Jeffrey Adema

Afbeelding
Jeffrey Adema
“Je leert goed naar je klant en eigen onderneming te kijken”
Jeffrey Adema
Student Finance & Control

Jeffrey Adema (29) zit in het eerste jaar van de duale Ad Finance & Control. Ondertussen werkt hij bij Verheul Groep op de schadeafdeling en past hij inzichten die hij tijdens de studie opdoet, direct toe in de praktijk. Hij koos deze opleiding, zodat hij straks -naast particulieren- ook bedrijven kan ondersteunen bij schadeafhandeling. Daar zit voor hem de uitdaging in. Met nog een jaar te gaan, vertelt hij wat de studie hem al bracht en nog gaat brengen. 

Particuliere schadeafhandeling 

“Onderdeel van mijn huidige werk is mensen te woord staan die schade hebben geleden. Dat kan van alles zijn; van schuttingen die door de storm zijn weggewaaid tot een afgebrande camper. Voor particulieren dus, maar het lijkt me mooi om straks ook zakelijke verzekeringen te doen. Dat is nog net wat uitdagender. Om dat werk te doen, heb je juridische kennis nodig en moet je begrijpen waarom een bedrijf bepaalde keuzes maakt en ze hierbij adviseren. Daarom heb ik voor deze opleiding gekozen.” 

De opleiding denk mee 

“De opleiding is gestructureerd en toch divers. Tijdens de opleiding leer je goed naar de klant te kijken en naar je eigen onderneming. Je begint niet met het eindproduct, maar denkt na over wat voor klanten je hebt en wat jouw bedrijf ze kan bieden. Bij NHL Stenden denken ze mee over hoe een opdracht van toepassing is op jouw situatie. We hadden bijvoorbeeld een module over kostprijs en bij ons op het werk hebben we geen inkoop of voorraden. Een aantal andere studenten had dit probleem ook en door met docenten te overleggen, kwamen we op een manier waarop we de opdracht van een andere kant konden bekijken. Die flexibiliteit is erg prettig.” 

Praktisch toepasbaar 

“Momenteel zijn we bezig met de juridische kant en dat kon ik meteen gebruiken in mijn werk. Laatst had ik namelijk een schadegeval in een appartement. Het is dus zo dat je de schade niet zomaar kunt laten repareren; daar moet de Vereniging van Eigenaren akkoord op geven. Dankzij de opleiding wist ik dit al. Nog een voorbeeld: schade aan een woonhuis waar een hypothecaire lening op rust met een opstalverzekering. Keer je de verzekering dan uit aan de houder van het pand of aan de bank? Dat soort dingen moet je weten, anders kan het juridische consequenties hebben. En dat leren we tijdens de opleiding.” 

Pittig tempo 

“Het is goed te doen, maar de snelheid van de opleiding heeft me ook verrast. Het is een pittig tempo, dus als je er even niet uitkomt, moet je op tijd naar een docent stappen. Zij helpen je graag op gang. Ook het contact met de medestudenten levert meer op dan ik dacht. Groepsopdrachten gaan goed en iedereen levert input. Vervolgens bespreek je met elkaar hoe je het hebt gedaan en hoe iedereen het heeft geïnterpreteerd. Je ziet elkaar niet zoveel, dus je moet er wel zelf wat voor doen.” 

Leercultuur op het werk 

“Het is prettig wanneer je werkgever je stimuleert om verder te studeren. Uiteindelijk heeft het bedrijf er ook veel aan natuurlijk. Ik zit nu op een plek met veel opleidingsmogelijkheden om door te groeien. Daar ben ik heel blij mee, want zo blijft het werk leuk. Het hoort denk ik ook bij onze cultuur, want collega’s doen ook regelmatig een opleiding. Je kunt dus niet achterblijven en daarmee houden we elkaar scherp.”