Studieopbouw Bachelor Ruimtelijke Ontwikkeling

Verkeer laat zich niet regelen vanuit de schoolbanken. Daarom ben jij direct veel bezig in de praktijk. De Ruimtelijke Ontwikkeling opleiding werkt nauw samen met de kenniscentra Shared Space en Ruimtebouwers. Beide kenniscentra werven opdrachten bij bedrijven en overheid. Bij de uitvoering ervan worden studenten ingezet. Zo doe je werkervaring op en leer je toekomstige werkgevers kennen.

Afbeelding
sfeer

Hbo Ruimtelijke Ontwikkeling per jaar uitgelegd

Tijdens de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling komen de volgende thema’s aan bod: 

  • klimaatadaptief ontwerpen 

  • leefbaarheid 

  • duurzame mobiliteit 

  • smart mobility 

  • energietransitie 

  • verkeersveiligheid en verkeerspsychologie 

  • nieuwe mobiliteitsvormen 

  • toekomstbestendige woonvormen. 

Wil je een dagje meelopen?

Wil je weten of  deze opleiding bij je past? Meld je aan voor een Meeloopdag. Meelopen is alleen mogelijk van oktober tot  juni

Aanmelden meeloopdag

 

Het onderwijsconcept van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling

Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Zowel binnen als buiten de hogeschool werk je samen met de medestudenten, docenten en onderzoekers. Je leert door te doen en te reflecteren.

Lees meer over ons onderwijssysteem

Internationale mogelijkheden

Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.

Meer over onze internationale mogelijkheden

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Stage lopen? Dat doe je vanaf jaar 2!

In het tweede en vierde jaar ga je ruim vier maanden op stage en pas je jouw kennis en vaardigheden toe bij een bedrijf. De opleiding heeft contacten met (internationale) stage-bedrijven, maar je mag natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een stageplaats. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij Royal Haskoning, Rijkswaterstaat, de ANWB, de NS of bij gemeenten.

Studeren in het buitenland

Tijdens je studie Ruimtelijke Ontwikkeling kun je meedoen aan internationale projecten die op verschillende hogescholen en universiteiten in Europa worden gehouden. Ook krijg je de kans om een buitenlandse stage te volgen en biedt de opleiding je de mogelijkheid om in het buitenland af te studeren. Van Curaçao tot het vaste land van Europa!

Shared Space

Je hebt vast wel eens gehoord van Shared Space. Het lijkt wellicht op het eerste gezicht een chaos, maar niets is minder waar. Shared Space stimuleert namelijk sociaal gedrag bij verkeersdeelnemers. Het zorgt ervoor dat weggebruikers niet blindelings op een verkeerslicht, verkeersbord of een zebrapad vertrouwen, maar dat ze oogcontact met elkaar zoeken. Jij leert tijdens de hbo Ruimtelijke Ontwikkeling de openbare ruimte in te richten volgens het Shared Space-principe, waarmee je de kwaliteit van de omgeving verhoogt. En je ontdekt dat dit verrassende Friese concept echt werkt, want er is internationale belangstelling voor dit fenomeen, van Japan tot Amerika!

In de praktijk

Je bent tijdens je opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling, naast de theorie, direct veel bezig in de praktijk. De opleiding werkt nauw samen met de kenniscentra Shared Space en Ruimtebouwers. Beide kenniscentra werven opdrachten uit de praktijk.
Afbeelding
project

De Centrale

Onderzoek de bereikbaarheid van het winkelpark De Centrale in Leeuwarden. Hoe is de doorstroming van het verkeer? Is er voldoende parkeergelegenheid? Allemaal vragen waar jij als deskundige mobiliteit en ruimte over nadenkt en advies over uitbrengt.
Afbeelding
project

Herinrichting stationsgebied Leeuwarden

Maak een ontwerp voor het stationsgebied in Leeuwarden, waarbij het station naast een plek om te reizen ook een aantrekkelijke plek wordt om langer te verblijven. Dit kan bijvoorbeeld door meer groen, horeca, winkels of het plaatsen van straatmeubilair.

Onderwijscatalogus

De onderwijscatalogus bevat gedetailleerde informatie over de inhoud van deze opleiding. Zo kun je opleidingen vergelijken en weet je welke onderdelen aan bod komen.

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!