
Werk je in de hulpverlening en wil je jouw creativiteit professioneel inzetten? Of heb je een creatief vak en wil je je talent gebruiken om mensen te helpen? Kies dan voor de verkorte opleiding Vaktherapie!
Bij de opleiding Vaktherapie gaat het om de integratie van ‘kunst’ en ‘kunde’. Die twee moeten samenkomen. Daarom besteedt de opleiding veel aandacht aan methodiek, beeldende lessen en muzieklessen en thema’s op het gebied van mens- en maatschappij (zoals psychologie). Daarnaast is er volop aandacht voor persoonlijke groei en reflectie. De lesdag op maandag is van 10:00 - 19:00 uur.
Als vaktherapeut heb je te maken met cliënten die vaak moeilijk praten over hun problemen. Jij helpt hen om zichzelf uit te drukken door middel van kunst. Je komt verschillende problematieken tegen: vrouwen met anorexia, oorlogsslachtoffers, ouderen met een depressie en kinderen met autisme, maar ook gevangenen of mensen met een burn-out.
Met het hbo-diploma Vaktherapie op zak kun je als zelfstandig vaktherapeut een eigen praktijk starten. Je kunt ook aan de slag in bijvoorbeeld een psychologenpraktijk, het speciaal onderwijs, de geestelijke gezondheidszorg, instellingen voor verstandelijk gehandicapten of dagverblijven voor ouderen. Vaktherapeuten worden ook ingezet om advies te geven bij veranderings- en ontwikkelingsprocessen bij bedrijven.
Voor de verkorte opleiding Vaktherapie heb je relevante, actuele en aantoonbare ervaring met beeldende lessen en muzieklessen. (tenminste 150 uur) nodig. Verder moet je aan de volgende eisen voldoen:
De selectieprocedure bestaat uit drie onderdelen. Deze onderdelen worden beoordeeld door twee docenten. Zij bekijken of je je voldoende in de beeldende lessen en muzieklessen kunt uiten en hierover kunt reflecteren. De onderdelen zijn:
Binnen twee weken na het inleveren van het reflectieverslag ontvang je de uitslag van de selectie. Met een positieve uitslag van de selectie kun je je voor de opleiding inschrijven.
Op de inschrijfpagina vind je meer informatie over de selectieprocedure en het aanmelden voor een selectiedag.
“De energie die muziek een ander kan geven, dat maakt mij nieuwsgierig”
De verkorte opleiding Vaktherapie leert je hoe je mensen met psychische problemen helpt door kunstzinnige middelen te gebruiken. Aan het begin van je opleiding kies je voor een van de twee therapievormen die we aanbieden: muziektherapie of beeldende therapie. Coaching, preventie, begeleiding, behandeling en training spelen een belangrijke rol tijdens de opleiding. Ook leer je hoe je met onderzoek je hulpverlening ondersteunt.
Bij de richting muziektherapie maak je gebruik van de bewezen invloed die muziek heeft op de hersenfuncties die emoties, cognitie, beweging en lichaamsinspanning aansturen. Muziek spreekt waar taal niet meer toereikend is. Zo is bewezen dat muziektherapie een positief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen met autisme. NHL Stenden, Jeugdhulp Friesland en Stichting Papageno vormen een samenwerkingsverband op dit vlak. Papageno fungeert als steunpunt richting ouders, begeleiders of verzorgers van kinderen met autisme, waarbij zij in contact worden gebracht met muziektherapeuten.
Bij beeldende therapie maak je gebruik van beeldende technieken in het platte vlak, bijvoorbeeld tekenen en schilderen, en in het ruimtelijke vlak (boetseren, beeldhouwen, construeren). Deze middelen kunnen allerlei gevoelens bij een mens oproepen. Ook helpen ze cliënten om zichzelf beter te leren kennen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.
Je hebt 1 lesdag per week. Je oriënteert je op het vak van vak therapeut en houdt je bezig met de observatie en behandeling van cliënten. Je brengt het geleerde in de praktijk door stage te lopen.
Je loopt stage en krijgt een aantal uren per week les. Je verdiept je verder in de door jou gekozen therapievorm en werkt toe naar een professioneel niveau. Verder volg je een aantal dagdelen lessen rond een bepaald thema, bijvoorbeeld systeemtherapie, therapeutische gespreksvaardigheden of multimedia.
Je werkt 1 lesdag per week aan je afstudeeronderzoek. De nadruk ligt op professionalisering en integratie van theorie en praktijk. Verder schrijf je een eenvoudige behandelmodule en studeer je af in jouw specialisatie. Via het lectoraat Social Work and Arts Therapies kun je praktijkgericht onderzoek uitvoeren.
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.
Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.
Nieuwsgierig hoe de opleiding Vaktherapie het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.