Civiele Techniek

B Civiele Techniek, Bachelor, voltijd

Vind jij grote bouwwerken zoals viaducten, sluizen, dijken, bruggen en wegen eindeloos fascinerend? Kun jij goed rekenen, heb je ruimtelijk inzicht en ben je een creatieve denker en teamplayer? Dan is de opleiding Civiele Techniek echt iets voor jou!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Een praktijkgerichte opleiding met veel persoonlijke aandacht voor jou
 • Werk met de nieuwste ontwerpsystemen. We lopen hiermee voorop in vergelijking met andere Civiele Techniek-opleidingen in Nederland.
 • Veel mogelijkheden om buitenlandervaring op te doen

Wat staat je te wachten?

Civiele techniek, ook wel weg- en waterbouwkunde genoemd, houdt zich bezig met het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud van civiele werken zoals tunnels, havens, snelwegen en dijken. Je bent vast bekend met technische hoogstandjes als de Afsluitdijk, de Deltawerken, de Erasmusbrug en de Westerscheldetunnel: allemaal ontworpen door civieltechnisch ingenieurs.

Als jij kiest voor de studie Civiele Techniek ga jij je ook bezighouden met dit soort innovatieve werken. Iedere brug, sluis of aquaduct is weer anders en vergt een andere aanpak. ‘Zie je die brug daar? Die heb ik gebouwd!’ Er komt een moment dat je zoiets tegen je familie en vrienden kunt zeggen. Dat is het bijzondere van civiele techniek, je komt je eigen bouwwerken overal weer tegen.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Civiele Techniek?

Waar je na je afstuderen terecht komt, hangt af van de keuzes die je tijdens je studie maakt. Maar met een afgeronde hbo-opleiding Civiele Techniek kun je veel kanten op. Of je nou met de laarzen aan in de buitenlucht wilt werken of liever op kantoor zit bij een ingenieursbureau: er is volop avontuur voor een weg- en waterbouwer. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als ontwerper, werkvoorbereider, constructeur, watermanager of projectleider.

Hoeveel kans heb je op een baan?

Landelijk gezien vindt 91% van alle afgestudeerden van de hbo-opleiding Civiele Techniek binnen anderhalf jaar een baan op niveau. In het buitenland staan Nederlanders bekend als goede civieltechnici, dus ook internationaal ben je gewild!

vt_civieletechniek_sfeer

Toelatingseisen Civiele Techniek

Veranderende toelatingseisen i.v.m. corona
Door het coronavirus zijn sommige zaken rond aanmelding en toelating dit jaar anders dan anders. Check op deze pagina of voor jouw situatie ook afwijkende maatregelen gelden.

Voor de opleiding Civiele Techniek heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • NT;
 • NG + (nat of nlt)
 • EM voldoet niet aan de toelatingseisen
 • CM voldoet niet aan de toelatingseisen
 • NT;
 • NG + (nat of nlt)
 • EM + (nat)
 • CM voldoet niet aan de toelatingseisen
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

Placeholder

“In Malawi is kraanwater niet vanzelfsprekend.”

Doorstuderen? Doe een master!

Ben jij nog niet uitgestudeerd en wil jij je verder verdiepen in je vakgebied? Kies dan voor een masteropleiding.

Je kunt kiezen uit allerlei technische masterstudies, bijvoorbeeld Civil Engineering bij de TU Delft of Civil Engineering and Management van TU Twente.

studeren_lwd

Stage lopen? Dat doe je vanaf jaar 2

In het tweede jaar loop je een half jaar stage bij een aannemer. Je leert daar tekeningen en andere documenten begrijpen en vertalen naar de daadwerkelijke bouw.

Je stuurt werkprocessen aan, controleert het werk, maakt planningen en berekeningen en krijgt veel technische knowhow. In het vierde jaar loop je een stage van een half jaar die aansluit op je afstudeerrichting en op de keuzeminor uit het derde jaar.

Studieopbouw Civiele Techniek

Je werkt bij de opleiding Civiele Techniek vaak in teamverband aan realistische praktijkopdrachten. Je kunt kiezen uit vijf verschillende afstudeerrichtingen. Je hoeft pas in het derde jaar een afstudeerrichting te kiezen, dus je kunt je vooraf prima oriënteren.

Jaar 1

Je volgt vakken over onder meer wiskunde, geotechniek, landmeten, programmeren en mechanica. Je gaat op excursies en krijgt een studiecoach. Alles wat je leert pas je meteen toe in diverse projecten, want er is geen betere leerschool dan de praktijk! Je ontwerpt bijvoorbeeld een haven compleet met dijken, havenbekkens, wegen, damwanden, kabels en leidingen en een bedrijfshal. Ook maak je een wegontwerp, waarbij je ervoor zorgt dat de fundering de verkeersbelasting kan dragen.

In het tweede jaar volg je de minor Water. Je gaat aan de slag met vraagstukken uit de vakgebieden watermanagement en waterbouwkunde. Verder loop je een half jaar stage bij een aannemer en heb je vrije keuzeruimte, die je kunt vullen met trainingen en cursussen die jij interessant vindt. Je kunt dus ‘shoppen’ bij andere opleidingen.

Bij de minor Wegen leer je aan de hand van verschillende opdrachten wat er komt kijken bij de voorbereiding en uitvoering van infrastructurele werken. Verder specialiseer je je dit jaar door een keuze te maken uit een aantal minors. Wil je meer weten over watermanagement, waterbouw of constructie, of verdiep je je in infrastructuur of het bouw- en aannemingsbedrijf?

Er is geen betere leerschool dan de praktijk! Je gaat meteen aan de slag met praktijkopdrachten. In het eerste jaar doe je bijvoorbeeld:

Civiele Techniek

Je ontwerpt een haven compleet met dijken, havenbekkens, wegen, damwanden, waterafvoer, kabels en leidingen, terreinophoging en een bedrijfshal.

Ontwerp Wegen

Wegen moeten de verkeersbelasting goed kunnen dragen. Je berekent de fundering en de opbouw van de weg. Wegen moeten zo ingericht zijn dat de verkeersveiligheid optimaal is. Je leert hoe dat moet; je leert een beetje verkeerspsychologie. Je maakt een wegontwerp.

Minoren Techniek

Ontwerp Constructies

Hoe groot zijn de krachten die op een constructie of een gebouw werken? Hoe groot is bijvoorbeeld de belasting op een brug? Hoeveel verkeer gaat erover en hoe zwaar zijn de zwaarste vrachtauto’s? Hoe kan ik de constructie zo licht en rank mogelijk maken, terwijl de brug niet mag inzakken of omval­len? Tijdens dit project leer je een ont­werp van een constructie te maken en de grootte van de balken, vloeren en kolommen te berekenen.

Multidisciplinair project

Samen met studenten van de andere technische opleidingen werk je aan een ontwerp of oplossing voor een real life vraagstuk. Denk bijvoorbeeld aan het klimaatbestendig maken van stedelijk gebied. Bij het ontwerp houd je rekening met veel zaken, zoals architectuur, archeologie, verkeerskunde, geschiedenis van het gebied, belanghebbenden, geld en politiek, wetgeving, duurzaamheid, sociale aspecten en veiligheid.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.