Afbeelding
opleiding
Afbeelding
opleiding

Leraar Aardrijkskunde

Ben jij geïnteresseerd in de problematiek rond klimaatverandering en overbevolking? Vraag jij je af waarom het Nederlandse landschap er eigenlijk zo uitziet? Wil jij vakdocent worden die de jongeren inspireert? Volg de lerarenopleiding Aardrijkskunde!

Andere varianten
Studieduur
4 jaar
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Diploma
Bachelor of Education

Ben jij geïnteresseerd in klimaatverandering, overbevolking, milieuproblematiek, verre volkeren en andere culturen? Vraag jij je wel eens af waarom het Nederlandse landschap er eigenlijk zo uitziet? Vind je het leuk om erop uit te trekken en heb je een kritische onderzoekende houding? Wil jij jongeren inspireren om effectieve en activerende Aardrijkskunde lessen te ontwerpen? Dan is de opleiding Leraar Aardrijkskunde iets voor jou.

In de praktijk

De opleiding Leraar Aardrijkskunde is voor het zesde jaar op rij uitgeroepen tot Topleiding in de Hbo Keuzegids. Vanaf het eerste jaar werk je in ateliers om middels een onderzoekende aanpak je kennis en inzicht over aardrijkskunde, onderwijs en het beroep van leraar te ontwikkelen en toe te passen. In het eerste jaar gaat het over kennismaken en oriënteren op het beroep. Vanaf jaar twee Leraar Aardrijkskunde komt het ontwerpen, uitvoeren en evalueren van onderwijs in de vorm van lesgeven, projecten en vakoverstijgend onderwijs meer op de voorgrond. In de afstudeerrichting de lerarenopleiding Aardrijkskunde kun je zelfstandig functioneren als beginnend leraar aardrijkskunde.

Landelijke bekwaamheidseisen

Tijdens de studie Leraar Aardrijkskunde Leraar werk je aan de landelijke bekwaamheidseisen. Aan het eind van je opleiding ben je Startbekwaam leraar aardrijkskunde en kun je:

- Contact met leerlingen aangaan en onderhouden
Een ordelijk en veilig leer- en leefklimaat in je lessen creëren
Vakinhoudelijk en vakdidactische lessen ontwerpen en uitvoeren
Functioneren als reflectieve professional in een school in samenwerking met collega’s
- Reflectie en professionele ontwikkeling.

Daarom kies je voor de hbo Leraar Aardrijkskunde:

  • De opleiding Leraar Aardrijkskunde is in de Keuzegids Hbo 2023 voor het zesde jaar op rij uitgeroepen tot Topopleiding
  • Door Elsevier Beste Studies 2021 & 2022 bekroond met een gouden medaille
  • Kleinschalige opleiding: docenten kennen je persoonlijk en bieden begeleiding op maat
  • Leer door te doen: al vanaf jaar 1 sta je voor de klas
  • Ontwerp en geef boeiende Aardrijkskunde lessen op een middelbare school of MBO
  • Je bedenkt samen met klasgenoten creatieve oplossingen tijdens Design Based Education voor real-life vraagstukken met design thinking (ontwerpen, testen, evalueren, aanpassen) om samen tot sterkere oplossingen te komen
  • Mét de mogelijkheid om een tweede lesbevoegdheid te halen
  • Studeer bij de nummer 1 lerarenopleider van Noord-Nederland
  • Grote baankans na het afstuderen
Afbeelding
Meet the originals voltijd open dag

Open Dag Voltijd

9 maart 2024, 10.00 - eindtijd: zie programma

Open Dag
Afbeelding
Topopleiding keuzegids 2024

Topopleiding

De opleiding Leraar Aardrijkskunde is in de Keuzegids Hbo 2024 voor het zevende jaar op rij uitgeroepen tot Topopleiding.

Studiekenmerken Leraar Aardrijkskunde

Hbo Leraar Aardrijkskunde is een kleinschalige opleiding in Leeuwarden. Je kunt starten in september.

Diploma
Bachelor of Education
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Taal
Nederlands
Studieduur
4 jaar
Afbeelding
Kosten

Wat staat je te wachten bij de opleiding Leraar Aardrijkskunde?

De ruimte waarin we leven staat centraal bij aardrijkskunde. De mens is constant in de weer met zijn leefgebied, maar wat betekent dat eigenlijk voor de aarde? Als leraar Aardrijkskunde breng jij die kennis over op je leerlingen. Niet alleen in de klas, maar ook tijdens excursies. Door bijvoorbeeld steden te bezoeken, kun je uitleggen hoe culturele diversiteit in Nederland zichtbaar is. Tijdens de opleiding Leraar Aardrijkskunde volg je inhoudelijke vakken, maar leer je ook onderwijsvaardigheden. 

In het eerste jaar van de hbo Leraar Aardrijkskunde oriënteer je je op het beroep van docent tijdens een kennismaking op een school. In de hoofdfase ga je uitgebreider stagelopen. Je voert allerlei taken van een leraar uit: lesgeven en verschillende werkvormen toepassen, practica en veldwerk mee-organiseren, toetsen maken en beoordelen en leerlingen begeleiden tijdens projecten. In het laatste jaar van de studie Aardrijkskunde ga je een aantal dagen lesgeven als ‘volwaardig docent’. Naast lesgeven komen dan ook ouderavonden, docentenvergaderingen en leerlingbegeleiding aan bod.

Wil je meer weten over het studieprogramma? Bekijk de pagina studieopbouw

Studielast

De studielast van deze opleiding is 40 uur per week. Je bent dus 5 dagen per week met je studie bezig. Dit bestaat uit ongeveer 20 contacturen (colleges en contacturen met docenten en studenten) en 20 uur zelfstudie.

Vergelijkbare opleidingen

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Aardrijkskunde heeft bij mij de lust opgewekt om de wereld te ontdekken”
Afbeelding
Ervaringsverhaal
Lydia Attema
Studente leraar aardrijkskunde

Studievereniging Magiso

Ben je tijdens je studie op zoek naar gezelligheid, uitbreiding van je netwerk en nieuwe kennis? Als student van de lerarenopleidingen Geschiedenis, Maatschappijleer, Economie, Gezondheidszorg en Welzijn of Aardrijkskunde kun je je aansluiten bij studievereniging Magiso. Ze organiseren tal van activiteiten waarbij netwerken, het bevorderen van kennis en het uitwisselen van informatie centraal staat. Tussen studenten, docenten en professionals. Dat doen ze door de organisatie van formele, informele, educatieve en feestelijke activiteiten. Meer weten over Magiso? Bekijk dan de Facebookpagina van Magiso of bekijk de Instagrampagina.

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!