Jacco Reitsma

Afbeelding
ervaringsverhaal-jacco-reitsma.jpg
“Soms moet je het volledig anders doen om jezelf te kunnen zijn”
Jacco Reitsma
Deeltijdstudent Leraar Nederlands

Jacco Reitsma (38) hing zijn baan in de pensioenwereld aan de wilgen en volgde zijn droom door de deeltijdopleiding Leraar Nederlands te volgen. Ondertussen staat hij al vier jaar voor de klas.

Van zijn studie Economie tot aan zijn baan in de pensioenen, Jacco Reitsma heeft de wind in de rug. Tot in 2008 het noodlot toeslaat en zijn dochtertje komt te overlijden. “Dan staat je wereld op zijn kop. Je wordt je ineens veel meer bewust van alles. Wat wil ik nou eigenlijk in het leven? Mijn toenmalige werkgever Achmea heeft mij daar enorm in ondersteund. Samen zijn we gaan kijken waar mijn drijfveren liggen.”

Keerpunt

“Als relatiebeheerder ben je vooral bezig met cijfers, maar ik merkte al gauw dat mijn liefde voor letters veel groter is. Ik begon met het geven van schrijfcursussen aan collega’s, zodat ze wollige pensioenmaterie konden ombuigen naar leesbare teksten. Vanuit die coachende rol werd ik gevraagd om gastlessen te geven aan studenten over pensioenen. Dat vond ik fantastisch. Ik vroeg mezelf af: ligt daar dan mijn hart? Op dat moment kon ik er de vinger nog niet op leggen. Het keerpunt kwam een aantal jaren later, op een doodgewone vrijdagmiddag. Ik voelde me zo ontzettend gelukkig en vroeg me af hoe dat kwam. Al gauw kwam ik tot de conclusie dat ik die hele week alleen maar dingen had gedaan die me energie geven: gastlessen geven op een basisschool en ROC én schrijfcursussen geven. Toen zei ik tegen mezelf: “Ik moet voor een groep staan. Ik wil mensen taalvaardiger maken. Ik word docent Nederlands.”

“Ineens sta je in een lokaal met zestig ogen op je gericht.”

Een klas vol pubers

En waar Jacco de deur van de pensioenen sluit, gaat er een andere deur voor hem open; die van het klaslokaal. “Ik studeerde amper een jaartje en toen werd ik al gevraagd om te komen werken voor een school. Natuurlijk wilde ik dat, maar ik vond het ook spannend. Ineens sta je in een lokaal met zestig ogen op je gericht. Je kunt je niet verschuilen als docent. Het eerste jaar ging dan ook met vallen en opstaan. Maar de omgang met leerlingen en de dynamiek in de school maakte alles goed. Ik moest gewoon nog veel leren. Inhoudelijk had ik al best veel kennis, maar ik had nog geen idee hoe ik die kennis moest overbrengen. Gelukkig leer je dat tijdens de opleiding. Het fijne aan een deeltijdstudie is dat je studeert met mensen die allemaal wíllen leren. Ik werd enorm geïnspireerd door mijn docenten en medestudenten. Wat ik van hen leerde, kon ik meteen toepassen in de praktijk.”

Elk moment benutten

“Toen ik het studeren ging combineren met lesgeven draaide alles om handig plannen. Ik zorgde ervoor dat ik niet achter de feiten aanliep door bij te blijven met opdrachten en tentamens. En ik benutte elk ‘vrij’ moment. Zo nam ik tijdens de zwemles van mijn dochter mijn boek mee, had ik toch weer even drie kwartier die ik nuttig kon besteden. Ik liet mijn telefoon dan bewust thuis anders zat ik zo drie kwartier op social media. Die discipline die ik van mijn leerlingen vraag, moest ik dus zelf ook opbrengen. Dat is gelukt, want ondertussen heb ik mijn diploma op zak en sta ik vier jaar voor de klas."

Bij twijfel gewoon doen

“Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze om weer te gaan studeren. Soms moet je gewoon iets volledig anders doen om jezelf te kunnen zijn. Voor iedereen die twijfelt om te gaan werken en studeren: Laat je niet belemmeren door salaris, meningen van anderen of twijfel over je eigen kunnen. Als je maar een duidelijk doel voor ogen hebt. Zo wist ik al vrij vroeg dat ik docent in de bovenbouw wilde worden. Daarom ben ik in september gestart met de deeltijd master Leraar Nederlands. De master sluit heel goed aan op de bachelor, het tempo en de hoeveelheid is pittiger. Gelukkig weet ik waar ik het voor doe. Ik wil blijven leren. Ooit hoop ik voor de klas te staan als literatuurdocent.”

Ben jij geïnspireerd door Jacco?

Wil jij ook een (deeltijd) opleiding volgen om je ambities waar te maken, maar twijfel je nog of wil je meer weten? Meld je dan aan voor de online Infoavond Werken en Studeren en krijg o.a. tips van Jacco!

Meer weten