Karina Pohl

Afbeelding
ervaringsverhaal-Karina-Pohl
“ITEPS leidt je op tot internationale leraar: er gaat een wereld voor je open. Letterlijk.”
Karina Pohl
International Teacher Education for Primary Schools student

De studiekeuze van Karina Pohl was niet moeilijk: ze wilde ze graag een internationale opleiding om voor leraar te worden op een basisschool. Een opleiding waar ze kon leren over nieuwe perspectieven. Waarbij ze uit haar comfortzone zou stappen. De opleiding Internationale Pabo (ITEPS) in Meppel past daar perfect bij –en er gaat letterlijk een wereld voor haar open! 

“Ik houd van de internationale les- en leeromgeving waar je bij de Internationale Pabo mee te maken krijgt. Ik leer in korte tijd veel nieuwe mensen kennen: kinderen uit mijn klas op de basisschool, medestudenten, collega’s op mijn stageschool en docenten van de opleiding. Zoveel verschillende culturen en uit zoveel verschillende landen. Voordat ik begon met de opleiding ITEPS wist ik niet eens van de culturele verschillen tussen Duits sprekende gebieden! Ik ben me veel meer bewust geworden van wat cultuur voor mij betekent. Landen en culturen hebben me altijd gefascineerd en ik wilde altijd al over de wereld reizen. Dat maakt dat ITEPS écht de beste opleiding is voor mij.” 

Persoonlijk contact met docenten

“Wat ITEPS speciaal maakt, is het persoonlijke contact met de docenten. Ze zijn er echt voor je. De ontwikkeling van de studenten is hun prioriteit en ze zijn altijd bereid om ons te helpen. NHL Stenden in Meppel is een kleine campus, waar iedereen elkaar kent. Je kan bij alle docenten binnenlopen en ze helpen je graag. Ik had voordat ik aan mijn opleiding begon geen idee hoe belangrijk goed contact tussen student en docent is voor mijn professionele ontwikkeling, maar ik zie nu echt de voordelen.” 

 

Praktijkervaring 

“De inhoud van de opleiding was de belangrijkste redenen om ITEPS te kiezen- en niet alleen om wat er wordt geleerd, maar ook vanwege de manier van leren. Na één jaar ITEPS weet ik zeker dat ik veel belangrijke dingen heb geleerd, die bij andere opleidingen niet wordt aangeboden. Dat komt door het onderwijsconcept Design Based Education. Alles wat we leren komt echt uit de praktijk. Wat we leren, kan ik direct toepassen op mijn stageschool. Bijvoorbeeld bewegend leren en coöperatieve werkvormen. We krijgen daarover echt praktische en waardevolle handvaten die we direct in de klas kunnen oefenen.” 

 

“Een voorbeeld daarvan zijn de stages op internationale basisscholen over de hele wereld. 4 tot 12 weken per jaar, in totaal 8 maanden praktijkervaring. Leren uit boeken en theorie is voor mij niet genoeg om te leren om een goede leraar te zijn. In de praktijk kom je soms hele andere situaties tegen en daarom is praktijkervaring echt heel belangrijk.  

Ik heb er vertrouwen in dat wanneer ik afstudeer, ik direct aan het werk kan, met voldoende ervaring als leraar in een (internationale) basisschoolklas. Op dit moment loop ik stage op een internationale basisschool in Miskolc, Hongarije. Ik heb hiervoor gekozen om zo twee  dingen te kunnen combineren: leren en reizen. Ik heb al ontzettend veel geleerd van mijn mentor. Hiermee kan ik me verder ontwikkelen en in het internationaal leraarschap groeien.” 

 

“Iedereen zegt altijd dat de hele wereld voor je open staat als je jong bent. Je moet er alleen zelf naartoe gaan. Dat is niet altijd gemakkelijk. ITEPS biedt je deze kans: er gaat een wereld voor je open. Letterlijk.”

Wil je meer weten over de Internationale Pabo? Bekijk de opleidingspagina of vraag de brochure aan.