
Hou jij van theater en wil je dit delen met anderen? Wil jij de wereld onderzoeken en verhalen vertellen door middel van theater? Dan is Docent Theater dé opleiding die jou uitdaagt om je te ontwikkelen als docent en theatermaker.
Bij Docent Theater maak je kennis met de theaterwereld en het docentenvak. De kennis en vaardigheden die je hier op doet, pas je direct toe in uitdagende praktijkprojecten. Je leer door zelf te spelen in een voorstelling en ontwikkelt je in lesgeven door voor de klas te staan. Daarnaast regisseer je voorstellingen die je samen met je spelers ontwikkelt. Theater is een manier om de wereld te ontdekken en verhalen te verbeelden. Er is binnen de opleiding veel ruimte voor jouw eigen inbreng en unieke kwaliteiten.
Na je opleiding kun je docent worden in het voortgezet onderwijs, het mbo of het hbo. Maar met deze veelzijdige opleiding heb je nog veel meer mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:
Voor de opleiding Docent Theater heb je één van de volgende diploma’s nodig:
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
Aan de toelating voor de opleiding Docent Theater is een selectieprocedure van twee dagen verbonden. De opleiding Docent Theater van NHL Stenden biedt de selectiedagen kosteloos aan!
“De opleiding tot Docent Theater geeft mij de kans om mezelf te zijn.”
Tijdens de opleiding loop je stage in het onderwijs, maar ook in de buitenschoolse kunsteducatiesector. Daarnaast voer je ieder jaar theaterprojecten uit in het werkveld samen met professionals. Hierdoor doe je ervaring op bij allemaal verschillende bedrijven en organisaties. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.
Een paar voorbeelden:
Wil je jouw grenzen niet alleen op het podium verleggen? Kies dan voor een internationale studie-ervaring. Zo kun je bijvoorbeeld een excursie naar een theateropleiding in het buitenland doen of meegaan op internationale excursie. Liever wat langer in het buitenland? Kies dan in het derde jaar voor een minor in het buitenland of ga in het vierde jaar op een internationale stage. Onze opleiding heeft een uitgebreid internationaal netwerk waar jij gebruik van mag maken.
De opleiding Docent Theater kent die verschillende leerlijnen, die als een rode draad door de vier studiejaren lopen. De leerlijn Conceptueel gaat over de theorie. Je krijgt onder andere lessen dramaturgie, theatergeschiedenis, communicatie, cultureel ondernemerschap en onderwijskunde. Voor de leerlijn Integraal doe je opdrachten in en uit de praktijk. Bijvoorbeeld voor de opleiding zelf of een externe organisatie. En de leerlijn Vaardigheden bestaat uit praktische lessen waarin je alles leert over theater maken. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met spel, stem en beweging.
Je verdiept je in vakken als:
Je doet veel onderzoek naar de mogelijkheden die er zijn voor jou om theater over te dragen op anderen. Zo onderzoek jij je eigen grenzen als speler, speel je onder regie van andere studenten, werk je met basisschoolkinderen en maak je een documentaire over het werkveld.
Je houdt je bezig met theatervaardigheden zoals:
Je krijgt onderwijs in onder andere:
Gedurende anderhalf jaar kies je diverse praktijkopdrachten zoals: spelen onder regie van een professional, zelf regisseren, lesgeven in het middelbaar onderwijs, community theater maken of lesgeven op een jeugdtheaterschool.
Je krijgt lessen en trainingen in onder andere:
Je krijgt onderwijs in onder andere:
Gedurende anderhalf jaar kies je diverse praktijkopdrachten zoals: spelen onder regie van een professional, zelf regisseren, lesgeven in het middelbaar onderwijs, community theater maken of lesgeven op een jeugdtheaterschool.
Je krijgt lessen en trainingen in onder andere:
Het laatste half jaar kies je een minor waarmee jij je verdiept in (een onderdeel van) het theatervak, bijvoorbeeld: trainingsacteren of cultuureducatie. Je kunt ook een minor bij een andere hbo-opleiding volgen of in het buitenland.
In het vierde jaar doe je een afstudeerstage en werk je aan jouw meesterstuk: het artistiek onderzoek. Dit kan in het verlengde liggen van je minor in het derde jaar, maar kan ook een andere richting binnen het theatervak zijn. Je doet onderzoek en van daaruit ontwikkel je je eigen theaterproductie of interventie. Tijdens dit hele traject wordt je begeleid door onze docenten.
Docent Theater is een praktijkgerichte studie. We leiden je op voor verschillende rollen: docent, regisseur, trainingsacteur of cultureel ondernemer. Je werkt daarom tijdens de opleiding veel aan praktijkprojecten: met studenten van andere opleidingen en voor externe opdrachtgevers. Hieronder vind je van onze projecten:
Je ervaart als speler hoe het is om onder leiding van een professional een voorstelling te maken. Je leert wat er allemaal voor nodig is om een productie van het allereerste begin tot een goed einde te brengen. Je bent bezig met je eigen spelvaardigheden, maar leert ook hoe het is om samen te werken, feedback te geven en te krijgen en onder leiding van iemand met een specifieke regiestijl te werken.
Met wie wil ik wat en waarom maken? Deze vraag staat centraal bij het project ‘Theater met en voor een doelgroep’. In de hoofdfase kun je kiezen om een voorstelling te maken met een doelgroep die je zelf uitzoekt. Broers, pubers, senioren, zwerfjongeren, noem maar op. Je leert persoonlijke verhalen te onderzoeken en artistiek vorm te geven zodat er een bijzondere voorstelling voor publiek ontstaat. Je geeft zelf aan welke input van docenten of specialisten je nodig hebt om dit project tot een succes te maken.
Door een trainingsacteur in te zetten wordt oefenen voor cursisten of werknemers een stuk levensechter. Acteren in trainingen is echt een vak. Zo moet je als trainingsacteur in een rollenspel direct kunnen reageren op het gedrag van een cursist en na afloop goede feedback kunnen geven. In de minor leer je acteertechnieken en theaterinterventies in te zetten voor een educatief doel. Deze minor is uniek in Nederland.
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Aan de toelating voor de opleiding Docent Theater is een selectieprocedure van twee dagen verbonden. De opleiding Docent Theater van NHL Stenden Hogeschool biedt de selectiedagen kosteloos aan!
Je kunt je inschrijven voor de selectiedagen op:
Aanmelden voor de selectiedagen
Binnen een week ontvang je bericht van de opleiding. In het selectiepakket vind je opdrachten ter voorbereiding op de selectie, zoals het schrijven van een motivatiebrief, het kiezen en voorbereiden van een monoloog en een theatrale presentatie.
Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.