
Studieopbouw Bachelor Ruimtelijke Ontwikkeling
Verkeer laat zich niet regelen vanuit de schoolbanken. Daarom ben jij direct veel bezig in de praktijk. De opleiding werkt nauw samen met de kenniscentra Shared Space en Ruimtebouwers. Beide kenniscentra werven opdrachten bij bedrijven en overheid. Bij de uitvoering ervan worden studenten ingezet. Zo doe je werkervaring op en leer je toekomstige werkgevers kennen.

Projecten
- Atelier Tiny Village: Je maakt een stedenbouwkundig plan voor een buurt van ongeveer vijftig woningen. In dit atelier ontwikkel je je creativiteit, kennis van maatschappelijke ontwikkelingen en trends en leer je hoe een stedenbouwkundig plan tot stand komt.
- Atelier Public Space: Samen met studenten civiele techniek maak je een ontwerp voor de herinrichting van een gebiedsontsluitingweg. Dit doe je op basis van een verkeerskundige analyse. Na de keuze voor een ontwerp maak je een technische tekening, een kostenbegroting en een onderhoud- en beheerplan. Ook leer je hoe je plannen tijdens een bewonersavond presenteert.
- Atelier New District Identity: Je maakt een plan voor het vernieuwen van een na-oorlogse wijk. Dit doe je op basis van gedegen stedenbouwkundig en verkeerskundig onderzoek dat je zelf opzet en uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan parkeeronderzoek, belevingsonderzoek en het analyseren van bereikbaarheid voor de automobilist, voetganger, fietser, openbaar vervoer en goederenvervoer.
- Multi-disciplinair project: Samen met studenten van andere opleidingen werk je aan het maken van een innovatief ontwerp of oplossing voor een real life vraagstuk. Denk bijvoorbeeld aan het klimaatbestendig maken van stedelijk gebied. In dit project leer je veel van elkaar en ontwikkel je algemene vaardigheden zoals samenwerken, organiseren en reflecteren.
- Vrije keuze: In onze RO-shop staan een aantal opdrachten klaar waaruit je kunt kiezen. Welke opdracht past het beste bij jou?
Cursussen
In het eerste jaar maak je in de ateliers kennis met alle aspecten binnen het vakgebied van mobiliteit en ruimte. Naast de ateliers volg je de cursussen: verkeerskundig rekenen, Excel, visualisatietechnieken, basischrijfvaardigheid en presenteren.
Thema's
Naast de basiskennis komen in de ateliers actuele thema’s aan bod zoals: klimaatadaptief ontwerpen, leefbaarheid, duurzame mobiliteit, smart mobility, energietransitie, verkeersveiligheid en verkeerspsychologie, nieuwe mobiliteitsvormen, toekomstbestendige woonvormen.
Atelier Toekomstbestendige stad
Op basis van een beleidskader, uitgangspunten en de huidige situatie bedenk je, voor een middelgrote stad, een integraal plan voor alle vervoersmiddelen en de ruimtelijke inrichting voor de komende vijf jaar. Je presenteert de resultaten aan de gemeente.
Stage
Je loopt stage bij een gemeente of adviesbureau.
Cursussen
Je volgt de cursussen: Bestuur en beleid, recht, verkeerskundig rekenen, visualisatietechnieken (3D) en overheidscommunicatie.
Atelier Regionale mobiliteit en Atelier Stedenbouwkundig ontwerpen
In beide ateliers werk je aan opdrachten uit de praktijk en neem je deel aan praktijkgericht onderzoek. De atelierkeuze geeft toegang tot een van beide afstudeerrichtingen, Mobiliteit of Stedenbouwkundig ontwerpen. Je werkt als student nauw samen met de opdrachtgever. Accountmanagement en projectmanagement zijn hier extra belangrijk.
Minor
In het derde jaar kies je een minor. Je maakt een keuze uit een minor van de opleiding, een minor van buiten de opleiding of buiten NHL Stenden.
Stage
Je loopt stage bij een adviesbureau of overheidsinstelling. Je neemt deel aan de dagelijkse werkzaamheden en doet daarnaast een onderzoek voor je stagebedrijf.
Afstuderen
Tijdens het afstuderen laat je zien dat je als startende deskundige op het gebied van mobiliteit en ruimte klaar bent voor het echte werk. Voor een externe opdrachtgever voer je zelfstandig een specialistisch onderzoek uit.
Studeren aan NHL Stenden
De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.
Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.
X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Stage lopen? Dat doe je vanaf jaar 2!
In het tweede en vierde jaar ga je ruim vier maanden op stage en pas je jouw kennis en vaardigheden toe bij een bedrijf. Er is een netwerk met (internationale) stage-bedrijven, maar je mag natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een stageplaats. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij Royal Haskoning, Rijkswaterstaat, de ANWB, de NS of bij gemeenten.
Studeren in het buitenland
Tijdens je studie kun je meedoen aan internationale projecten die op verschillende hogescholen en universiteiten in Europa worden gehouden. Ook krijg je de kans om een buitenlandse stage te volgen en biedt de opleiding je de mogelijkheid om in het buitenland af te studeren. Van Curaçao tot het vaste land van Europa!
Shared Space
Je hebt vast wel eens gehoord van Shared Space. Het lijkt wellicht op het eerste gezicht een chaos, maar niets is minder waar. Shared Space stimuleert namelijk sociaal gedrag bij verkeersdeelnemers. Het zorgt ervoor dat weggebruikers niet blindelings op een verkeerslicht, verkeersbord of een zebrapad vertrouwen, maar dat ze oogcontact met elkaar zoeken. Jij leert de openbare ruimte in te richten volgens het Shared Space-principe, waarmee je de kwaliteit van de omgeving verhoogt. En je ontdekt dat dit verrassende Friese concept echt werkt, want er is internationale belangstelling voor dit fenomeen, van Japan tot Amerika!
In de praktijk

De Centrale

Herinrichting stationsgebied Leeuwarden
Onderwijscatalogus