Vaktherapie verkort

B Vaktherapie, Bachelor, deeltijd

Werk je in de hulpverlening en wil je jouw creativiteit professioneel inzetten? Of heb je een creatief vak en wil je je talent gebruiken om mensen te helpen? Kies dan voor de verkorte opleiding Vaktherapie!

 • Je wordt in 2,5 jaar opgeleid tot specialist in beeldende therapie of muziektherapie. 
 • Je krijgt veel persoonlijke aandacht. 
 • Je opleiding sluit goed aan bij ontwikkelingen in je toekomstige vakgebied. 

Wat staat je te wachten?

Bij de opleiding Vaktherapie gaat het om de integratie van ‘kunst’ en ‘kunde’. Die twee moeten samenkomen. Daarom is er binnen de opleiding veel aandacht voor methodiek, medium en thema’s op het gebied van mens- en maatschappij (zoals psychologie). Daarnaast is er volop aandacht voor persoonlijke groei en reflectie. 

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021€ 2143,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Vaktherapie?

Als vaktherapeut heb je te maken met cliënten die vaak moeilijk praten over hun problemen. Jij helpt hen om zichzelf uit te drukken door middel van kunst. Je komt verschillende problematieken tegen: vrouwen met anorexia, oorlogsslachtoffers, ouderen met een depressie en kinderen met autisme, maar ook gevangenen of mensen met een burn-out.

Met het hbo-diploma Vaktherapie op zak kun je als zelfstandig vaktherapeut een eigen praktijk starten. Je kunt ook aan de slag in bijvoorbeeld een psychologenpraktijk, het speciaal onderwijs, de geestelijke gezondheidszorg, instellingen voor verstandelijk gehandicapten of dagverblijven voor ouderen. Vaktherapeuten worden ook ingezet om advies te geven bij veranderings- en ontwikkelingsprocessen bij bedrijven. 

vt_verkort_creatieve_therapie_sfeer

Toelatingseisen verkorte opleiding Vaktherapie

Voor de verkorte opleiding Vaktherapie heb je relevante, actuele en aantoonbare ervaring met het medium beeldend vormen of muziek (tenminste 150 uur) nodig. Verder moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • Je beschikt over een HSAO- of een kunst- of onderwijsopleiding en minimaal twee jaar werkervaring in de hulpverlening.
 • Je hebt een mbo-diploma en relevante werkervaring in de hulpverlening gedurende vijf jaar.
 • Voor Muziek: je beschikt over voldoende muzikaliteit, begeleidingsvaardigheden, muzikaal improvisatievermogen, zangexpressie en kennis van muziekstijlen.

Selectieprocedure

Voor de verkorte opleiding Vaktherapie moet je meedoen aan een selectieprocedure. We beoordelen eerst je competenties en cv. Als deze positief beoordeeld zijn, krijg je een assessment. Voor muziektherapie moet je ook een muzikale toelatingstest doen. Op de inschrijfpagina vind je meer informatie over de selectieprocedure en het aanmelden voor een selectiedag.

studeren_lwd

Opbouw studie

De verkorte opleiding Vaktherapie leert je hoe je mensen met psychische problemen helpt door kunstzinnige middelen te gebruiken. Aan het begin van je opleiding kies je voor een van de twee therapievormen die we aanbieden: muziektherapie of beeldende therapie. Coaching, preventie, begeleiding, behandeling en training spelen een belangrijke rol tijdens de opleiding. Ook leer je hoe je met onderzoek je hulpverlening ondersteunt. 

Muziektherapie

Bij de richting muziektherapie maak je gebruik van de bewezen invloed die muziek heeft op de hersenfuncties die emoties, cognitie, beweging en lichaamsinspanning aansturen. Muziek spreekt waar taal niet meer toereikend is. Zo is bewezen dat muziektherapie een positief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen met autisme. NHL Stenden, Jeugdhulp Friesland en Stichting Papageno vormen een samenwerkingsverband op dit vlak. Papageno fungeert als steunpunt richting ouders, begeleiders of verzorgers van kinderen met autisme, waarbij zij in contact worden gebracht met muziektherapeuten. 

Beeldend Therapie

Bij beeldende therapie maak je gebruik van beeldende technieken in het platte vlak, bijvoorbeeld tekenen en schilderen, en in het ruimtelijke vlak (boetseren, beeldhouwen, construeren). Deze middelen kunnen allerlei gevoelens bij een mens oproepen. Ook helpen ze cliënten om zichzelf beter te leren kennen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. 

Jaar 1

Kennismaking met werkterrein

Je hebt 1 lesdag per week. Je oriënteert je op het vak van vak therapeut en houdt je bezig met de observatie en behandeling van cliënten. Je brengt het geleerde in de praktijk door stage te lopen.

Verdieping leerstof en stage

Je loopt stage en krijgt een aantal uren per week les. Je verdiept je verder in de door jou gekozen therapievorm en werkt toe naar een professioneel niveau. Verder volg je een aantal dagdelen lessen rond een bepaald thema, bijvoorbeeld systeemtherapie, therapeutische gespreksvaardigheden of multimedia.

Afstuderen

Je werkt 1 lesdag per week aan je afstudeeronderzoek. De nadruk ligt op professionalisering en integratie van theorie en praktijk. Verder schrijf je een eenvoudige behandelmodule en studeer je af in jouw specialisatie. Via het lectoraat Social Work and Arts Therapies kun je praktijkgericht onderzoek uitvoeren.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Vaktherapie het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.