Kevin de Boer

Afbeelding
Kevin integrale veiligheidskunde docent
“Ik moedig studenten altijd aan om na te denken over hoe bepaalde veiligheidsaspecten er over enkele jaren uit zullen zien.”
Kevin de Boer
Docent Integrale Veiligheidskunde

Na zijn studie Integrale Veiligheidskunde heeft Kevin de Boer zich gericht op het begrijpen van de ingewikkelde veiligheidsuitdagingen in voetbalstadions. Uiteindelijk is hij teruggekeerd naar waar het allemaal begon: de Thorbecke Academie van NHL Stenden Hogeschool. Als docent en studieadviseur binnen de opleiding Integrale Veiligheidskunde deelt hij nu zijn waardevolle praktijkervaring met de volgende generatie veiligheidsexperts.

Veiligheid in de voetbalwereld

“Mijn carrière begon bij SC Cambuur en zette zich voort bij FC Groningen, waar ik verantwoordelijk was voor veiligheidszaken. In de dynamische voetbalwereld deden zich voortdurend veiligheidsuitdagingen voor. Ik was verantwoordelijk voor zowel de operationele als de strategische veiligheidsvraagstukken. Zo zorgde ik voor de bezetting van het veiligheidspersoneel op de wedstrijddagen en voor de invulling van het beleidsplan. Daarnaast onderhield ik de contacten met de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie.“ 

De voetbalwereld ter discussie

“Tijdens mijn lessen over evenementenveiligheid breng ik de complexiteit van veiligheid binnen de voetbalwereld vaak ter discussie. Een van de onderwerpen die vaak ter sprake komt, is de politie-inzet bij voetbalwedstrijden. Dit brengt aanzienlijke kosten met zich mee en zorgt voor interessante gesprekken in de klas. Waar sommige studenten veiligheidskwesties vanuit politieperspectief bekijken, bekijken studenten die actief zijn als supporter, het vanuit een heel ander perspectief. Deze diverse benaderingen leiden tot boeiende en leerzame discussies.”

Uit je comfortzone stappen

“Ik hecht er enorm veel waarde aan dat studenten actief reflecteren op hun eigen leerproces en nadenken over welke stappen zij willen zetten om uiteindelijk in het werkveld te belanden. Het mooie is dat van alle studenten in de klas niemand hetzelfde pad bewandelt. Ik maak geregeld gebruik van de quotes uit het tv-programma Kamp van Koningsbrugge. Zij zeggen bijvoorbeeld dat je alleen kunt groeien als je buiten je comfortzone stapt, daarbinnen is het te veilig. Binnen NHL Stenden heerst een veilig klimaat om fouten te mogen maken, juist het leren van die fouten is erg waardevol. Ik stimuleer studenten dan ook om nieuwe terreinen te verkennen, want daar vindt de echte groei plaats.”

De toekomst van veiligheid

“Ik moedig studenten altijd aan om na te denken over hoe bepaalde veiligheidsaspecten er over enkele jaren uit zouden kunnen zien. Hoewel veiligheid altijd een actueel onderwerp blijft, veranderen de thema's voortdurend. Het klimaat speelt een rol, het aantal demonstraties neemt toe en we worden geconfronteerd met internationale conflicten. We moeten ook nadenken over ongekende situaties, wat als Nederland gehackt wordt of dat het internet wegvalt? Dan gaan vraagstukken verder dan alleen de veiligheidskant; ze brengen ook juridische en bestuurlijke aspecten met zich mee. Binnen de Thorbecke Academie onderzoeken we deze situaties vanuit een breed perspectief. Dit betekent samenwerken met studenten van diverse opleidingen binnen de academie, wat een super leerzame ervaring is. Het bereidt de studenten voor op de uitdagingen van morgen en daarna!”

De opleiding Integrale Veiligheidskunde is onderdeel van de Thorbecke Academie en kan je volgen op onze locatie Leeuwarden of Assen. Wil je meer weten? Neem dan snel een kijkje op onze opleidingspagina!