Studiekenmerken hbo Ruimtelijke Ontwikkeling
De vierjarige opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling is een praktijkgerichte opleiding. Je wordt opgeleid tot professional Ruimtelijke Ontwikkeling.
Je hebt daarbij te maken met mensen, hun omgeving en maatschappelijk trends. Stel dat er plannen zijn voor een nieuwe woonwijk, dan bekijk je voor wie de woningen gebouwd worden en wat dat betekent voor de inrichting van het gebied. Hoe sluit het aan op bestaande wijken en wat betekent dat voor de verschillende verkeersstromen? Hoe zorg je ervoor dat de wijk een fijne en veilige plek wordt om in te wonen en te verblijven? Wil je leren hoe je dit kunt onderzoeken en hoe je een goed ontwerp maakt? Dan is Ruimtelijke Ontwikkeling iets voor jou!
Zonder erbij na te denken gebruik jij iedere dag infrastructuur om op je plaats van bestemming te komen. Op de fiets naar de supermarkt, met de bus naar school of wandelend naar het station. Heb je er wel eens bij stil gestaan wat er voor nodig is om dit in goede banen te leiden? Als professional ruimtelijke ontwikkeling geef jij Nederland vorm. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat mensen zo veilig, snel en comfortabel mogelijk kunnen reizen? Hoe richt je een nieuwe klimaatbestendige woonwijk in? En hoe stimuleer je mensen om wat vaker de auto te laten staan en de fiets, trein, bus of metro te pakken? Het zijn vraagstukken uit de praktijk waar je tijdens de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling mee aan de slag gaat.
De vierjarige opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling is een praktijkgerichte opleiding. Je wordt opgeleid tot professional Ruimtelijke Ontwikkeling.
Tijdens de hbo Ruimtelijke Ontwikkeling word je opgeleid tot een specialist op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en stedenbouwkundig ontwerpen. In het eerste jaar maak je in ateliers kennis met alle aspecten binnen het vakgebied van ruimtelijke ontwikkeling. Zo ga je aan de slag met een stedenbouwkundig plan, ontwerp je op basis van een verkeerskundige analyse een herinrichting van een weg en maak je een plan voor het vernieuwen van een wijk op basis van onderzoek dat je zelf uitvoert. In het tweede jaar ga je aan de slag met een plan voor een middelgrote stad en loop je stage bij een gemeente of adviesbureau. In het derde jaar maak je een keuze tussen de projecten Stedenbouwkundig Ontwerpen, Mobiliteit of Algemeen. In dit jaar volg je ook en minor naar keuze. Je rond de studie Ruimtelijke Ontwikkeling af met een stage en toont aan dat je zelfstandig oplossingen kunt bedenken voor problemen uit de praktijk.
Je bent tijdens je opleiding, naast de theorie, direct veel bezig in de praktijk. De hbo Ruimtelijke Ontwikkeling werkt nauw samen met de kenniscentra Shared Space en Ruimtebouwers. Beide kenniscentra werven opdrachten uit de praktijk. Bij de uitvoering van de opdrachten worden studenten ingezet. Hierdoor werk je tijdens je studie Ruimtelijke Ontwikkeling aan echte opdrachten voor echte opdrachtgevers. Je doet werkervaring op en leert je toekomstige werkgevers kennen.
Wil jij meer weten of wat je gaat doen tijdens de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling?Lees hier hoe de studie Ruimtelijke Ontwikkeling is opgebouwd.
Wat kan ik worden na afronding van de hbo Ruimtelijke Ontwikkeling? Alle informatie over jouw toekomst vind je hier.
Wat je moet weten over de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling? Hoe kun je toegelaten worden tot de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling? Wat zijn de kosten en overige belangrijke zaken die je moet weten voordat je je aan gaat melden voor de opleiding.
Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!