
Timpaan, betonkrimp, spanjoletten, bommerscharnieren, keperfries, klimbekisting; zomaar wat termen uit de bouw. Bij bouwen komt veel techniek kijken. Maar dat niet alleen. Planningen zijn cruciaal. Managementskills zijn dan ook on misbaar om projecten in goede banen te leiden. Dus heb jij iets met bouwen, ontwerpen, ontwikkelen, managen en techniek? Ben jij leergierig, kun je conceptueel denken, zoek je uitdagingen en wil je een goed betaalde baan met afwisselend werk? Dan is de opleiding Bouwkunde echt iets voor jou!
Goed technisch opgeleid personeel is moeilijk te vinden voor werkgevers. Bedrijven in de bouw hebben hoog opgeleide specialisten hard nodig. Jou!
*Om geregistreerd (interieur)architect of stedenbouwkundig architect te kunnen worden, moet je een academische of universitaire vervolgopleiding doen.
Tijdens je studie word je opgeleid om direct als aannemer, constructeur of bouwfysicus aan het werk te gaan. Ook krijg je een prima voorbereiding voor als je (interieur)architect of stedenbouwkundige wilt worden. Voorbeelden van mogelijke functies:
Waar je uiteindelijk na je afstuderen terechtkomt, hangt af van de keuzes die je tijdens je studie maakt. Maar de mogelijkheden zijn groot. Een paar voorbeelden:
Landelijk gezien vindt 94,1% van alles afgestudeerden van de hbo-opleiding Bouwkunde binnen anderhalf jaar een baan op niveau.
Voor de opleiding Bouwkunde heb je één van de volgende diploma’s nodig:
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
“M’n stageperiode is omgevlogen.”
Ben jij nog niet uitgeleerd en wil jij je verder verdiepen in jouw vakgebied? Met je studie kun je doorstromen naar een masteropleiding. Bijvoorbeeld binnen de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft of de Academie van Bouwkunst Groningen van de Hanzehogeschool Groningen.
In het tweede en vierde jaar ga je ruim vier maanden op stage en pas je jouw kennis en vaardigheden toe bij een bedrijf. We hebben een netwerk van (internationale) stagebedrijven, maar je mag natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een stageplaats.
Je kunt bijvoorbeeld stagelopen bij:
Tijdens je studie kun je meedoen aan internationale projecten die op verschillende universiteiten in Europa worden gehouden. Bovendien kun je stage lopen of studeren in het buitenland. Van Curaçao tot het vaste land van Europa. Alles is mogelijk!
Er is geen betere leerschool dan de praktijk! Je gaat meteen aan de slag met praktijkopdrachten. In het eerste jaar doe je bijvoorbeeld:
Bouwen en alles wat daarbij komt kijken, leer je het beste door het te doen. Daarom werk je vaak in een team aan praktijkopdrachten. Samenwerken is daarbij een belangrijk aspect: ook in je latere werk is teamwork belangrijk! Je werkt in het tweede jaar aan het volgende project:
Je gaat ruim vier maanden op stage. Voor de richting Architectuur eerste fase loop je stage bij een interieurbouwer. Voor alle overige afstudeerrichtingen loop je stage bij de aannemer op de bouwplaats.
Tijdens je studie heb je vrije keuzeruimte. Daarin kun je vakken, trainingen of workshops volgen die jij interessant vindt. Je kunt dus ‘shoppen’ bij andere opleidingen. Je mag deze vrije keuzeruimte ook invullen door extern een interessant project te doen.
In het derde jaar werk je samen met je medestudenten een half jaar aan het project:
Je specialiseert je via een minor. Je maakt een keuze uit:
* Om geregistreerd architect, interieurarchitect of stedenbouwkundige te kunnen worden, moet je een masteropleiding volgen. Dit kan bij de Technische Universiteiten en de Academies van Bouwkunst.
Je gaat vier maanden op stage. De stage sluit aan op de minor die je in het derde jaar hebt gekozen. In het vierde jaar loop je stage bij een bedrijf of bureau dat past bij jouw specialisatie. Heb je bijvoorbeeld gekozen om je te specialiseren in architectuur? Dan loop je stage bij een architectenbureau.
Tijdens je studie heb je vrije keuzeruimte. Daarin kun je vakken, trainingen of workshops volgen die jij interessant vindt. Je kunt daarvoor ‘shoppen’ bij andere opleidingen. Je mag deze vrije keuzeruimte ook invullen door extern een interessant project te doen.
Je kunt je specialiseren in: Stedenbouwkunde | Architectuur eerste fase | Interieurarchitectuur eerste fase | Bouwtechniek | Constructie | Bouw- & Aannemingsbedrijf.
Je sluit je studie af met een afstudeerproject. Je werkt daarvoor in kleine groepjes aan het oplossen van een probleem. SJe kunt afstuderen bij een bedrijf of de overheid waarvoor je een echte opdracht uitvoert, soms gaat het om een fictief vraagstuk. Het afstudeerproject doe je voor een deel individueel en sluit aan bij je specialisatie uit het derde jaar.
Tijdens de bacheloropleiding Bouwkunde staat de praktijk centraal. Hier werk je aan in de praktijkprojecten, je doet onder andere:
Voor het project Bouwkunde ga je een villa ontwerpen en voor het project Staalconstructie een uitkijktoren. Je werkt beide projecten verder uit. Je zult verbaasd staan over de hoeveelheid gegevens die je in je tekeningen kunt (en moet) weergeven.
Je gaat het project Bouwkunde verder uitwerken, begroten, plannen en beheren. Samen met studenten van Civiele techniek en Ruimtelijke Ontwikkeling ontwerp je een parkeergarage voor het nieuwe Cambuurstadion en de herinrichting van het bestaande terrein.
Hoe groot zijn de krachten die op een constructie of een gebouw werken? Hoe kun je de constructie zo licht en rank mogelijk maken, zodat het gebouw niet inzakt of omvalt. Hoe groot is bijvoorbeeld de belasting op een brug? Hoeveel verkeer gaat erover en hoe zwaar zijn de zwaarste vrachtauto’s? In dit project leer je een ontwerp van een constructie te maken en de grootte van de balken, vloeren en kolommen te berekenen. Dat laatste noemen we dimensioneren.
In het tweede jaar ontwerp je een gebouw met meerdere bouwlagen en leer je over alle aspecten: van het concept-ontwerp tot de aanbestedingsfase.
In het eerste en tweede jaar heb je een stevige basis gelegd voor het ontwikkelen en ontwerpen. Hierdoor kun je nu met het grotere werk aan de slag, namelijk utiliteit. De nadruk bij dit project ligt meer op de aanbesteding- en bouw- en beheersfase.
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.