Jitske Draijer

Afbeelding
ervaringsverhaal-jitske-draijer.jpg
“De energie die muziek een ander kan geven, dat maakt mij nieuwsgierig”
Jitske Draijer
Alumnus Vaktherapie

Jitske Draijer, alumnus Vaktherapie verkort, heeft van haar passie haar werk gemaakt. Na haar opleiding aan het conservatorium richting Zang Lichte Muziek, is ze naast haar werk als zangpedagoog gaan werken in de zorg. In dit werk stelde ze zich de vraag: ‘waaróm werkt muziek zo goed, bij bijvoorbeeld het creëren van alertheid bij kinderen met ernstige verstandelijke beperking?’ Jitske wilde er meer van weten en besloot verder te studeren.

“Tijdens mijn studie aan het conservatorium kwam ik tot de ontdekking; ik wil niet alleen zingen. Ik wil meer met muziek en mijn stem doen. Voor een groot publiek staan is mooi, maar haalt het niet bij de voldoening die ik ervaar wanneer ik met cliënten werk. Ik werk ondertussen al jaren in de verstandelijke gehandicaptenzorg waarbij ik muziek inzet en stelde mezelf vaak de vraag ‘hoe komt het dat een cliënt met autisme die veel hinder van prikkels heeft, toch helemaal rustig wordt van muziek? Daarnaast is een diploma en registratie belangrijk en dat had ik niet. Daarom ben ik een paar jaar geleden de Bachelor Vaktherapie verkort (richting Muziek) gaan volgen en daar heb ik nog geen minuut spijt gehad.”

De inzet van muziektherapie

“Sinds 2003 werk ik in de zorg met mensen met ernstige verstandelijke beperkingen, autisme en/of gedragsproblematiek. Na mijn opleiding ben ik als Neurologisch muziektherapeut bij Philadelphia Zorg gaan werken. Al jaren vond ik het fascinerend om meer te leren over de werking van muziek en met de verkorte opleiding Muziektherapie heb ik mij daar nog meer in verdiept. Daarnaast ben ik mij de afgelopen jaren onder andere gaan ontwikkelen op het gebied van prikkelverwerking. Met de kennis van muziek en prikkelverwerking ben ik De Beweegliedjes (www.debeweegliedjes.nl) gaan ontwikkelen. Een muziekwerkwijze voor kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsleeftijd vanaf 6 maanden tot 4 jaar. Deze liedjes helpen bij dagelijkse situaties, bijvoorbeeld bij kinderen met autisme. De liedjes zorgen voor meer alertheid, wat een voorwaarde is om te komen tot beleving en spel en een belangrijke voorwaarde voor verdere ontwikkeling. Deze muziekwerkwijze was al in ontwikkeling voordat ik ging studeren. In het kader van opdrachten als productontwikkeling en onderzoek kon ik hier ook tijdens de opleiding mee verder. Die ontwikkelingen liepen voor mij toen parallel. De opleiding heeft zeker gemaakt dat ik De Beweegliedjes met meer gedegen kennis heb kunnen ontwikkelen.”

Nieuwsgierig

“Ik blijf nieuwsgierig naar hoe muziek en prikkelverwerking werkt. Bij muziek is al veel bekend over hoe muziek in het brein werkt, maar ook veel nog niet. Ditzelfde geldt voor prikkelverwerking. En dat maakt dat ik nieuwsgierig blijf. Er wordt binnen de opleiding veel met onderzoek gedaan en daar zag ik voordat ik aan deze studie begon wel tegenop. Echter, na het afronden van de opleiding en ook mijn afstudeeronderzoek ben ik nog steeds heel blij dat ik deze opleiding heb gedaan. Ik werd als muzikant uitgedaagd en leerde als muziektherapeut kennis wetenschappelijker inzetten. Die kans geeft deze opleiding volop.”

Meer weten over deze opleiding. Bekijk dan de opleidingspagina Vaktherapie.