Civiele Techniek

B Civiele Techniek, Bachelor, voltijd

Ben jij gefascineerd door water? Vind jij grote constructies zoals aquaducten, sluizen, zeedijken en bruggen interessant? Wil jij werken aan de infrastructuur van de toekomst ? opleiding Civiele Techniek is dan echt iets voor jou!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Een praktijkgerichte opleiding door realistische praktijkopdrachten en docenten direct uit en in de praktijk.
 • Aantrekkelijke excursies, gastcolleges en stages.
 • Persoonlijke aandacht voor jou door de kleinschaligheid van de opleiding met ca. 25 studenten per leerjaar.
 • Samenwerkingen met andere technische opleidingen zoals bouwkunde, ruimtelijke ontwikkeling en werktuigbouw in multidisciplinaire projecten
 • Je werkt met de nieuwste 4D BIM-software waarin je razendsnel kunt ontwerpen, sterkteberekeningen maakt en processen stuurt. We lopen hiermee voorop in vergelijking met andere Civiele Techniek-opleidingen in Nederland.

Wat staat je te wachten?

Civiele Techniek, ook wel weg- en waterbouwkunde genoemd, houdt zich bezig met het ontwerp, de uitvoering en het beheer en onderhoud van infrastructuur en watersystemen met daarbij alle civiele ‘kunstwerken zoals bruggen, tunnels, havens, snelwegen en dijken. Je bent vast bekend met technische hoogstandjes als de Afsluitdijk, de Deltawerken, de Erasmusbrug en de Westerscheldetunnel: allemaal ontworpen door civieltechnisch ingenieurs.

Als jij kiest voor de opleiding Civiele Techniek ga jij leren hoe je het ontwerp en de bouw van dergelijke kunstwerken en systemen aanpakt. Je ontwikkelt kennis en vaardigheden waarmee je een bijdrage kunt leveren aan het bouwen van de wereld om je heen. ‘Zie je die brug daar? Die heb ik gebouwd!’ Er komt een moment dat je dat tegen je familie en vrienden kunt zeggen. Dat is het bijzondere van civiele techniek, je komt je eigen werk overal weer tegen. .

Toekomstperspectief

Er is een grote behoefte aan civieltechnisch ingenieurs. Tijdens de opleiding ontwikkel je je tot een zelfstandige, zelfbewuste en vaardige professional. Ook in het buitenland staan Nederlanders bekend als goede civiel technici. Kortom: je carrièremogelijkheden zijn bijzonder goed. 91% van de afgestudeerden heeft binnen een jaar een baan.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Civiele Techniek?

Waar je na je afstuderen terecht komt, hangt af van de keuzes die je tijdens je studie maakt. Maar met een afgeronde hbo-opleiding Civiele Techniek kun je veel kanten op. Of je je met de laarzen aan buiten op het werk thuis voelt of liever op kantoor zit bij een overheid of ingenieursbureau: er is volop avontuur voor een weg- en waterbouwer. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • Werkvoorbereider
 • Ontwerper (vaar)wegen of kunstwerken
 • Constructeur
 • Adviseur Contract en aanbesteding
 • Omgevingsmanager
 • BIM modelleur
 • Inspecteur
shutterstock_116788666.jpg

Toelatingseisen Civiele Techniek

Voor de opleiding Civiele Techniek heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • NT;
 • NG + (nat of nlt)
 • EM voldoet niet aan de toelatingseisen
 • CM voldoet niet aan de toelatingseisen
 • NT;
 • NG + (nat of nlt)
 • EM + (nat)
 • CM voldoet niet aan de toelatingseisen
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

Stage lopen? Dat doe je vanaf jaar 2

In het tweede jaar loop je een half jaar stage bij een aannemer en in je vierde jaar loop je een stage van een half jaar die aansluit op je afstudeerrichting en op je specialisatie.

Studiebelasting

In het eerste jaar heb je in verhouding veel contacturen. Gemiddeld 28 uren per week. Daarnaast besteed je ca. 12 uren per week aan zelfstudie. Dit kan afhankelijk van je vooropleiding en ambitie meer of minder zijn.
Het aantal contacturen neemt af in de loop van de opleiding. De totale studiebelasting blijft ca. 40 uren per week.

