
Ben jij geïnteresseerd in de problematiek rond klimaatverandering en overbevolking? Vraag jij je af waarom het Nederlandse landschap er eigenlijk zo uitziet? Als jij nieuwsgierig bent naar de wereld en die kennis wilt delen met jongeren, dan is de opleiding Leraar Aardrijkskunde iets voor jou!
De ruimte waarin we leven staat centraal bij aardrijkskunde. De mens is constant in de weer met zijn leefgebied, maar wat betekent dat eigenlijk voor de aarde? Jij brengt die kennis over op je leerlingen. Niet alleen in de klas, maar ook tijdens excursies. Door bijvoorbeeld steden te bezoeken, kun je uitleggen hoe culturele diversiteit in Nederland zichtbaar is. Tijdens de opleiding Leraar Aardrijkskunde volg je inhoudelijke vakken, maar leer je ook onderwijsvaardigheden.
Je wordt opgeleid tot leraar voortgezet onderwijs en docent beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Met je tweedegraads lesbevoegdheid kun je aan de slag op het havo/vwo en vmbo/mbo. Je kans op een baan is prima: landelijk gezien vindt 80% van alle afgestudeerden van de hbo-opleiding Leraar Aardrijkskunde binnen anderhalf jaar een baan op niveau.
Je kunt lesgeven op het havo/vwo en vmbo/mbo.
Landelijk gezien vindt 80% van alle afgestudeerden van de opleiding Leraar Aardrijkskunde binnen anderhalf jaar een baan op niveau.
Voor de opleiding Leraar Aardrijkskunde heb je één van de volgende diploma’s nodig:
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
“Aardrijkskunde is een spectaculair vak.”
Ben jij nog niet uitgestudeerd en wil jij je verder verdiepen in je vakgebied?
Kies dan bijvoorbeeld voor de educatieve masteropleiding Leraar Aardrijkskunde aan een universiteit. Je behaalt hiermee een eerstegraadsbevoegdheid.
In het eerste jaar maak je meteen al kennis met het werk op een school, zodat je een goed idee krijgt van het beroep van docent. Vanaf het tweede jaar ga je uitgebreider stage lopen. Dat kan op het havo/vwo en vmbo/mbo. Je voert allerlei taken van een leraar uit: huiswerk bespreken, een proefwerk maken en beoordelen, lesgeven en verschillende werkvormen toepassen. In het laatste jaar ga je een aantal dagen lesgeven als ‘echte docent’. Naast lesgeven komen dan ook ouderavonden, docentenvergaderingen en leerlingbegeleiding aan bod.
Je kunt stage lopen op het havo/vwo en vmbo/mbo.
Ben je tijdens je studie op zoek naar gezelligheid, uitbreiding van je netwerk en nieuwe kennis? Als student van de lerarenopleidingen Geschiedenis, Maatschappijleer, Economie, Gezondheidszorg en Welzijn of Aardrijkskunde kun je je aansluiten bij studievereniging Magiso. Ze organiseren tal van activiteiten waarbij netwerken, het bevorderen van kennis en het uitwisselen van informatie centraal staat. Tussen studenten, docenten en professionals. Dat doen ze door de organisatie van formele, informele, educatieve en feestelijke activiteiten. Meer weten over Magiso? Bekijk dan de Facebookpagina van Magiso of bekijk de Instagrampagina.
Tijdens de bacheloropleiding Leraar Aardrijkskunde staat de praktijk centraal. Daarom maak je al meteen in het eerste jaar kennis met het beroep. Vanaf het tweede jaar worden de stages uitgebreider.
Je maakt dit jaar kennis met je toekomstige vakgebied. Je volgt vakken over aardrijkskunde zoals fysische en sociale geografie, maar je oriënteert je ook op het leraarschap. Samen met studenten van andere lerarenopleidingen ga je bezig met een onderwijsproject voor leerlingen uit de onderbouw. Je leert vergaderen met je projectgroep, samenwerken en plannen.
Je verdiept en verstevigt de kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Je maakt een eigen studieplan: wat heb ik nodig om een goede leraar te worden en hoe pak ik dat aan? Je volgt cursussen en gaat hiermee in de praktijk aan de slag. Onder begeleiding van een coach ga je dit jaar zelf lessen geven.
In het derde jaar bepaal je in welke richting je je wilt specialiseren: algemeen vormend onderwijs of beroepsonderwijs. Je gaat steeds meer zelfstandig lesgeven. Je kunt dit jaar ook kiezen voor een minor. Wil je bijvoorbeeld leren hoe je ICT en moderne media in de klas kunt gebruiken? Wil je meer inhoudelijke kennis van aardrijkskunde? Of wil je juist werken aan je coachingsvaardigheden?
In het vierde jaar geef je zelfstandig les op een middelbare school, in het beroepsonderwijs of volwasseneneducatie. Je hebt je eigen groepen en bent verantwoordelijk voor het onderwijs en de begeleiding van leerlingen. Je rondt je studie af met een afstudeeronderzoek, waarbij het ontwikkelen van onderwijs centraal staat.
Tijdens de bacheloropleiding Leraar Aardrijkskunde staat de praktijk centraal. Je werkt aan verschillende praktijkprojecten.:
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.
Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.