Lotte Huizinga

Afbeelding
Lotte Huizinga
“Ik had niet durven dromen dat ik nu al zo’n impact heb”
Lotte Huizinga
Alumna Technische Bedrijfskunde

Lotte Huizinga (24) is alumna bij Technische Bedrijfskunde. Haar afstudeeropdracht droeg bij aan de oprichting van het bedrijf capacityd®, waar ze haar bedrijfskundige kennis nu inzet om de werkdruk in de zorg te verlagen. 

“Een technisch bedrijfskundige optimaliseert vaak productielijnen, vanuit een financiële drijfveer. Maar ook in mensgerichte organisaties zijn processen die verbeterd moeten worden. Daarom besloot ik samen met de collega’s van mijn afstudeerplek om het gedachtegoed dat al in de industrie was uitgevonden, te kopiëren naar de zorg.”

Van afstudeeropdracht tot nieuw bedrijf

“Het begon allemaal bij mijn afstudeeronderzoek voor schoonmaakbedrijf Hago Zorg, een bedrijf van Vebego. Zij wilden weten of track & trace toegevoegde waarde voor hen zou hebben. Uit mijn onderzoek kwam een mooie propositie, waar de directie zo erg in geloofde dat ze het wilden doorzetten. Na mijn studie mocht ik dit verder oppakken met mijn collega. Er ontstond een apart bedrijf, capacityd®, dat de onderzoeksmethodiek vanuit de technische bedrijfskunde toepast om de werkdruk in de zorg te verlagen. We werken nu samen met ziekenhuizen in heel Nederland, waar we grote databestanden analyseren om te kijken hoe het efficiënter kan.” 
 

“Ook in mensgerichte organisaties zijn processen die verbeterd moeten worden” 

De zorg verbeterd

“Een voorbeeld is dat zorgprofessionals vaak oneigenlijke taken tijdens hun werk doen, waardoor ze de stijgende zorgvraag niet meer aankunnen. In een operatiekamer vinden tussen de geplande operaties bijvoorbeeld wissels plaats waarin OK-assistenten oneigenlijke taken zoals schoonmaak doen. Staan zij dan in hun talent? En kunnen zij de juiste kwaliteit leveren, of zou dit een betere taak zijn voor servicemedewerkers? Bij capacityd® vinden we dat je geen talent moet verspillen. Iedereen moet doen waar diegene goed in is. Door het proces te verbeteren, houden we ieders werkgeluk hoog. De zorgprofessional wordt ontzorgd, waardoor die weer voor de patiënt kan zorgen en operaties elkaar sneller kunnen opvolgen, en de servicemedewerker vindt meer betekenis in zijn werk doordat het proces zo is ingericht dat het goed uitgevoerd kan worden. Ook investeer je in de toekomst, want met gelukkige werknemers is er minder verzuim.”  
 

“Ik leef hier elke dag mijn passie” 

Het verschil maken

“Toen ik begon met deze opleiding wist ik dat ik later iets met engineering en mensen wilde doen, maar ik had niet durven dromen dat ik nu al zo’n impact heb. Ik leef hier elke dag mijn passie. En als dit 2,5 jaar na mijn afstuderen al zo tot stand is gekomen, dan ben ik nieuwsgierig naar wat de toekomst nog brengt. Ik hoop deze manier van innovatie nog door te trekken naar andere gebieden waar het ook hard nodig is, zoals in het onderwijs, of om de kracht van neurodiverse mensen beter in te zetten. En naast branche-overstijgend dromen we ervan om ook grensoverstijgend aan de slag te gaan.”