Begeleiding

De begeleiding bestaat uit deskundige docenten die voor een deel ook in de praktijk werken. Onze docenten zijn toegankelijk en helpen je waar nodig individueel met vragen. Daarnaast krijg je een studieloopbaan begeleider (SLB’er) die meedenkt in je studieplanning en je ondersteunt als je vast dreigt te lopen. Ook denkt de SLB’er met je mee in keuzes die je tijdens de opleiding moet maken. Door de relatief kleine opleiding zijn de lijntjes kort en de begeleiding direct en op maat.

studeren_lwd

Doorstuderen? Doe een master!

Ben jij nog niet uitgestudeerd en wil jij je verder verdiepen in je vakgebied? Kies dan voor een masteropleiding. Het is heel waardevol om ook als je VWO of Gymnasium hebt eerst praktijkervaring op te doen op het HBO en dit te verdiepen met een Master opleiding.

Je kunt kiezen uit allerlei technische masterstudies, bijvoorbeeld Civil Engineering bij de TU Delft of Civil Engineering and Management van TU Twente.

Studieopbouw Civiele Techniek

De opleiding Civiele Techniek bestaat uit een leerlijn met ‘fundatievakken’ met daarnaast directe toepassing van het geleerde in praktijkopdrachten in zogenoemde ‘ateliers’. In de ateliers werk je aan realistische opdrachten uit de praktijk. Dit doen we volgens de concepten van Design Based Education waarin zelfstandigheid, experimenteren en samen met en van elkaar leren centraal staan. Je bedenkt een oplossing test deze oplossing in modellen en met berekeningen en verbetert en optimaliseert de gekozen oplossing.

De ateliers groeien qua complexiteit en omvang in de loop van de jaren waardoor je het vak en ook jouw specialisme en interessegebied leert kennen. In dit specialisme kun je je door ontwikkelen tot en met het 4e jaar. Een groot deel van het atelier werk je samen in groepen waarin jij je eigen rol ontwikkelt en je dus ook individueel wordt beoordeeld.

Jaar 1 Een degelijke fundatie

In het eerste jaar krijg je door de funderingsvakken een gedegen basis. De hier opgedane kennis en vaardigheden pas je toe in de ateliers. In het eerste atelier ontwerp je een nieuwe sluis. In het tweede atelier optimaliseer je een stuk binnenstedelijke infrastructuur. In het derde atelier staat een polder centraal en ontwerp je de polder van de toekomst, rekening houdend met de problematiek van extreme buien en ernstige droogte. In de 4e periode werk je in een multidisciplinair samen met studenten van de andere opleidingen van de academie T&I aan een onderzoek van één van de onderzoeksgroepen van de academie.

In Jaar 2 worden de fundatiecursussen doorgezet. Je verdiept je kennis en ontwikkelt inzicht waarmee je praktijkproblemen op kunt lossen. Je maakt een keuze of je je meer wilt specialiseren in de constructieve waterbouw of in de infrastructuur. Dit specialisme ontwikkel je in de ateliers. Je werkt aan een multidisciplinair project waarbij waterbouw en infrastructuur samenkomen. Je werkt bijvoorbeeld aan het ontwerp van een aquaduct of een beweegbare brug ingepast in nieuwe infrastructuur en toont de technische haalbaarheid aan. Is het sterk genoeg? Is het handig te gebruiken? Kan het 80 jaar de gevraagde functie vervullen? Welk onderhoud is nodig?
Ook bereid je je voor op je stage. Je werkt aan je veiligheidpaspoort VCA, leert contracten toepassen en ontwikkelt je op het gebied van projectmanagement.

Het tweede deel van dit studiejaar ben je op stage bij een aannemer en werk je aan het realiseren van civieltechnische projecten. Je leert daar de processen kennen die nodig zijn om van een papieren ontwerp een echt bouwwerk te maken. Je stuurt werkprocessen aan, controleert het uitgevoerde werk, maakt planningen en berekeningen en krijgt veel technische knowhow.

Het derde jaar kun je weer een keuze maken voor infrastructuur of waterbouw. Dit hoeft niet te betekenen dat je keuze in het tweede jaar ook je keuze in het derde jaar hoeft te zijn. De thema’s zijn zo specifiek anders dat je altijd in het atelier uit de voeten kunt.

Bij Waterbouw ga je aan de slag met het ontwerp van een haven in een internationale context voor de grote zeevaart in samenwerking met het Maritiem Instituut Willem Barentsz in Terschelling.

