Lucas Vlot

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Toen wist ik het: ik ga Ruimtelijke Ontwikkeling studeren”
Lucas Vlot
Student Ruimtelijke Ontwikkeling

Lucas Vlot (23) is student Ruimtelijke Ontwikkeling. Zijn interesse ligt vooral bij de verkeerskundige kant: beleidsplannen schrijven en verkeerssituaties ontwerpen.

“Het duurde even voor ik de juiste studie vond. Eerst wist ik niet eens dat deze opleiding bestond! Toen ik na verschillende mbo-studies en een tussenjaar in Noorwegen opnieuw een keuze moest maken, besloot ik iets te zoeken wat paste bij mijn favoriete vak op de middelbare school: aardrijkskunde. Ik zocht uit welke opleidingen er zijn in die richting en toen wist ik het: ik ga Ruimtelijke Ontwikkeling studeren. In het begin zag ik er best tegen op om de overstap te maken naar het hbo, vooral toen ik las dat wiskunde en statistiek verplichte vakken zijn – daar ben ik een stuk minder goed in. Maar qua niveau bleek het zeker te behappen. Ik heb gewoon goed m’n best gedaan en zelfs die vakken met een ruime voldoende gehaald.”

“Van diverse richtingen binnen ruimtelijke ontwikkeling krijg je de basis mee: infrastructuur, stedenbouwkunde, mobiliteitsstrategie of traffic psychology”

Vier interessegebieden

“Welke kant van het vak je op gaat, heb je zelf in de hand. Van diverse richtingen krijg je de basis mee, om erachter te komen wat jou interesseert. In het derde jaar specialiseer je je met een minor richting infrastructuur, stedenbouwkunde, mobiliteitsstrategie of traffic psychology. Zelf vind ik mobiliteitsstrategie het leukst, waarbij je vooral bezig bent met verkeersbeleid. Ook de ontwerpkant ervan spreekt me aan, zoals rotondes en kruispunten tekenen. Ook dat komt aan bod in de opleiding.”

Bijzondere kansen

“Tijdens de opleiding werk je al aan echte projecten voor gemeenten en provincies. Er is ook veel samenwerking tussen NHL Stenden en de gemeente Leeuwarden, wat leidt tot nog meer leuke kansen. Ik werd bijvoorbeeld gevraagd om een paar betaalde klussen te doen voor de gemeente, zoals een parkeeronderzoek en onderzoek naar de ov-vertraging rond het stationsgebied. Dat soort praktijkopdrachten zijn heel leerzaam. Ze zijn niet standaard onderdeel van de opleiding, maar als je ervoor openstaat, kun je wel de kans krijgen om zulke klussen te doen. Het is leuk dat je als student al zoveel praktijkervaring opdoet!”

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Ruimtelijke Ontwikkeling.