Lindsay Stegenga

Afbeelding
Lindsay
“Ik wil mijn steentje bijdragen aan een inclusieve hogeschool waar je mag zijn wie je bent”
Lindsay Stegenga
student Social Work

Tien jaar geleden werd Lindsay Stegenga (29) na een opname bij de GGZ volledig afgekeurd. Ze kreeg van haar behandelaren te horen dat een studie of baan voor haar niet waren weggelegd. Inmiddels zit ze in het derde jaar van de opleiding Social Work en bewijst ze dat studeren met een functiebeperking prima kan. Als student assistent én ervaringsdeskundige doet ze haar uiterste best om dit voor iedereen mogelijk te maken.

Grote gok

"Ik studeerde fysiotherapie in Amsterdam toen ik psychische problemen kreeg. Uiteindelijk ben ik opgenomen. Ik belandde daarna in de Wajong en heb lange tijd gedacht dat een studie, laat staan een baan, voor mij geen optie was. Tot ik in 2019 eigenlijk per toeval op de website van de opleiding Social Work belandde. Daar las ik over de vakken en de manier van studeren bij NHL Stenden. Het paste perfect. Ik heb me nog diezelfde week aangemeld. Het was een grote gok, die fantastisch uitpakte."

Eigen documentaire

"Ik geniet enorm van de DBE-manier van studeren, waarbij je als student zelf voor een groot deel bepaalt hoe je opleiding eruit ziet. Je bent baas over je eigen ontwikkelingsproces. Ik merk dat die vrijheid om met andere studenten te werken in een atelier heel goed bij mij past. Daardoor ontstaan er heel bijzondere projecten. Zo heb ik in het tweede jaar een documentaire gemaakt over mijn opname binnen de GGZ. In deze film vertel ik mijn persoonlijke verhaal en laat ik beide kanten van social work zien: die van de cliënt en die van de behandelaar."

Aandacht voor studentwelzijn

"Ik ben vanaf het begin van mijn studie heel open geweest over mijn verleden. Juist door er eerlijk over te praten, merk ik dat anderen begrip hebben. Ik ben sinds april 2021 student assistent. Daarbij inventariseer ik onder andere welke voorzieningen studenten nodig hebben op het gebied van welzijn en begeleiding. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat er naast aandacht voor je cijfers ook aandacht is voor hoe je in je vel zit. Oog hebben voor studentwelzijn vind ik een cruciale taak van een hogeschool."

Een inclusieve hogeschool

"Mijn doel is om iedereen te laten zien dat je ook met een functiebeperking prima kunt studeren. Hier rust nog een enorm taboe op. Vandaar dat ik tijdens open dagen en in online student talks openhartig mijn verhaal deel met medestudenten. Ik denk dat er genoeg mensen thuis zitten die de stap niet durven te zetten, maar zo veel meer kunnen. Dat vind ik ontzettend zonde. Ik wil mijn steentje bijdragen aan een inclusieve hogeschool waar je mag zijn wie je bent."

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina voltijd bachelor Social Work.