Jeanette Voogt

Afbeelding
ervaringsverhaal-Jeanette-Voogt
“Door de wijze van lesgeven blijf je als docent altijd in de ontwikkelstand”
Jeanette Voogt
Opleidingsdocent Rekenen en Wiskunde

Jeanette Voogt (43 jaar) ruilde het drukke en dynamische Amsterdam in voor rust en groen in haar geboorteprovincie Friesland. Na jaren werken in onze hoofdstad koos ze ervoor om met een rugzak aan ervaring terug te gaan naar het hoge Noorden. Nu werkt ze bij NHL Stenden als opleidingsdocent Rekenen en Wiskunde bij de Pabo (Leraar Basisonderwijs) in Groningen. 

“Mijn loopbaan begon toen ik jaren geleden zelf de Pabo afrondde aan NHL Stenden in Leeuwarden. Daarna heb ik onderwijskunde gestudeerd in Amsterdam. Toen ik dit beide had afgerond kwam ik terecht in de advieswereld. Ik heb veel trainingen gegeven en werkte als coach in de praktijk. Ik deed observaties van klassen, begeleidde scholingstrajecten en organiseerde studiedagen. Later werd ik adjunct-directeur van een basisschool. Toch merkte ik dat ik het onderwijs in de praktijk het meest interessant vond. Leidinggeven is heel erg leuk, maar ik merkte ook dat er nog veel te doen is in het onderwijs. Door middel van mijn lessen kan ik mijn studenten daar nu in meenemen. Zo leer ik ze hoe het is om in een team te werken en wat het juf- en meesterschap inhoudt. Ik kijk vanuit mijn ervaring naar wat zij nodig hebben om goed in de praktijk te kunnen meedraaien. Van beoordelende functie ging ik naar een begeleidende functie en dat is echt ontzettend leuk en leerzaam.”

Kansen en mogelijkheden 

“Het werken bij NHL Stenden brengt veel mogelijkheden met zich mee. Er zijn ontzettend veel kansen om je door te ontwikkelen en er is ruimte om je eigen creativiteit kwijt te kunnen. Als je graag wil en je jezelf goed op de kaart zet, zijn er veel mogelijkheden. De leerwijze is door de jaren heen ontzettend veranderd in vergelijking met hoe het was toen ik de Pabo deed bij NHL Stenden. Zo brengt het onderwijsconcept Design Based Education een heel andere manier van lesgeven met zich mee. Ik vind het heel interessant om dit in de praktijk te zien en om daar deel van uit te maken.”

Behulpzame collega’s  

“Mijn collega’s zijn heel behulpzaam en bereidwillig. Vaak delen we onze PowerPoints met elkaar. Zo leren we ook weer van elkaar en weten we onze lessen naar een hoger plan te tillen. Dat is echt te gek! Elke les moet anders zijn. En door die afwisseling op te zoeken, haal ik er ontzettend veel plezier uit.” 

De bijzondere manier van lesgeven 

“De manier van lesgeven is wat werken als docent bij NHL Stenden zo bijzonder maakt. Je bent niet een docent die alleen maar voor de klas staat, maar je bent er echt om de studenten te begeleiden bij hun eigen leerproces. Ook als docent word je door deze wijze van lesgeven gedwongen om altijd in de ontwikkelstand te blijven. Ik probeer elke les weer te bedenken wat studenten in hun rugzak nodig hebben om de aansluiting in de praktijk zo goed mogelijk te krijgen. Welke kennis en vaardigheden hebben zij nodig? Het mooie is dat we ook veel contact hebben met de praktijk. Zo werken studenten al met bedrijven die hun latere werkomgeving zouden kunnen zijn. Dit maakt het heel uniek en zorgt voor een kleinere kloof tussen praktijk en opleiding. De leukste momenten zijn toch wel wanneer je merkt dat de werkvorm die je hebt bedacht ook echt werkt. Dat de beoogde interactie zorgt voor mooie reflectiemomenten op het eigen handelen van studenten. Dát maakt het docentschap zo leuk!”