Integrale Veiligheidskunde

B Safety and Security Management, Bachelor, deeltijd

Werk je in de safety en security-branche en wil je je verder ontwikkelen? Of ambieer je een nieuwe functie als veiligheidsprofessional? Kies dan voor de deeltijdopleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK) en word expert in een dynamisch vakgebied dat niet ophoudt bij gemeente- of landsgrenzen.

 • Praktijkgerichte studie met veel opdrachten uit het werkveld.
 • Leer alles over actuele veiligheidsthema’s.
 • Specialiseer je in bijvoorbeeld cybersafety of human factors.
 • Professionele docenten met ervaring uit de praktijk.
 • Bedenk innovatieve oplossingen, bijvoorbeeld met serious gaming

Tijdens de opleiding leer je alles over veiligheid: van de beleidsmatige kant tot het voorkomen van cybercrime. En omdat veiligheid zoveel kanten van onze samenleving raakt, is het belangrijk dat je daarnaast ook een brede blik ontwikkelt. Daarom verdiep je je niet alleen in veiligheidskunde, maar ontwikkel je bijvoorbeeld ook kennis op het gebied van bestuursrecht, onderzoek en psychologie. Doordat je veel projecten doet voor opdrachtgevers uit het werkveld, pas je de kennis die je opdoet meteen toe.

Het leertraject van de deeltijdopleiding Integrale Veiligheidskunde wordt afgestemd op jouw ervaring en behoefte. Hierdoor is de opleiding goed te combineren met jouw werk en privésituatie!

Ben zelf al werkzaam zijn in het werkveld? Dan kun je voor een deel ook hun eigen werkzaamheden inzetten om aan de opdrachten te werken. Je studiecoach ondersteunt je hierbij.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021€ 2143,-
Bekijk alle kosten

Werk je al in het veiligheidsdomein? Dan is de studie een uitgelezen kans om je expertise te vergroten en door te groeien naar een nieuwe functie. Werk je nog niet in dit domein? Dan kun je na je studie veel kanten op, zowel voor de overheid als voor het bedrijfsleven. Voorbeelden van functies zijn:

 • Cybersafety expert: helpt bedrijven en organisaties zich te beschermen tegen digitale dreigingen.
 • Veiligheidscoördinator: is verantwoordelijk voor het volledige veiligheidsmanagement binnen een organisatie.
 • Crisismanager: doet er alles aan om een crisis te voorkomen en heeft de lead wanneer er een crisis plaatsvindt.
 • Adviseur integrale veiligheid: adviseert organisaties en bedrijven over allerlei veiligheidaspecten.
 • Coördinator evenementenbeveiliging: zorgt ervoor dat (grote) evenementen goed verlopen en als veilig worden ervaren.

Toelatingseisen

Havo

Alle profielen

Alle profielen

Niveau 4

Het onderwijsprogramma van Integrale Veiligheidskunde bestaat uit modules. Voor iedere behaalde module ontvang je 30 EC’s (studiepunten). In totaal moet je 240 EC’s halen voor een diploma. Het tempo en de volgorde waarin je deze modules doorloopt, bepaal je voor een groot deel zelf. Jouw studiecoach ondersteunt je hierbij.

We waarderen wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Zo geef je zelf vorm aan jouw studie, die past bij jouw ontwikkeling en ambities.

Opbouw studie

Door de digitalisering heeft cybercrime een toevlucht genomen. Er ontstaan nieuwe netwerken maar ook nieuwe mogelijkheden om onveiligheid aan te pakken. Dit soort actuele thema’s komen in het hele opleidingsprogramma terug.

De opleiding is opgedeeld in drie niveaus: basic, intermediate en advanced. Al deze niveaus zijn opgedeeld in modules van 30 studiepunten (EC). Iedere module behandelt een specifiek thema en de theorie die daarbij hoort. Deze kennis pas je direct toe in de praktijk. Welke module je ook volgt: je leert door te doen. Ontdek hieronder de inhoud van de verschillende modules.

Basic niveau

Module Overheid en veiligheid (30 EC)
Deze module is jouw introductie tot het vakgebied veiligheidskunde. Je oriënteert je op de rol van de publieke sector (zoals de overheid) op het gebied van veiligheidszorg. Daarnaast ga je aan de slag met thema’s als veiligheidsvelden, coördinatiestructuren, politiek en beleid.

Module Bedrijf en veiligheid (30 EC)
Tijdens deze module ontdek je de rol van veiligheid in het bedrijfsleven. Je maakt een verdiepingsslag op het gebied van veiligheidskunde. Daarnaast leer je van alles over thema’s als arbeidsveiligheid, managementsystemen en risicoanalyses.

Minor (30 EC)
Je kiest een minor die aansluit bij het thema waar jij straks specialist in wilt worden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor onze twee unieke specialisaties: Cybersafety en Human Factors.

Afstudeerstage (30 EC)
Je doet een afstudeerstage bij een organisatie waarvoor jij je ook je afstudeerscriptie schrijft. De precieze opdracht verschil per opdrachtgever, maar sluit altijd aan bij een actueel vraagstuk vanuit de organisatie.

Specialisaties

Onderwijsconcept

Je leert veiligheidsproblemen te analyseren vanuit de hele veiligheidsketen en neemt daarbij verschillende perspectieven in bijvoorbeeld die van de burger, van de bestuurder of van een collega-veiligheidspartner. Daarnaast leert je ook om veiligheidsvraagstukken ontwerpgericht te benaderen. Bij ons onderwijsconcept Design Based Education hoort ook het experimenteren en het zoeken naar innovatieve oplossingen. De opleiding wordt verzorgd door professionals met ervaring uit de praktijk.