Afbeelding
opleiding
Afbeelding
opleiding

Ruimtelijke Ontwikkeling

Studieduur
4 jaar
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Diploma
Bachelor

Je hebt daarbij te maken met mensen, hun omgeving en maatschappelijk trends. Stel dat er plannen zijn voor een nieuwe woonwijk, dan bekijk je voor wie de woningen gebouwd worden en wat dat betekent voor de inrichting van het gebied. Hoe sluit het aan op bestaande wijken en wat betekent dat voor de verschillende verkeersstromen? Hoe zorg je ervoor dat de wijk een fijne en veilige plek wordt om in te wonen en te verblijven? Wil je leren hoe je dit kunt onderzoeken en hoe je een goed ontwerp maakt? Dan is Ruimtelijke Ontwikkeling iets voor jou!

Geef Nederland vorm 

Zonder erbij na te denken gebruik jij iedere dag infrastructuur om op je plaats van bestemming te komen. Op de fiets naar de supermarkt, met de bus naar school of wandelend naar het station. Heb je er wel eens bij stil gestaan wat er voor nodig is om dit in goede banen te leiden? Als professional ruimtelijke ontwikkeling geef jij Nederland vorm. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat mensen zo veilig, snel en comfortabel mogelijk kunnen reizen? Hoe richt je een nieuwe klimaatbestendige woonwijk in? En hoe stimuleer je mensen om wat vaker de auto te laten staan en de fiets, trein, bus of metro te pakken? Het zijn vraagstukken uit de praktijk waar je tijdens de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling mee aan de slag gaat.  

Daarom kies je voor de studie Ruimtelijke Ontwikkeling: 

  • Er is veel persoonlijke aandacht voor jou als student. 
  • Je werkt tijdens de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling in kleine groepen. Onze opleiding staat hoog aangeschreven binnen het werkveld. 
  • Unieke combinatie van stedenbouwkunde en mobiliteit. Deze combinatie vind je bij geen andere hogeschool in Nederland! 
  • Top 3-opleiding in haar soort volgens Keuzegids Hbo 2024.
Afbeelding
Meet the originals voltijd open dag

Open Dag Voltijd

4 juni 2024, 16.00 - 20:00 uur

Open Dag

Studiekenmerken hbo Ruimtelijke Ontwikkeling

De vierjarige opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling is een praktijkgerichte opleiding. Je wordt opgeleid tot professional Ruimtelijke Ontwikkeling.

Diploma
Bachelor
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Taal
Nederlands
Studieduur
4 jaar
Afbeelding
Kosten

Wat staat je te wachten?

Tijdens de hbo Ruimtelijke Ontwikkeling word je opgeleid tot een specialist op het gebied van mobiliteit en openbare ruimte. In het eerste jaar maak je in ateliers kennis met alle aspecten binnen het vakgebied van mobiliteit en ruimte. Zo ga je aan de slag met een stedenbouwkundig plan, ontwerp je op basis van een verkeerskundige analyse een herinrichting van een weg en maak je een plan voor het vernieuwen van een wijk op basis van onderzoek dat je zelf uitvoert. In het tweede jaar ga je aan de slag met een plan voor een middelgrote stad en loop je stage bij een gemeente of adviesbureau. In het derde jaar maak je een keuze tussen de afstudeerrichtingen Mobiliteit en Stedenbouwkundig ontwerpen. In dit jaar volg je ook en minor naar keuze. Je rond de studie Ruimtelijke Ontwikkeling af met een stage en toont aan dat je zelfstandig oplossingen kunt bedenken voor problemen uit de praktijk.

Je bent tijdens je opleiding, naast de theorie, direct veel bezig in de praktijk. De hbo Ruimtelijke Ontwikkeling werkt nauw samen met de kenniscentra Shared Space en Ruimtebouwers. Beide kenniscentra werven opdrachten uit de praktijk. Bij de uitvoering van de opdrachten worden studenten ingezet. Hierdoor werk je tijdens je studie Ruimtelijke Ontwikkeling aan echte opdrachten voor echte opdrachtgevers. Je doet werkervaring op en leert je toekomstige werkgevers kennen.  

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Toen wist ik het: ik ga Ruimtelijke Ontwikkeling studeren.”
Afbeelding
Ervaringsverhaal
Lucas Vlot
Student Ruimtelijke Ontwikkeling

Wil jij meer weten of wat je gaat doen tijdens de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling?Lees hier hoe de studie Ruimtelijke Ontwikkeling is opgebouwd.

Wat kan ik worden na afronding van de hbo Ruimtelijke Ontwikkeling? Alle informatie over jouw toekomst vind je hier.

Wat je moet weten over de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling? Hoe kun je toegelaten worden tot de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling? Wat zijn de kosten en overige belangrijke zaken die je moet weten voordat je je aan gaat melden voor de opleiding.

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!