Lieke Bruin

Afbeelding
Lieke bruin
“Door de combinatie van onderwijs en zorg viel alles op z’n plek”
Lieke Bruin
Studente Leraar Gezondheidszorg & Welzijn

Lieke Bruin (21) is net klaar met haar eerste jaar Leraar Gezondheidszorg & Welzijn. Een brede opleiding, waar je niet alleen leert om een vaardig docent te worden, maar ook leert over de vele verschillende aspecten van zorg en welzijn, waaronder voedingsleer, huishoudkunde en fysiologie.

"Ik heb nog nooit zoveel plezier gehad in naar school gaan"

“Na de middelbare school heb ik eerst Sociaal Werk gedaan op het mbo, en mijn eindstage deed ik binnen het speciaal onderwijs. Eerder dacht ik er al weleens over na om de Pabo te doen, maar nu merkte ik dat het docentschap me nog meer lag dan ik had verwacht. Door de combinatie van onderwijs en zorg bij Leraar Gezondheidszorg & Welzijn viel alles op z’n plek. Nog nooit had ik erbij stilgestaan dat je zo bijvoorbeeld ook verzorgingsdocent kunt worden op het mbo. Je leert hier aan de ene kant veel over vakdidactiek: welke soorten onderwijs zijn er, welke werkvormen kun je gebruiken, hoe onderbouw je de lesstof en hoe kun je studenten motiveren zodat ze zich de stof eigen maken? Daarnaast leer je van alles wat met zorg en welzijn te maken heeft. Het verbaasde me hoe verdiepend we op de stof ingaan terwijl het toch zo breed is.”

Leren van elkaars vakgebied

“Naast mijn studie werk ik met mensen met een verstandelijke beperking, bij een antroposofische instelling. Ik begeleid hen bij de dagbesteding op de werkplaats en in hun woongroep. Hierdoor heb ik al veel praktijkervaring, wat belangrijk is als je de lesstof goed wilt overbrengen. Ik vind het zelf ook altijd waardevol als docenten praktijkcasussen kunnen delen. Veel van mijn medestudenten komen net als ik van een mbo-opleiding. Er zijn schoonheidsspecialisten, apothekersassistenten, kappers, sociaal werkers, onderwijsassistenten … Doordat iedere student en docent een andere achtergrond heeft, heerst er een sfeer waarbij je veel van elkaar leert. De leraren geven je echt de ruimte om van elkaars vakgebied te leren. Als ik me meer wil verdiepen in visagie zijn er bijvoorbeeld wel studenten die van een visagistenopleiding komen en hun kennis daarover kunnen delen. We krijgen ook de mogelijkheid om aan onze medestudenten les te geven in ons eigen vak. Zo oefen je met het docentschap terwijl anderen leren van jouw vaardigheden. Dat werkt ontzettend goed, ik heb nog nooit zoveel plezier gehad in naar school gaan.”

"Het verbaasde me hoe verdiepend we op de stof ingaan terwijl het toch zo breed is"