Vaktherapie

B Vaktherapie, Bachelor, voltijd

Ben jij creatief, empathisch en geïnteresseerd in anderen? Lijkt het je leuk om mensen met psychische problemen te helpen om zich te uiten in beeldende kunst, rollenspelen of muziek? Dan is de opleiding Vaktherapie echt iets voor jou!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Word specialist in dramatherapie of beeldende therapie
 • Werk in kleine groepen aan vraagstukken uit de praktijk
 • Doe internationale ervaring op door uitwisseling of stage

Wat staat je te wachten?

De opleiding Vaktherapie leert je hoe je mensen met psychische problemen helpt door kunstzinnige middelen te gebruiken. De nadruk ligt hierbij op beeldende therapie - bijvoorbeeld tekenen of handenarbeid - en dramatherapie. Aan het begin van je opleiding kies je voor een van deze therapievormen.

Coaching, preventie, begeleiding, behandeling en training spelen een belangrijke rol tijdens de opleiding. Ook leer je hoe je met onderzoek je hulpverlening ondersteunt. In 4 jaar word je opgeleid tot vaktherapeut en kun je cliënten doelgericht en praktisch behandelen en begeleiden.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Vaktherapie?

Als vaktherapeut heb je te maken met cliënten die vaak moeilijk praten over hun problemen. Jij helpt hen om zichzelf uit te drukken door middel van kunst. Je komt verschillende problematieken tegen: vrouwen met anorexia, oorlogsslachtoffers, ouderen met een depressie en kinderen met autisme, maar ook gevangenen of mensen met een burnout.

Met het hbo-diploma Vaktherapie op zak kun je als zelfstandig vaktherapeut een eigen praktijk starten. Je kunt ook aan de slag in bijvoorbeeld een psychologenpraktijk, het speciaal onderwijs, de geestelijke gezondheidszorg, instellingen voor verstandelijk gehandicapten of dagverblijven voor ouderen. Vaktherapeuten worden ook ingezet om advies te geven bij veranderings- en ontwikkelingsprocessen bij bedrijven.

b_vakterapiecreatieve_therapie_sfeer

Benodigd diploma

Voor de opleiding Vaktherapie heb je één van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • C&M;
 • E&M;
 • N&T;
 • N&G.
 • C&M;
 • E&M;
 • N&T;
 • N&G.
 • Niveau 4

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint. Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.

Selectieprocedure

Voor de instroom van September 2020 organiseren we gezien de huidige omstandigheden geen selectiedag. Als alternatief krijg je een vragenlijst toegestuurd en de kandidaten die geïnteresseerd zijn in beeldend ontvangen naast deze vragenlijst ook een thuisopdracht.

Voor de opleiding Vaktherapie moet je meedoen aan een selectieprocedure. Hiervoor bereid je thuis een opdracht voor en moet je een aantal opdrachten doen in een groep. Bij de selectie kijken we naar hoe goed jij je kunt uitdrukken in een bepaalde therapievorm. Op de inschrijfpagina vind je meer informatie over de selectieprocedure en het aanmelden voor een selectiedag.

Melina

“Als alleen drama al zoveel doet, wat doet de combinatie met therapie dan wel niet!”

studeren_lwd

Studieopbouw Vaktherapie

Aan het begin van je opleiding kies je voor een van de twee therapievormen die wij aanbieden: dramatherapie of beeldende therapie. Coaching, preventie, begeleiding, behandeling en training spelen een belangrijke rol. Ook leer je in de opleiding hoe je met onderzoek je hulpverlening ondersteunt.

Dramatherapie

Kies je voor Dramatherapie, dan help je mensen al spelend hun problemen te accepteren en te verwerken. Je gebruikt toneelspel, improvisatie, mimiek en beweging. Cliënten gaan hun eigen denk- en gedragspatronen beter begrijpen. Je kunt spel ook inzetten om sociale vaardigheden aan te leren.

Beeldende therapie

Bij Beeldende therapie gebruik je beeldende technieken als tekenen, schilderen, boetseren, beeldhouwen en construeren. Dit kan allerlei gevoelens bij een cliënt oproepen. Het kan cliënten ook helpen zichzelf beter te leren kennen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Jaar 1

Kennismaking met werkterrein

In de propedeuse maak je kennis met je toekomstige werkterrein. Je houdt je bezig met een gezonde ontwikkeling van de mens in relatie tot de omgeving en gedrags- en ontwikkelingsstoornissen. Bij het vak methodiek leer je hoe je de door jou gekozen therapievorm kunt toepassen bij cliënten. Je maakt al meteen kennis met de praktijk door te werken aan realistische vraagstukken, opdrachten en simulaties.

Verdieping leerstof en stage

Je leert ortho-agogisch en supportief werken. Verder besteed je aandacht aan de re-educatieve en reconstructieve werkwijze en aan de actualiteit in de hulpverlening. Je loopt gedurende het gehele tweede studiejaar 2 dagen in de week praktijk bij een bedrijf, onderwijs of een instelling. Hierbij is het van belang dat je ortho-agogisch en supportief aan het werk kunt. Al het overige onderwijs is aanvullend en vaak ook gekoppeld aan de praktijkervaring die je steeds weer meeneemt van je praktijkplek. Daarnaast neem je deel aan een werkweek. Die van Beeldende therapie is in Italië, de werkweek van Dramatherapie is op Terschelling.

Stage en afstuderen

Het derde en vierde jaar vormen samen 4 flexibele blokken waarbij je zelf de keuze hebt waar je mee begint. Je volgt een verdiepende of verbredende minor, loopt 2 keer stage of 1 lange stage en je sluit je studie af met vier eindwerken (stage, methodiek, afstudeeronderzoek en drama- en beeldende lessen).

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisatie

In het derde en/of vierde jaar van je opleiding kun jij je specialiseren door minors te volgen:een vakkenpakket dat je volgt ter verbreding en verdieping van je kennis. Deze minors bereiden je voor op de praktijk en laten zien hoe en waarmee jij je als creatief therapeut kunt onderscheiden van collega's uit andere disciplines. 

De minors van Creatieve Therapie

 • Community Care: op een innovatieve en creatieve manier maatschappelijke vraagstukken verkennen. Dit gaat over nieuwe vormen als E-hulp en het inzetten van apps. En over nieuwe uitdagingen vanuit de wetgeving zoals de WMO en de decentralisaties.
 • Forensisch werken 1 en 2: over forensische hulpverlening, rechtssysteem, criminologische theorieën, persoonlijkheidsstoornissen, ontwikkelingsstoornissen, analyse van delicten, daders en slachtoffers, etc.
 • Topminor Toekomst in gezondheid: over healthy ageing, economie, arbeid en maatschappij, innovatie en praktijkgericht onderzoek. Voor deze topminor heb je wel voorkennis nodig.

Minors van andere opleidingen: Healthy Careers, Arts and Culture, Het Jonge Kind, Werken in gedwongen kader, etc.

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Vaktherapie het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.