en media. De teksten die je tijdens de werkcolleges bestudeert zijn het vertrekpunt voor verder literatuuronderzoek en het schrijven van essays. Je verkent je eigen artistieke signatuur in presentaties en experimenten en je ontwikkelt die verder in gezamenlijke maakprocessen.

Je verdiept je in de pedagoog en kunstpedagogiek. Op basis van actuele pedagogische theorie en narratieve interviews ontwikkel je jouw eigen visie op het leren in en door de kunsten. Je ontwerpt een kunsteducatief product en presenteert dat aan het werkveld.

De derde masterwerkplaats draait om de onderzoeker. Je formuleert een eigen onderzoeksvraag en zet een onderzoek op dat een bijdrage levert aan de versterking en innovatie van het kunsteducatieve veld.

Je studeert af aan de hand van de kennis uit je masteronderzoek. Je kunt hierbij denken aan het publiceren van een vakartikel, het organiseren van een werkveldconferentie of de ontwikkeling van een nieuw kunsteducatief product. Hiervoor schakel je tussen de rollen van kunstenaar, educator en onderzoeker. Om je stevig als master te positioneren, word je in die voor jou relevante ondernemende vaardigheden getraind.

Werk en studie combineren

Bij de deeltijdopleiding Kunsteducatie zorg je voor een optimale balans tussen studie, werk en privé. Werk aan praktijkgerichte opdrachten en leer van docenten, coaches, experts uit het werkveld en studiegenoten. De opgedane kennis en vaardigheden pas je direct toe in de praktijk. Dat is pas winst!

Specialisaties

Onderwijsconcept

Met een flexibele deeltijdopleiding geef je zelf richting aan jouw studie: jij staat aan het roer! Dit betekent dat je zelf de koers, de snelheid, de tijdsduur en je eindbestemming bepaalt.

Zo ziet flexibel onderwijs eruit

 • Bepaal samen met je studiecoach jouw leerroute.
 • Volg de opleiding in je eigen tempo.
 • Studeer op verschillende manieren: face to face, via online learning én op je eigen werkplek.
 • Per module van 15 EC’s (studiepunten) krijg je een certificaat. Heb je alle certificaten? Dan behaal jij je master degree!

Vrijheid in deeltijd

Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit 6 modules. Je kunt zelf voor een deel de volgorde van de modules bepalen en in meerdere modules tegelijk werken. We stellen vast wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Zo richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

Studiecoach

Bij het flexibele deeltijdonderwijs van NHL Stenden krijg je goede begeleiding. Tijdens de hele studie word je begeleid door een coach. Samen stellen jullie een leerplan op.

 

Nieuwsgierig hoe de opleiding Kunsteducatie het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.