Studieopbouw Bachelor Leraar Aardrijkskunde

Wil je leraar Aardrijkskunde worden? Hieronder vind je een uitleg over de opbouw en de mogelijkheden van de opleiding Bachelor Leraar Aardrijkskunde.

Afbeelding
Bedrijfskunde

Lerarenopleiding Aardrijkskunde per jaar uitgelegd

Afbeelding
sfeer groningen 3

Meeloopdag

Loop een dag mee en krijg een beeld van de lesstof van de opleiding en maak direct kennis met docenten en studenten van de opleiding.

Onderwijscatalogus

De onderwijscatalogus bevat gedetailleerde informatie over de inhoud van deze opleiding. Zo kun je opleidingen vergelijken en weet je welke onderdelen aan bod komen.

Wil je een dagje meelopen?

Wil je weten of  deze opleiding bij je past? Meld je aan voor een Meeloopdag. Meelopen is alleen mogelijk van oktober tot  juni

Aanmelden meeloopdag

 

In de praktijk

De opleiding Leraar Aardrijkskunde is voor het zesde jaar op rij uitgeroepen tot Topleiding in de Hbo Keuzegids. Vanaf het eerste jaar werk je in ateliers om middels een onderzoekende aanpak je kennis en inzicht over aardrijkskunde, onderwijs en het beroep van leraar te ontwikkelen en toe te passen. In het eerste jaar gaat het over kennismaken en oriënteren op het beroep. Vanaf jaar twee Leraar Aardrijkskunde komt het ontwerpen, uitvoeren en evalueren van onderwijs in de vorm van lesgeven, projecten en vakoverstijgend onderwijs meer op de voorgrond. In de afstudeerrichting de lerarenopleiding Aardrijkskunde kun je zelfstandig functioneren als beginnend leraar aardrijkskunde.

Landelijke bekwaamheidseisen

Tijdens de studie Leraar Aardrijkskunde Leraar werk je aan de landelijke bekwaamheidseisen. Aan het eind van je opleiding ben je Startbekwaam leraar aardrijkskunde en kun je:

  • Contact met leerlingen aangaan en onderhouden
  • Een ordelijk en veilig leer- en leefklimaat in je lessen creëren
  • Vakinhoudelijk en vakdidactische lessen ontwerpen en uitvoeren
  • Functioneren als reflectieve professional in een school in samenwerking met collega’s
  • Reflectie en professionele ontwikkeling.

Het onderwijsconcept van de opleiding Leraar Aardrijkskunde

Elke hogeschool heeft een eigen onderwijsconcept. Je zou kunnen zeggen dat het de manier is waarop er lesgegeven wordt. Dat verschilt per hogeschool. NHL Stenden heeft Design Based Education (DBE) als onderwijsconcept.

Studeren doe je bij NHL Stenden niet alleen in de schoolbanken. Sterker nog; we stimuleren je juist om te ontdekken wat er in de praktijk gebeurt. Jij gaat aan de slag met actuele vraagstukken uit het werkveld. Daarbij werk je intensief samen met medestudenten én met organisaties en bedrijven.

Lees meer over ons onderwijssysteem

Internationale mogelijkheden

Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.

Meer over onze internationale mogelijkheden

Haal meer uit jezelf tijdens je lerarenopleiding Aardrijkskunde met X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!

Ontdek X-Honours

Stage lopen? Dat doe je vanaf jaar 1!

In het eerste jaar van de studie leraar Aardrijkskunde maak je meteen al kennis met het werk op een school, zodat je een goed idee krijgt van het beroep van docent. Vanaf het tweede jaar ga je uitgebreider stage lopen. Dat kan op het havo/vwo en vmbo/mbo. Je voert allerlei taken van een leraar uit: huiswerk bespreken, een proefwerk maken en beoordelen, lesgeven en verschillende werkvormen toepassen. In het laatste jaar ga je een aantal dagen lesgeven als ‘echte docent’. Naast lesgeven komen dan ook ouderavonden, docentenvergaderingen en leerlingbegeleiding aan bod.

Waar kun je stage lopen?

Je kunt stage lopen in havo/vwo, vmbo en mbo.

De praktijk

Tijdens de bacheloropleiding Leraar Aardrijkskunde staat de praktijk centraal. Je werkt aan verschillende praktijkprojecten.

Projecten

Als onderwijsprofessional ben je continue bezig met ontwikkelingen en innovatie in het onderwijs. Daarom werk je bij onze onderwijsopleidingen vaak in een team aan realistische praktijkopdrachten.

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!