Jort Kuiphof

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Als ik leraar ben, wil ik dat het uitdagend is voor iedereen”
Jort Kuiphof
student Pabo

Jort Kuiphof zit in het eerste jaar van de Pabo. Na een paar andere studiepogingen ontdekte hij dat lesgeven echt bij hem past.

“Mensen zeggen altijd dat je naar de universiteit moet als je vwo hebt gedaan. En dus probeerde ik twee keer een universitaire studie: rechtsgeleerdheid en American studies. Tussendoor heb ik ook nog een tijd gewerkt en gereisd, omdat ik het gewoon niet wist. Na het zoveelste verslag op de uni dacht ik: wat ben ik eigenlijk aan het doen? Ik had een duidelijk doel nodig en wilde praktijkgerichter kijken. Dus ging ik na mijn omzwervingen alsnog naar een Open Dag op het hbo. Ik heb altijd voetbaltrainingen gegeven, dus wist al dat ik het leuk vind om kinderen wat bij te brengen. Daarom viel mijn oog al snel op de Pabo. Maar hoe kom je erachter of dit niet weer een verkeerde keuze is? Op de Open Dag adviseerden ze me: loop eens een paar dagen mee op een basisschool. Dat deed ik, en toen werd wel duidelijk dat dit echt bij me past. Ik weet nu waar ik naartoe werk: ik word leraar.”

Een klas voor iedereen

“De Pabo is een diverse opleiding. Je hebt kennis nodig van elk vakgebied, want je moet overal les in kunnen geven. Het fijne vind ik dat niet één docent hetzelfde is. Zelf vind ik het belangrijk dat mijn lessen uitdagend zijn voor iedereen. Ik wil mijn best doen om mijn onderwijs op verschillende niveaus aan te bieden aan de kinderen, zodat niemand het gevoel heeft dat wat ze op school doen te moeilijk of te makkelijk voor ze is.”

Leren in de praktijk

“Tijdens de opleiding ga je meteen de praktijk in. Ik heb al stagegelopen in groep 8 en 2. De oudere groepen liggen mij meer, maar ook bij de kleuters valt er meer te leren dan ik had verwacht. Ook doe je projecten, zoals een themadag organiseren op een school. Mijn groepje maakte eens een escaperoom met als hoofdonderwerp prominente figuren uit de geschiedenis. Na elke opdracht krijgen de kinderen een deelcode, en zo werken ze er de hele dag naartoe om zichzelf vrij te spelen.”

Veel vrijheid

“Opvallend aan het onderwijs hier is de verantwoordelijkheid die je krijgt. Sommigen hebben daar in het begin wat moeite mee, maar als je vanuit jezelf gemotiveerd bent, ga je ook echt dingen doen. Bijvoorbeeld: op je eerste stagedag wil je misschien niet meteen alleen voor een volle klas staan. Je kunt dan kiezen om eerst een paar dagen achter in de klas te kijken of individuele gesprekjes voeren. Maar als je wél snel zelfstandig voor de klas wilt, is dat ook prima. Je krijgt veel vrijheid om je studie in te richten naar je eigen wensen.”