Jens Stoetman

Afbeelding
Jens IVK dt
“De combinatie van de studie en mijn werk als wijkagent zie ik als groot voordeel.”
Jens Stoetman
deeltijdstudent Integrale Veiligheidskunde

Jens Stoetman is al zeven jaar werkzaam als wijkagent in Assen. Nu hij al zoveel ervaring in het vak heeft opgedaan is hij toe om zijn kennis te verbreden en besloot om naast zijn huidige baan te starten met de deeltijdopleiding Integrale Veiligheidskunde.

Tijdmanagement

Tijdens zijn hbo-studie Vastgoed en Makelaardij realiseerde Jens zich dat hij een ander pad wilde bewandelen: werken bij de politie, net als zijn moeder. “Ik heb de studie meteen stopgezet en ben toen naar de politieacademie gegaan. Na veertien jaar in het politievak wilde ik mijn kennis graag gaan verbreden. Van een aantal collega’s had ik gehoord dat de studie Integrale Veiligheidskunde goed aansluit bij ons vakgebied, en deze ook nog eens te volgen is in Assen én Leeuwarden. Ik had net een bouwval gekocht en daarnaast had ik mijn gezin en een fulltimebaan. Maar ik dacht als ik het wil, dan doe ik het nu. En het mooie aan de deeltijdstudie is dat het goed te combineren is, als je alles maar goed plant.”  

Handelen in crisissituaties

“Elke werkdag als wijkagent is een nieuw avontuur, want je weet voorafgaand aan je werkdag nooit wat er staat te gebeuren. We hebben veel te maken met crisissituaties. Op elk moment van de dag kunnen we worden opgeroepen voor bijvoorbeeld een aanrijding of een grote brand. Daarom kijk ik uit naar de crisissimulaties die we in het tweede jaar van de opleiding gaan oefenen. Je gaat dan met een groep medestudenten aan de slag met een case waarin je een crisissituatie nabootst.”

Integraal denken

“Wat ik zo ontzettend leuk vind aan mijn werk als wijkagent, is de integrale aanpak ervan. Dat is ook waarom de opleiding Integrale Veiligheidskunde hier zo goed op aansluit. Alles wat ik doe, gebeurt in nauwe samenwerking met diverse ketenpartners, zoals de GGZ, de gemeente en sociale wijkteams. Tijdens de opleiding leer je deze partners steeds beter kennen door bijvoorbeeld het project Overheid en Veiligheid of vakken zoals Politicologie en Staatskunde. Dit verruimt je perspectief en laat zien dat ik als wijkagent niet als enige verantwoordelijk ben voor het oplossen van problemen in de wijk. Een concreet voorbeeld is de drugsproblematiek die in de wijk speelt. Samen met de ketenpartners onderzoeken we hoe we dit probleem effectief kunnen aanpakken en oplossen."

Nieuwe inzichten

“De combinatie van werken en studeren zie ik als een groot voordeel. Ik doe niet alleen theoretische kennis vanuit de studie op, maar ik overdenk ook situaties die ik in mijn werk tegenkom en hoe ik die in de toekomst beter kan aanpakken. Onlangs hadden we bijvoorbeeld een grote fouilleeractie, waarbij ik als coördinator samenwerkte met 15 collega’s om de actie uit te voeren. Na afloop volgt er altijd een debriefing waarin we bespreken wat wel of niet goed ging en hoe we het de volgende keer anders aan kunnen pakken. Deze case kan ik vervolgens weer meenemen in mijn studieopdrachten.”

Verdere stappen in de carrière

“Na het afronden van deze studie hoop ik verdere stappen in mijn carrière bij de politie te zetten, want één ding is zeker: deze opleiding biedt talloze mogelijkheden!"
 

De deeltijdopleiding Integrale Veiligheidskunde is onderdeel van de Thorbecke Academie en kun je volgen op onze vestigingen in Assen en Leeuwarden. Ben je nieuwsgierig of deze opleiding ook wat voor jou is? Neem dan contact met ons op!