Jonathan Beers

Afbeelding
Ervaringsverhaal Jonathan Beers
“Ik leer hoe ik écht naar anderen kan luisteren”
Jonathan Beers
Student Social Work

Jonathan Beers, student Social Work, zet graag nieuwe stappen. Na een koksopleiding en mbo-4 toerismeopleiding besloot hij de bacheloropleiding Social Work te doen. Op het oog totaal verschillende opleidingen, maar niet voor Jonathan. De gemene deler is voor hem het sociale aspect

“Ik wist dat ik meer wilde doen voor mijn medemens dan ik met mijn niveau-4 opleiding toerisme kon. De dienstverlening sprak mij aan maar ik wilde mensen graag écht helpen. Social Work leek mij perfect want ik zag mijzelf later met jongeren werken en het leek mij goed voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Ik heb bovendien een aantal vrienden die deze studie ook doen en had er veel positieve verhalen over gehoord.”

“We hadden vroeger thuis een gezinscoach die ons hielp. Ik heb hier veel aan gehad en keek erg tegen diegene op. Zo iemand kan ik later misschien ook voor anderen zijn. Wat ik na de opleiding precies wil gaan doen weet ik nog niet maar gelukkig is het eerste jaar best breed, dus ik kan goed bepalen wat me aanspreekt. We krijgen vakken over reflectie maar ook de context van maatschappelijk werk in de samenleving. Het is wel anders dan het mbo, want ik leer nu meer theorie en pas die ook gelijk toe. Ik kan hier echt mijn ei kwijt.”

Niet invullen voor een ander

“Ik kan mij de eerste training van de opleiding nog goed herinneren. Ik ben van mijzelf zorgzaam en help graag anderen. Ook in gesprekken. Ik zei dan bijvoorbeeld ‘dat snap ik’ of ‘wat vervelend’ als een vriend iets naars had meegemaakt. In de rol als hulpverlener leer ik écht luisteren en door te vragen. In die rol zeg je bijvoorbeeld ‘Wat roept dat dan in je op?’ of ‘vertel daar eens meer over’. Ik vul ik niet meer voor de ander in, laat de waardeoordelen thuis. Ik deed veel vanuit gevoel maar nu leer ik de theorie er achter ook echt kennen. Dat zorgt ervoor dat ik de vaardigheden effectief in kan zetten. Daar stond ik vroeger niet bewust bij stil.”

Plezier van de planning

“Ik heb al een aantal studies gedaan en die kon ik altijd vrij makkelijk combineren met mijn bijbaantjes en vrije tijd. Bij deze studie moet ik meer rekening houden met deadlines. Dat vraagt wel iets, ook omdat ik nog een baan in de avonduren en een gezin heb. Maar het is te doen, en er blijft gelukkig genoeg sociaal leven over. Maar wat ik anderen mee zou willen geven; zorg dat je planning goed op orde is..”

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Social Work.