Als je kiest voor Infrastructuur ga je bezig met binnenstedelijke infrastructuur en de problematiek en uitdagingen die de klimaatontwikkelingen hebben op de aanpassingen die nodig zijn in de openbare ruimte op het gebied van stedebouw, waterbeheersing en energietransitie dit doe je samen met studenten van ruimtelijke ontwikkeling.

Naast je keuzeprofiel werk je aan je basisvaardigheden op het gebied van projectmanagement, technisch Engels en intercultureel samenwerken.

Het tweede deel van het derde jaar is de vrije minor. Hier kun je ook buiten de context van het vakgebied een minor kiezen waarin jij je wilt specialiseren of verbreden. Bijvoorbeeld op het gebied van projectmanagement of heel iets anders zoals computer vision en data science. Ook een minor op een opleiding buiten de grenzen is een mooi avontuur in deze fase van je studie.

In het 4e jaar rond je je opleiding af met een stage waarin zelfstandigheid wordt ontwikkeld. Je gaat dus echt zelf projecten in de praktijk uitvoeren bij een overheid, adviesbureau of aannemer. Je ontwikkelt verantwoordelijkheid en leert projectorganisaties kennen. Vanuit een proactieve en onderzoekende houding ben je met jouw kennis en vaardigheden van meerwaarde voor het bedrijf of de organisatie waar je voor werkt. Dit kan zowel in een een binnenlandse als met een buitenlandse stage.

Om de opleiding af te ronden toon je in een ‘meesterproef’ aan dat je zelfstandig een praktijkprobleem op kunt lossen. Je zet zelfstandig een onderzoek op je bestudeert literatuur, je ontwikkelt en verbindt kennis om voor een specifieke situatie analytisch tot een afgewogen en haalbare oplossing te komen. Zo zijn de afgelopen jaren studenten afgestudeerd op bijvoorbeeld een circulair gemaal, BIM in het klein, onderhoudsmaatregelen bij houten kunstwerken en veilige bermen in de Provinsje Fryslân. Actuele praktijkproblemen met haalbare oplossingen! Wat wordt jouw meesterproef?

Projecten

Er is geen betere leerschool dan de praktijk! Je gaat meteen aan de slag met praktijkopdrachten. In het eerste jaar doe je bijvoorbeeld:

civiel1.jpg

Civiele Techniek

Je ontwerpt een haven compleet met dijken, havenbekkens, wegen, damwanden, waterafvoer, kabels en leidingen, terreinophoging en een bedrijfshal.

civiel2.jpg

Ontwerp Wegen

Wegen moeten de verkeersbelasting goed kunnen dragen. Je berekent de fundering en de opbouw van de weg. Wegen moeten zo ingericht zijn dat de verkeersveiligheid optimaal is. Je leert hoe dat moet; je leert een beetje verkeerspsychologie. Je maakt een wegontwerp.

civiel3.jpg

Ontwerp Constructies

Hoe groot zijn de krachten die op een constructie of een gebouw werken? Hoe groot is bijvoorbeeld de belasting op een brug? Hoeveel verkeer gaat erover en hoe zwaar zijn de zwaarste vrachtauto’s? Hoe kan ik de constructie zo licht en rank mogelijk maken, terwijl de brug niet mag inzakken of omvallen? Tijdens dit project leer je een ontwerp van een constructie te maken en de grootte van de balken, vloeren en kolommen te berekenen.

civiel4.jpg

Multidisciplinair project

Samen met studenten van de andere technische opleidingen werk je aan een ontwerp of oplossing voor een real life vraagstuk. Denk bijvoorbeeld aan het klimaatbestendig maken van stedelijk gebied. Bij het ontwerp houd je rekening met veel zaken, zoals architectuur, archeologie, verkeerskunde, geschiedenis van het gebied, belanghebbenden, geld en politiek, wetgeving, duurzaamheid, sociale aspecten en veiligheid.

picture1.jpg

Activiteiten naast de opleiding

Creatore mundi is de studievereniging van de opleiding. Naast een leuke introductie-activiteit voor de opleidingen Bouwkunde, Civiele Techniek en Ruimtelijke ontwikkeling organiseert de studievereniging tal van avonden en activiteiten om elkaar naast de opleiding beter te leren kennen. Ook worden er excursies workshops trainingen en speeddates met het bedrijfsleven georganiseerd en wordt jaarlijks aan de betonkanorace meegedaan.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.