"Ik had op de basisschool standaard een tien op topografietoetsen. Waar die fascinatie voor landen vandaan komt? Ik heb geen idee. Zo'n persoon ben ik nou eenmaal. Toen ik de opleiding European Studies tegenkwam, wist ik gelijk: dit is ‘m. Ik heb nog heel eventjes getwijfeld toen ik ontdekte dat dit een Engelstalige opleiding is, want mijn cijfers op Engels op de middelbare school was maar gewoon gemiddeld. Tijdens de open dag hier in Leeuwarden verzekerde een student me dat Engels enorm meevalt. Toen was ik om."
Tien culturen in één klas
"Vanaf de eerste dag is Engels de voertaal. Dat moet ook wel want ik zit met studenten uit Slowakije, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Roemenië en zelfs Pakistan en Afghanistan in de klas. Die mix aan verschillende nationaliteiten zorgt voor een heel fijne energie. Zeker bij een vak als 'Communicating between cultures' waarbij we inzoomen op cultuurverschillen, is het gaaf wanneer iedereen over z'n eigen land, tradities en gewoonten vertelt. Dan komt de lesstof echt tot leven."
Alles in één keer gehaald
"Het leukste aan de opleiding vind ik de grote variatie aan vakken. Van vakken als Lobbying & Strategy tot economie en rechten. De vakken wisselen elkaar in rap tempo af, waardoor je continu weer iets nieuws leert. Tot nu toe heb ik al mijn toetsen in één keer gehaald. Dat komt vooral omdat ik bijna alles wat ik leer super interessant vind. Inmiddels lees ik net zo gemakkelijk Engelse teksten als Nederlandse boeken. Maar dat was in het begin wel anders, moet ik toegeven."
Een paniek-momentje
"Ik herinner me nog die allereerste schoolweek. We begonnen met het vak European Institutions, waarin we ontdekten hoe de EU in elkaar steekt. Voor onze eerste les moesten we een stuk uit een Engelstalig boek lezen. Ik weet nog precies het moment dat ik het boek opensloeg. Ik begreep niets van al die Engelse woorden en termen. De twijfel sloeg enorm toe, zeker omdat ik dacht dat ik al die voorkennis over de EU al had moeten hebben. Maar in de les bleek dat vrijwel niemand er iets van begrepen had. En toen de docent het uitlegde, dacht ik: 'Oooh, bedoelen ze dat!' Maar dat was wel eventjes een paniek-momentje, ja."
Steentje bijdragen
"Waar ik mezelf in de toekomst zie? Mijn plan is om na mijn hbo nog een universitaire master te doen. Ik zit te denken aan de master International Humanitarian Action, waarbij je inzoomt op humanitaire hulp in conflict-, oorlogs- of rampgebieden. Mijn wens is om uiteindelijk aan de slag te gaan bij een internationale non-profit organisatie, zoals een mensenrechtenorganisatie of milieuorganisatie. In ieder geval een baan waarmee ik mijn steentje kan bijdragen aan een betere wereld. Ik realiseer me hoeveel mazzel ik heb gehad dat ik hier in Nederland ben geboren. Vanuit die voorrechtspositie vind ik het mijn plicht om te proberen ook het leven van andere mensen te verbeteren."