Jan van der West

Afbeelding
Jan van der West ad hrm
“De dagen vliegen voorbij en ik doe nu iets wat ik écht leuk vind”
Jan van der West
Alumnus Ad Human Resource Management

Jan heeft de voltijd opleiding Associate degree Human Resource Management (HRM) gestudeerd. Hij liep zijn afstudeerstage bij Stertil en werkt er nu als HR Functionaris & Opleidingscoördinator. Stertil is een internationaal bedrijf die producten ontwikkelt, produceert en verkoopt op het gebied van garagehefbruggen en laad- en losoplossingen.  

Binnen twee jaar een hbo diploma  


“Na jaren van niet weten wat ik echt wilde, kwam ik uiteindelijk toch uit bij HRM. Ik ben echt een sociaal dier en vind management en organisatie heel erg interessant. HRM is daar een perfecte combinatie van. In mijn studietijd vond ik de vakken bedrijfseconomie en psychologie het meest interessant. Eigenlijk alle vakken waren leuk, alleen keek ik best wel op tegen (de droge stof van) arbeidsrecht, maar dat viel uiteindelijk harstikke mee. Ik kom dit nu ook veel tegen in mijn werk, als het bijvoorbeeld gaat om cao’s, wet- en regelgeving en rechten van personeel. Ik heb het gevoel gehad dat ik in korte tijd werd klaargestoomd voor het echte werkleven. Je loopt namelijk direct in het eerste jaar stage, dat is prettig, omdat je zo direct de theorie in de praktijk kunt brengen. In het tweede jaar werkte ik met klasgenoten aan verschillende HRM-vraagstukken van bedrijven, zoals: Van der Valk Hotels & Restaurants in Drachten. Door deze projecten ging ik met een goed gevoel mijn laatste stage in, bij Stertil.” 
 

Het echte werk 

“Bij Stertil mocht ik direct aan de slag met een HRM vraagstuk. Ik mocht namelijk werken aan het onboardingsproces van nieuwe medewerkers. Samen met collega’s heb ik hiervoor een online introductieprogramma ontwikkeld waarvan we nu nog steeds gebruik maken. Dat geeft echt een goed gevoel. Toen ik bijna klaar was met mijn stage beviel het van beide kanten zo goed, dat ze me vroegen of ik niet wou blijven, maar dan voor het echte werk. Die kans greep ik natuurlijk met beide handen aan! Ik werk samen met een HR-manager en een HR-adviseur. We hebben daarbij ons eigen specialiteiten, de HR-adviseur richt zich bijvoorbeeld op verzuim en ik focus me op het opleiden van de medewerkers. Hiermee zorg ik ervoor dat de medewerkers van Stertil zich blijven ontwikkelen door trainingen en cursussen te faciliteren.”  
 

Belangrijkste in het werk

“Ik vind het in mijn werk vooral belangrijk dat onze medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. Dat iedereen gezond en met plezier bij ons werkt, maar ook juist daarna fit van hun pensioen kunnen genieten. Hoe vaak hoor je niet dat mensen eindelijk met hun pensioen gaan, maar daar niet goed van kunnen genieten? Dat zou nooit de bedoeling mogen zijn. In mijn functie ben ik bezig met het ondersteunen en adviseren van managers en leidinggevenden en werk ik samen met onderwijsinstellingen voor het opleiden en ontwikkelen van medewerkers bij Stertil. Samen met managers zoek ik binnen het bedrijf ook naar nieuw talent, die moeten we benutten. We geven personeel de mogelijkheid om door te groeien en zich te ontwikkelen binnen het bedrijf.” 

Van twijfel naar 100% zeker weten 

“Helemaal aan het begin van de studie wist ik nog niet zeker of HRM wel de juiste keuze was, maar inmiddels ben ik hier heel erg zeker van. De combinatie van het sociale aspect en het bedrijfsleven maakt dat ik hier als Talent Coach goed om mijn plek zit.” 


“Twijfel je nog over je studiekeuze? Maak dan in ieder geval de studiekeuzetest en ga je zo breed mogelijk verdiepen in de studies die hieruit komen. Ga ook bij jezelf na waar je energie uit haalt en waar je kwaliteiten liggen. Tot slot heeft het bezoeken van de Open Dag en het in gesprek gaan met mensen die de opleiding al volgen of dit werk al doen, mij ook enorm geholpen.”