Johan Ghebrehiwot

Afbeelding
Johan-Ghebrehiwot
“Deze opleiding geeft mij de motivatie die ik nodig heb en dat gun ik echt iedereen.”
Johan Ghebrehiwot
student Pedagogiek

Johan Ghebrehiwot (25) werd door zijn werk als voetbaljeugdtrainer geïnspireerd voor zijn vervolgstudie. ‘Ik werd steeds nieuwsgieriger naar de ontwikkeling van kinderen en jongeren. En mijn keuze voor pedagogiek is daardoor ook heel bewust geweest. Vanaf dag 1 sluit de opleiding compleet aan bij mijn interesses en toekomstplannen.”

Opvoeding en ontwikkeling de perfecte match

“Als klein jongetje viel het mij op dat het bij vriendjes thuis heel anders ging dan bij ons. Mijn ouders komen uit Eritrea en ik zag daardoor grote cultuurverschillen. Dat maakte mij nieuwsgierig. Toen ik later als jeugdtrainer startte, vond ik het zo interessant om te zien hoe kinderen op zowel emotioneel als fysiek niveau zich ontwikkelen. Door deze twee interesses samen te voegen, wist ik dat de opleiding pedagogiek een goede match zou zijn. Tijdens mijn studie leer ik veel over verschillende culturen en de daarbij horende normen en waarden. Daarnaast wordt er ook ingezoomd op verschillende opvoedingsstijlen. Door met elkaar in gesprek te gaan over je eigen normen en waarden en opvoeding vul je elkaar als studenten aan.”

Stage

“Tijdens deze studie heb ik stagegelopen bij een middelbare school met 1.600 scholieren. Daarnaast heb ik ook meegelopen als topsportbegeleider en meegedraaid bij de rebound. Deze praktijkervaringen waren allemaal te gek en erg leerzaam. Er vielen voor mij veel zaken op zijn plek, zoals eigen ervaringen en de geleerde theorie. Zo heb ik bewust gesprekstechnieken kunnen inzetten met leerlingen en ouders. Ik wil in de toekomst mijn focus leggen op de theoretische kennis. Zodat ik de methodes nog beter kan toepassen bij het voeren van gesprekken.”

De toekomst

“Het lijkt me in de toekomst mooi om een koppeling te maken tussen pedagogiek, onderwijs en sport. Zo kan ik misschien gaan kijken of een pedagoog van toegevoegde waarde kan zijn voor een jeugdselectie. Het zou gaaf zijn als ik hierin voor mijn studie een rol kan spelen in de vorm van een stage of onderzoeksopdracht. Hoe dan ook, ik hou mijn opties open. Wie weet ga ik ook wel voor een stage in het onderwijs. Het feit dat je met deze opleiding alle kanten op kan, vind ik wel echt fijn.”

“Ik ben zelf lang op zoek geweest naar wie ik nou echt ben als individu. Ik vond het lastig om mijn koers te bepalen en was echt niet de makkelijkste leerling. Ik ben blij dat ik nu mijn eigen weg heb gevonden op het HBO. Deze opleiding geeft mij de motivatie die ik nodig heb en dat gun ik echt iedereen.”