Kees Grooteman

Afbeelding
ervaringsverhaal-kees-grooteman.jpg
“Ik vond het een hele gave, leerzame ervaring!”
Kees Grooteman
Student Hotel Management

Kees Grooteman koos voor de Grand Tour omdat hij graag de minor Advanced Wine Studies wilde volgen. En hij heeft daar naar eigen zeggen zeker geen spijt van! Een ontzettend mooie ervaring, waarbij hij veel bijzondere mensen heeft ontmoet, het prachtige Zuid-Afrika heeft ontdekt en vooral heel veel heeft geleerd.

“Ik studeer aan Hotel Management School NHL Stenden. De opleiding heeft meer dan 30 verschillende minoren als onderdeel van het Grand Tour programma. Elke campus van NHL Stenden, dus ook de internationale, biedt verschillende minoren aan die je kunt volgen. Ik heb er voor gekozen om op Grand Tour te gaan omdat ik heel graag de minor Advanced Wine Studies in Zuid-Afrika wilde doen.”

Achtergrondkennis: van wereldwijn tot regenval

“De minor is een samenwerking tussen de school in Port Alfred, Zuid-Afrika, en de Cape Wine Academy. Het bestaat uit drie cursussen die ik alle drie moest halen. We bespraken oude en nieuwe wereldwijnen, proefden en analyseerden wijnen. Ook leerden we over de grond van bijvoorbeeld de wijngaarden van Pauillac (Frankrijk) en deed ik kennis op over de gemiddelde regenval in Marlborough (Nieuw-Zeeland). Behoorlijk intens!”

Mooie leerschool

“Studeren in Afrika is een uitdaging: ik leefde niet alleen in een voor mij nieuwe plaats, ik moest mij ook aanpassen aan de cultuur. Ik ben van nature direct en efficiënt dus dat was wel even wennen met de meer relaxte mentaliteit in Zuid-Afrika. Ik heb absoluut geen spijt! Het was een fantastische ervaring waarin ik met waanzinnige mensen gewerkt en waardoor ik ontzettend veel heb geleerd.”