Josien Miedema

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Ik zie dat het werkt, en dat wil ik ook aan anderen laten weten”
Josien Miedema
Student Vaktherapie

Josien Miedema (21) is afgestudeerd aan de dansacademie in Groningen. Maar ze wil niet alleen maar op het podium staan, ze wil ook graag mensen helpen. Toen ze in aanraking kwam met de opleiding Vaktherapie, was ze meteen verkocht. Als studierichting koos ze Drama, waarbij je theater en hulpverlening combineert.

“Van het stuk theater weet ik al veel, en nu leer ik dat omzetten in therapievorm. Die combinatie kun je bijvoorbeeld inzetten bij mensen die het lastig vinden om te praten, of bij vluchtelingen die de taal niet spreken. Ook als je nog geen ervaring hebt kun je deze opleiding volgen. Je moet natuurlijk wel een passie hebben voor theater, maar je hoeft het niet perfect te kunnen. Je leert vanzelf hoe je het in kunt zetten.”

Leren in de praktijk

“Alle theorie die je krijgt, zet je meteen om in de praktijk. Je zit dus niet alleen maar in de boeken. Een fijne manier van leren, omdat je meteen ziet wat voor effect iets heeft. In het eerste jaar is het praktijkleren nog vooral met klasgenoten. Je oefent in scènes hoe je bepaalde problemen aanpakt en hoe je het gesprek aangaat. Daardoor leer je ook veel over jezelf: je gaat met je eigen persoonlijkheidstrekjes aan de slag. Ik ben altijd energiek en aanwezig, en ik heb hier geleerd dat dat ook z’n keerzijde heeft. Ik hoor bijvoorbeeld vaak dat ik te snel praat. Zo geef je continu feedback aan elkaar en word je gaandeweg getraind in een therapeutische houding.

Het leukst vind ik nog de ‘praktijkweken’. Dan geven dramatherapeuten workshops hier op school. Ook ga je zelf de praktijk in voor interviews. Dat is zo goed! Je ziet dan wat voor instellingen er allemaal zijn en hoe zij te werk gaan. Zo ben ik bij een kinderopvang geweest, een verzorgingstehuis en een therapeut met een eigen praktijk. Die bezoeken motiveren mij steeds weer. Vanaf het tweede jaar ga je op verschillende plekken stagelopen. Ik wil dan beginnen met kinderen in het speciaal onderwijs, daarna met jongeren werken en vervolgens met volwassenen, zodat ik de hele tijdlijn kan ervaren.”

Onderzoek doen

“Je wordt ook gestimuleerd om onderzoek te doen. Dat is in ons vak heel belangrijk, omdat er nog weinig onderzoek is gedaan naar het effect van dramatherapie. Over muziektherapie wordt wel steeds meer bekend hoe effectief het is. Dat dramatherapie ook zo goed werkt, is iets wat mensen nog moeten ontdekken. Ik hoop dat ik eens presentaties kan geven op scholen over wat ik doe, om er meer publiciteit aan te geven. Ik zie namelijk dat het werkt, en ben erg enthousiast om dat ook aan anderen te laten weten.”

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Vaktherapie.