Lizette

Student Ondernemerschap & Retailmanagement (duaal)

Lizette van Domburg (42) studeert aan de flexibele opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement (duaal) en is werkzaam als docent én studiecoach bij het Drenthe College. Na jaren ervaring in de retail was het tijd voor haar om kennis over te dragen.

”Ik hoef niet in een winkel te werken om met retail bezig te zijn”

“Vanaf 2015 werk ik al voor het Drenthe College. Hier ben ik begonnen met het coachen en begeleiden van studenten van de mbo-opleiding Ondernemer Retail. Dit deed ik in een winkel, die volledig door de leerlingen werd gerund. Ik begeleidde ze, gaf instructies en reikte tools aan. Ik gaf bijvoorbeeld tips over hun -verbale én non-verbale communicatie. Toen realiseerde ik mij dat mijn passie voor retail en het doorgeven van deze opgebouwde kennis perfect samengingen. Ik besloot toen: ik wil docent worden!

Ik speelde al langer met deze gedachte en had al eerder mijn lesbevoegdheid gehaald. Maar door aangepaste regelgeving had ik een hbo-opleiding nodig. Veel mensen kiezen dan automatisch voor een lerarenopleiding in bedrijfskunde, maatschappijleer of economie. Maar ik wilde mij écht specialiseren in de retail. Toen kwam ik erachter dat NHL Stenden de duale opleiding Ondernemerschap & Retailmanagement in flexibele vorm aanbiedt. Dit is perfect voor mij. Een voltijdstudie is niet haalbaar voor mij omdat ik drie kinderen heb, een baan én daarnaast andere verplichtingen.”

Nieuwe kennis delen

“Mijn studiecoach is enorm belangrijk voor mij en ik heb goed contact met haar. Ze is altijd bereid mee te denken of te sparren over een opdracht. Dit werkt goed voor mij en motiveert mij enorm. Deze flexibele en persoonlijke aanpak inspireert mij ook weer voor mijn rol als studiecoach bij het Drenthe College. Dat geldt ook voor alles wat ik leer. Van strategisch denken tot aan het schrijven van rapporten. Ook ontwikkel ik mij als een stevige gesprekspartner omdat ik zaken goed leer  onderbouwen. Dit komt onder andere doordat ik in de opleiding kan ontdekken welke manier van onderzoek goed bij mij past. Ik geef het allemaal weer door aan mijn eigen leerlingen. Onbewust bereid ik ze op deze manier alvast voor op het hbo-onderwijs.

Omdat ik werk en studie combineer, is het fijn dat de studie zo flexibel is. Een onderdeel van de opleiding is het werken aan een verandertraject. Toen bij het Drenthe College een excellentietraject werd opgestart, kon ik direct gebruiken voor mijn opleiding. Ik heb hier veel van geleerd. Ook het onderdeel performance management spreekt mij erg aan. In de retail denk je dan vaak aan KPI’s zoals conversie, bonbedragen en omzet per klant. Ik focus mij ook graag op de zachte KPI’s: hoe maak je meetbaar hoe een team functioneert? Dit zie ik als een uitdaging.”

Intrinsieke motivatie

“Mijn doel is om zo snel mogelijk mijn bachelor en daarmee mijn bevoegdheid te halen. Ik geef toe dat het soms best pittig is, maar ik houd altijd in mijn achterhoofd dat dit is wat ik écht wil. Die intrinsieke motivatie helpt me enorm. Het flexibel onderwijs geeft mij daarnaast de gelegenheid om te versnellen als ik dit wil. Om mijn doel te bereiken heb ik heb buiten de gebaande paden gekeken en mijn hart voor retail gevolgd. Met dit diploma op zak ben ik straks docent in de retail en kan ik eventueel ook nog regio- en/of districtmanager worden van een retailfirma. Ik kan nog alle kanten op. Eén ding is zeker, ik hoef niet in een winkel te werken om met retail bezig te kunnen zijn.“