Lesley Kraak

Afbeelding
Lesley Kraak IVK vt
“Ik ben iemand die naar de kern van een probleem kijkt.”
Lesley Kraak
Student Integrale Veiligheidskunde

De reis van Lesley begon op het mbo, waar hij handhaving, toezicht en veiligheid studeerde. Toen hij in een inspirerend gesprek raakte met zijn docent was de keuze om Integrale Veiligheidskunde te gaan studeren snel gemaakt. Deze keuze weerspiegelt Lesley zijn karakter: ‘Ik ben iemand die naar de kern van een probleem kijkt’. 

“De inspiratie voor mijn keuze kwam tijdens een gesprek met een docent op het mbo, die zelf Integrale Veiligheidskunde had gestudeerd. Het idee van het aan de slag gaan met veiligheidsvraagstukken en het maatschappelijk denken sprak me aan. Zonder naar alternatieven te kijken, schreef ik me in voor de studie. Met deze studie kan ik overal terecht waar veiligheidsvraagstukken spelen én lever ik een bijdrage aan de maatschappij.”

De overstap van het mbo

“De overstap naar het hbo was niet eenvoudig, en de komst van COVID-19 maakte het er ook niet makkelijker op. De overgang bracht diverse uitdagingen met zich mee, zoals het wennen aan een nieuw niveau, maar uiteindelijk vond ik mijn weg. Criminologie is mijn favoriete vak! Het ontrafelen van criminologische theorieën en de psychologie achter crimineelgedrag vind ik super interessant. Een andere blik op mensen en kijken naar de kern waarom mensen doen wat zij doen heb ik altijd al interessant gevonden.”

Veiligheid in de praktijk 

“Tijdens de studie voeren we veel projecten uit voor echte opdrachtgevers. Zo gaven we veiligheidsadvies aan een gemeente bij de aanleg van een stadspark. Zij wilden hoge bomen en heggen rondom het park plaatsen. Wij gaven het advies dit niet te doen, omdat de camera’s dan niet meer kunnen zien wat er in het park gebeurt. Ze hebben ons advies aangenomen en dit resulteerde in een volledig getransformeerd park! Dat is toch gaaf!”

Crisismanagement 

“In het tweede studiejaar namen we deel aan een indrukwekkende crisissimulatie. Hierbij bedachten we zelf een scenario en speelden we als een groot studententeam het Regionaal Operationeel Team (ROT) na. Onze situatie was een treinontsporing en een botsing op het perron waar mensen aanwezig waren. Tijdens de simulatie coördineerden we alle betrokken partijen, waaronder de brandweer, politie, gemeente en ambulance, en zorgden we ervoor dat ook de media op de hoogte werden gesteld. Dit was een heel tof project en alles kwam samen. Je beseft niet dat er zoveel aspecten bij een veiligheidscoördinatie en crisismanagement komen kijken. Hoe zorg je ervoor dat het voor iedereen veilig is? Tegenwoordig ben ik me veel meer bewust in bepaalde veiligheidssituaties.”

Toekomstdromen

“Tijdens de studie heb ik ontdekt dat de werkelijkheid vaak complexer is dan je op het eerste gezicht zou denken. Integrale Veiligheidskunde leert je integraal denken, waarbij je situaties benadert vanuit verschillende perspectieven. Wat ik hierna wil doen weet ik nog niet precies. Het lijkt me leuk om bijvoorbeeld crisismanager te worden. Maar misschien dat ik nog een master ga volgen om iets met criminologie te doen! Wat ik in ieder geval wel weet is dat dit een mooie opleiding is, met talloze mogelijkheden!”

 

De opleiding Integrale Veiligheidskunde is onderdeel van de Thorbecke Academie en kan je volgen op onze locatie Leeuwarden of Assen. Wil je meer weten? Neem dan snel een kijkje op onze opleidingspagina!