Lydia Attema

Afbeelding
ervaringsverhaal-lydia-attema
“Aardrijkskunde heeft bij mij de lust opgewekt om de wereld te ontdekken”
Lydia Attema
Student leraar aardrijkskunde

Lydia Attema (21) is derdejaars student aan de opleiding Leraar Aardrijkskunde. Die studie bracht haar veel meer dan ze vooraf had durven dromen.

“Dat ik een lerarenopleiding zou kiezen was al vroeg duidelijk, want onderwijs heb ik altijd belangrijk gevonden. Zonder onderwijs ben je nergens! Alleen over het vak twijfelde ik nog. Tijdens open dagen kwam ik erachter hoe divers aardrijkskunde is. Je denkt daarbij misschien vooral aan natuur en topografie, maar het is zoveel meer. Je leert over de ontwikkeling van landen, bevolkingsgroei, politiek; ook het vluchtelingenvraagstuk en de handelsoorlog van Trump met China komen aan bod. Je krijgt zicht op alles wat er op aarde gebeurt en hoe dat met elkaar in verbinding staat. Er ging een wereld voor me open! In de tijd waarin we nu leven spelen zoveel bijzondere situaties, bijvoorbeeld klimaatverandering en de coronapandemie. Aardrijkskunde is de basis om zulke gebeurtenissen te begrijpen. En dat is niet alleen handig als je werk wil doen in die richting: ik vind dat je die kennis ook nodig hebt om een goed wereldburger te worden.”

“Tijdens open dagen kwam ik erachter hoe divers het vak aardrijkskunde is””

Aardrijkskunde zorgt voor afwisseling

“Op de havo had ik aardrijkskunde eerst laten vallen, omdat ik het saai en ingewikkeld vond. Maar hier is een belangrijke vraag: hoe zorg je dat een leerling het leuk gaat vinden, ook al vindt hij het lastig? We gebruiken activerende werkvormen, zoals filmpjes, samenwerkingsopdrachten, onderzoekjes en excursies. Dat heb ik zelf vroeger enorm gemist. Geen enkele leerling wordt beter van alleen maar hoorcolleges. Er moet juist veel afwisseling zijn, zodat iedereen de stof op zijn eigen manier tot zich kan nemen. Die activerende werkvormen gebruikt de opleiding zelf ook. In de eerste periode deed ik meteen al buurtonderzoek in de wijk Bilgaard en maakte een verslag over het dorp waar ik woon.”

“Op de havo had ik aardrijkskunde eerst laten vallen, omdat ik het saai en ingewikkeld vond”

Alle hoeken van de wereld zien

“Het belangrijkste wat ik uit de opleiding haal is, naast dat ik er aardrijkskundedocent mee kan worden, dat ik mij als persoon zijnde ook enorm heb ontwikkeld. Toen ik begon was ik nog een pubermeisje dat niets wist van de wereld, en in drie jaar tijd ben ik opgebloeid tot een volwassen vrouw die weet wat er speelt. Het liefst neem ik na mijn afstuderen een tussenjaar voor een wereldreis om nog meer van de wereld te leren, en ook daarna wil ik rond blijven trekken: de ene keer lesgeven in het buitenland, dan ergens vrijwilligerswerk doen, dan eens terug naar Nederland … Aardrijkskunde heeft bij mij de lust opgewekt om de wereld te ontdekken.”

“Zonder onderwijs ben je nergens!”