Master Learning and Innovation

M Learning & Innovation, Master, deeltijd

Werk je al een tijd in het onderwijs en wil je verder groeien in je vak? Lijkt het je een uitdaging om te werken aan vernieuwing en verbetering van het onderwijs binnen jouw organisatie? Kies dan voor de master Learning & Innovation. 

 • Je leert je ontwikkelen in het horizontaal organiseren en onderzoekend innoveren. 
 • Je kan van grote waarde zijn voor scholen die verantwoord en duurzaam willen veranderen.
 • De opleiding sluit aan bij de vraag naar inspirerende, professionele onderwijsvernieuwers.
 • Je combineert je studie met een baan.
 • Je haalt in twee jaar je Master Degree-diploma.

Wat staat je te wachten?

Tijdens de master Learning & Innovation leer je hoe jij veranderingen in de onderwijspraktijk voor elkaar krijgt. Hoe laat je leerlingen beter samenwerken, hoe zorg je ervoor dat docenten vaker overleggen en hoe kun jij zelf de leiding nemen op dit gebied? Je leert hoe je met behulp van onderzoek interventies veranderprojecten opzet, uitvoert en hoe je de resultaten toepast in de praktijk.  

Onderwijsvernieuwer

Je bent vanuit het horizontaal organiseren en onderzoekend innoveren gericht op het starten, onderbouwen en begeleiden van innovatieprocessen. Je creëert kennis, werkt veranderingsplannen uit en begeleidt collega's in het samen creëren van kennis. Daarnaast ben je aanspreekpunt en adviseur voor het management over onderwijsvernieuwing.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • docent met extra taken
 • teamleider
 • projectleider

Studiekenmerken

Diploma

 • Master

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

2 jaar

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten
master_deeltijd_learning_and_innovation_sfeer

Toelatingseisen Learning and Innovation

Om met de master Learning & Innovation te kunnen starten heb je een bachelordiploma nodig, plus minimaal drie jaar werkervaring in het onderwijs. Het is daarnaast belangrijk dat je een relevante werkplek van ten minste 0,5 fte hebt. Jouw onderwijspraktijk staat namelijk centraal tijdens de opleiding, zodat je direct kunt toepassen wat je leert.  

 

Je hebt minimaal drie jaar relevante werkervaring en een relevante werkplek van minimaal 0,5 fte.

Door de ML&I kan ik de praktijkervaring die ik had beter onderbouwen door gebruik te maken van onderzoek; Ik kan veranderprocessen in de school nu beter spiegelen aan best practices in de wereld.

Jan Beukelaar: Lerarenopleider en onderwijsontwerper bij het Friesland College.

Studieopbouw

De opleiding is gericht op het onderzoeken, ontwerpen en begeleiden van onderwijsinnovaties. De onderwijscontext waarin jij werkt staat hierbij centraal. Je wordt begeleid door docenten met veel ervaring op het gebied van onderzoek en consultancy in leer- en innovatieprocessen in het onderwijs. Je werkgever is opdrachtgever van de verschillende projecten tijdens je studie en verantwoordelijk voor de aansturing en facilitering hiervan.

De opleiding duurt twee jaar en wordt aangeboden op twintig vrijdagen verdeeld over het lesjaar. Je rondt je opleiding af met een eigen onderzoek vormgegeven in de masterthesis (eindscriptie) in de context van een innovatieproject in je eigen onderwijspraktijk. Gedurende de opleiding staat onderzoekend innoveren centraal. Dit betekent dat je onderzoek vormgeeft in de context van een innovatieproject in je eigen onderwijspraktijk.

Jaar 1

Onderzoek in theorie en praktijk

Het eerste jaar van de opleiding bestaat uit twee semesters: in het eerste semester staat de leercontext van jouw schoolorganisatie centraal. In het tweede semester vormt de innovatiecontext van jouw school het uitgangspunt voor de richting van je innovatie. Gedurende het hele jaar geef je invulling aan je Professionele Identiteit vanuit de kernrollen van horizontaal leider en onderzoekende professional in je eigen beroepspraktijk. Een ander belangrijk onderdeel van onderzoekend innoveren, is het opzetten en uitvoeren van een onderzoek. Je vervult vanuit de rol van onderzoekende professional een bijdrage aan het innovatieproces.

Innovatieproject en masterthesis

In het tweede jaar verbreed en verdiep je je kennis ten aanzien van Leren & Innoveren. Dit mondt uit in een innovatiestrategie en innovatieproces waar jij leiding aangeeft. Onderzoek vormt een onderdeel van dit innovatieproces, dit mondt uit in de uitvoering en rapportage. Een internationale studiereis helpt je om ervaring op te doen met een onderwijspraktijk in andere culturele omgevingen. In een Competentie Assessment aan het einde van jaar één en jaar twee wordt getoetst hoe je invulling gegeven hebt aan de rollen Horizontaal Leider en Onderzoekende Professional in de praktijk.

Specialisaties

Onderwijsconcept

Nieuwsgierig hoe de opleiding Master Learning and Innovation het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.