Politieke bliksemstart
“Ik heb me direct aangemeld bij het Huis van Europa in Den Haag, waarvoor ik heb bijgedragen aan verschillende verkiezingsevenementen. In Leeuwarden bijvoorbeeld door campagne te voeren om mensen te motiveren te gaan stemmen. Dat is heel goed gelukt en daar ben ik trots op. Het heeft daarnaast ook leuke connecties opgeleverd. Ik kreeg bijvoorbeeld de kans om voor de European Youth Week drie dagen naar Brussel te gaan. Daar kwamen duizenden studenten op af van alle lidstaten en ik mocht Nederland vertegenwoordigen. Netwerken is een belangrijk onderdeel tijdens je studie.”
Europees recht en geopolitiek
Ik vind veel vakken interessant. Europees Recht bijvoorbeeld: ik heb geleerd om verdragen te lezen en te begrijpen wat erin staat. In het tweede jaar hadden we geopolitiek en daarvoor was je best wel vrij om zelf je onderwerp te kiezen. Ik heb naar de relatie van de EU met Rusland gekeken; hoe gaat het nu en hoe kunnen we die relatie verbeteren? Daar heb ik een plan voor geschreven. Ook China is een interessant en lastig onderwerp en er is veel veranderd de afgelopen jaren. Met het laatste handelsverdrag hebben Europese bedrijven iets meer vrijheid om in China te ondernemen. Voorheen moesten ze altijd samenwerken met een Chinese partner. Dat speelveld is nu veel gelijker. Het is net een schaakspel allemaal. Ik vind dat heel interessant en denk er graag over mee.”
Studeren in Litouwen
“In het derde schooljaar wilde ik graag een half jaar in het buitenland studeren. Een kennis van mij was in Litouwen geweest en had goede ervaringen opgedaan in het prachtige Oost-Europa. Ik dacht: waarom ook niet? Hoewel ik moet toegeven dat ik er eerst een beetje een Oostblok-gevoel bij had, bleek dat reuze mee te vallen. Vilnius is een oude stad vol cultuur. De eerste dag raakte ik meteen in gesprek met iemand en daardoor had ik al snel een vriendengroep. De school was wel anders dan ik gewend was. NHL Stenden heeft echt mooie gebouwen en luxefaciliteiten, dus dat was even wennen. Dan mis je de studielandschappen toch wel even. Verder is de relatie met de docenten vergelijkbaar met Nederland, maar is het onderwijs wel wat meer éénrichtingsverkeer.”
“NHL Stenden heeft echt mooie gebouwen en luxefaciliteiten”
Op naar Brussel
“Ja het lijkt me heel leuk om uiteindelijk in Brussel als beleidsmedewerker aan de slag te gaan. Als het kan op Buitenlandse Zaken. Ik zie wel ruimte voor verbetering hoor. Als je bijvoorbeeld kijkt naar hoe we met de Verenigde Staten, Afrika en China omgaan. Het zou mooi zijn als ik kan bijdragen aan een betere relatie. Ook de vluchtelingencrisis vind ik een interessant vraagstuk. Daar zijn we nu mee bezig voor de minor Cross-Border Migration, Governance and Security. Daar wordt ook een project aan gekoppeld en we hebben de vrijheid om zelf het onderwerp te kiezen. Ik wil natuurlijk iets Europees. Dat is lastig, want dan zit je meteen op het hoogste niveau en het is breed. Mijn docent zei al: ‘Lars, neem nou iets kleins en tastbaars, zo’n EU-vraagstuk proberen ze in Brussel ook al op te lossen. Dat doe je niet even in een half jaartje!’”
Wil je meer weten over de opleiding European Studies? Bekijk de opleidingspagina.