Sanne de Vrieze

Afbeelding
IVK Sanne deeltijd
“Na een paar weken viel alles op zijn plek en toen dacht ik: ja, dit is echt iets voor mij!”
Sanne de Vrieze
deeltijdstudent Integrale Veiligheidskunde

Sanne de Vrieze werkt al zes jaar als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) in Emmen. In september vorig jaar besloot ze naast haar huidige baan te starten met de deeltijdopleiding Integrale Veiligheidskunde, met als doel een carrièrestap te maken binnen de gemeente Emmen en door te groeien naar de functie Adviseur Openbare Orde en Veiligheid.

Een goede combinatie

Zes jaar geleden rondde Sanne haar mbo-opleiding handhaver, toezicht en veiligheid (HTV) af en ging ze direct aan de slag als boa in Emmen. “Hoewel ik het werk als boa heel erg leuk vind zou ik graag door willen groeien naar de functie Adviseur Openbare Orde en Veiligheid. In die functie geef je de wethouder advies over diverse veiligheidsvraagstukken zoals evenementen, demonstraties dak- en thuislozen. Het hebben van een hbo-diploma is een vereiste voor deze functie. Vol overtuiging heb ik daarom besloten in te gaan op het aanbod om een opleiding te volgen via mijn werkgever. De opleiding sluit perfect aan bij mijn huidige werkzaamheden: je leert risico’s in te schatten, integraal te denken en samen te werken met verschillende partijen. Het is niet alleen een waardevolle aanvulling op mijn professionele vaardigheden, maar de opleiding is ook goed te combineren met mijn gezin thuis.” 

Een andere blik op de situatie

“Bij de start van de opleiding werd ik overweldigd door de hoeveelheid informatie die op me afkwam. Het duurde even, maar na enkele weken vielen alle puzzelstukjes op hun plek en besefte ik: dit is echt wat voor mij! De docenten zijn niet alleen behulpzaam, maar weten je ook uit te dagen om diep na te denken. Dat is natuurlijk hun rol, maar hier gaan ze verder door je een andere kijk op situaties te laten ontwikkelen. Eén keer per week gaan we aan de slag in een werkatelier, een moment waarop de passie voor ons vak echt tot leven komt. In groepen gaan we intensief aan de slag met projecten, waarbij docenten tussendoor inspirerende colleges geven. Wat het extra bijzonder maakt, is dat je een projectgroep zit met diverse professionals uit het werkveld, zoals een brandweerman of politie. Samen kijken we naar situaties vanuit verschillende perspectieven: vanuit de burger, en ik vanuit mijn rol als boa. Dit levert niet alleen een schat aan kennis op, maar maakt het leerproces ook persoonlijk en boeiend. Juist in deze samenwerking leer ik ontzettend veel en dat maakt de opleiding zo waardevol."

Thema’s als witwassen en drugshandel

“Ieder jaar organiseert onze opleiding een betekenisvolle themaweek. Dit keer stond alles in het teken van ondermijning. De week nam ons mee naar de schaduwzijde van de samenleving, met thema's als witwassen en drugshandel uit de criminele onderwereld. Dit is een hot topic in de veiligheidswereld. We zijn zelf binnen de gemeente Emmen ook bezig met dit thema, dus die overlap met school en de praktijk was extra interessant. Het hoogtepunt van de week was het symposium, waarbij allerlei ketenpartners van de opleiding aansloten, waaronder de politie, FIOD en de belastingdienst. Deze themaweek heeft niet alleen onze kennis vergroot, maar heeft ook de relevantie van onze opleiding onderstreept door een directe link te leggen met actuele uitdagingen binnen de veiligheidswereld."


De deeltijdopleiding Integrale Veiligheidskunde is onderdeel van de Thorbecke Academie en kun je volgen op onze vestigingen in Assen en Leeuwarden. Ben je nieuwsgierig of deze opleiding ook wat voor jou is? Neem dan contact met ons op!